UDMR: Suspendarea comerțului cu păsări vii în toată țara va avea consecințe drastice

Reprezentanții UDMR susțin că nu sunt de acord cu suspendarea activităților comerciale cu păsări vii în toată țara, pentru 30 de zile, decizie luată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, și cer ridicarea acestei măsuri. Hotărârea a fost luată după apariția unui focar de gripă aviară la o fermă de păsări din județul Mureș.

Deputatul UDMR Magyar Lóránd, specialist în activități agricole, a declarat că această decizie nu este bine întemeiată și va avea consecințe drastice. Parlamentarul susține că Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a decis eutanasierea păsărilor din focar și a delimitat o zonă de protecție pe o rază de 3 kilometri și o zonă de supraveghere pe o rază de 10 kilometri.

„Însă Comitetul Național pentru Situații de Urgență a mers mult mai departe și a oprit comerțul cu păsări vii din întreaga țară. Considerăm că a fost luată o decizie pripită, care a adus pierderi financiare uriașe atât pentru intermediari, cât și pentru fermele de păsări și pentru fermele mici. UDMR militează pentru ridicarea măsurilor luate de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență în toată țara și dorim revenirea la primele restricții, care sunt suficiente pentru eliminarea focarului”, a spus Magyar Lóránd, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură, potrivit Mediafax.

Acesta a amintit de o decizie luată în 2006 pentru a opri o epidemie de gripă aviară, „care a dus la haos și incertitudine economică, așa că acum sunt necesare decizii bune care să țină cont de precauțiile economice și de sănătatea animalelor”.

Comerţul ambulant cu păsări, suspendat o lună în toată țara, după apariția unui focar de gripă aviară

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a suspendat pentru o lună comerţul ambulant cu păsări şi activităţile comerciale cu păsări vii, comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, din cauza apariției unui focar de gripă aviară la o fermă de păsări din județul Mureș.

În urma depistării focarului de gripă aviară, circa 180.000 de păsări din localitatea Ungheni au fost sacrificate. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here