Ucraina dezminte acuzațiile lui Putin, privind asasinarea lui propagandistului Soloviov

Actualizare. Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a dezminţit luni că ar plănui uciderea jurnalistului rus Vladimir Soloviov, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat în aceeaşi zi că principala agenţie de spionaj a Rusiei a dejucat un „complot occidental” menit să-l lichideze pe jurnalistul rus, informează Reuters, preluat de Agerpres.

„SBU nu plănuieşte să-l asasineze pe Soloviov”, a anunţat SBU într-un comunicat publicat pe mesageria Telegram.

Vladimir Putin a anunţat luni că principala agenţie de spionaj a Rusiei, Serviciul Federal de Securitate (FSB), a dejucat „un complot occidental pentru uciderea unui proeminent jurnalist rus”. „În această dimineaţă, FSB a oprit activităţile unui grup terorist ce plănuia să atace şi să ucidă un renumit jurnalist al televiziunii ruse”, a declarat Putin. „Au trecut acum la teroare – la pregătirea uciderii jurnaliştilor noştri”, a adăugat el, fără a furniza dovezi în sprijinul acuzaţiilor sale.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, media independente sunt sufocate de autorităţi, modul de relatare a conflictului fiind dictat de Kremlin, pentru care acesta nu este un război, ci o „operaţiune militară specială”. Emisiunile televizate reiau din abundenţă liniile de comunicare ale Kremlinului, în special cele animate de prezentatorii Vladimir Soloviov şi Dmitri Kiseliov, ambii figurând pe lista cu sancţiuni a Uniunii Europene.


Știrea inițială. Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat luni că principala agenţie de spionaj a Rusiei a dejucat ceea ce el a numit un complot occidental de a ucide un proeminent jurnalist rus, relatează Reuters, potrivit Agerpres.ro.

„În această dimineaţă, Serviciul Federal de Securitate a oprit activităţile unui grup terorist ce plănuia să atace şi să ucidă un renumit jurnalist al televiziunii ruse”, a declarat Putin procurorilor.

„Au trecut acum la teroare – la pregătirea uciderii jurnaliştilor noştri”, a spus Putin.

El nu a furnizat imediat dovezi care să-i susţină acuzaţiile. Reuters nu a putut verifica imediat afirmaţiile.

Agenţia de presă Interfax a anunţat că membrii unui grup naţionalist au fost reţinuţi de autorităţile ruse. Potrivit Interfax, grupul, acţionând la ordinele unor spioni ucraineni, a pus la cale uciderea jurnalistului rus Vladimir Soloviov.

Putin a mai declarat că Occidentul încearcă să distrugă Rusia din interior, dar că astfel de încercări vor eşua. El a spus că Agenţia Centrală de Informaţii americană direcţionează încercările de subminare a Rusiei şi consiliază guvernul ucrainean.

Putin a adăugat că organizaţii de presă străine şi reţele sociale sunt folosite de Occident pentru provocări împotriva forţelor armate ale Rusiei. Asemenea acţiuni, a spus el, trebuie oprite.

Potrivit FSB, au fost reţinuţi membri ai organizaţiei National socialism/White power (interzisă în Federaţia Rusă ca organizaţie teroristă), care plănuiau uciderea lui Soloviov la ordinele Kievului, scrie luni cotidianul rus Kommersant, în ediţia online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here