UE adoptă impozitarea minimă de 15% a profiturilor multinaţionalelor, care intră în vigoare la 31 decembrie 2023

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au adoptat transpunerea în dreptul european a impozitării minime de 15% a profiturilor multinaţionalelor, după retragerea boicotului Ungariei şi Poloniei, o măsură care urmează să intre în vigoare peste un an, la 31 decembrie 2023, anunţă comisarul european însărcinat cu Economia Paolo Gentiloni, relatează AFP, citată de News.ro.

Unanimitatea Celor 27 era necesară în vederea validării acestui proiect de directivă, pregătit de către Comisia Europeană (CE), care pune în aplicare acordul istoric în vederea creşterii justiţiei sociale, adoptat anul trecut de peste 140 de ţări sub egida Organizaţiei Cooperării şi Dezvoltării Economice (OCDE).

Polonia şi Ungaria au bloc pe rând acest dosar de la începutul anului, cu scopul de a obţine validarea de către UE a planurilor lor de relansare economică postcovid care prevede subvenţii în valoare de miliarde de euro.

După ce au obţinut unde verzi ale planurilor lor de relansare, Varşovia şi Budapesta şi-au ridicat rezervele în cadrul unui compromis în mai multe dosare, care include deblocarea unui ajutor macro-financiar destinat Ucrainei în 2023, în valoare de 18 miliarde de euro.

”A fost un drum lung, cu obstacole la fiecare etapă. Acum a prevalat unitatea, iar toate statele membre şi toţi cetăţenii UE beneficiază de acest lucru”, salută, într-un comunicat, Paolo Gentiloni.

 

De ce nu s-a ajuns la acord, în UE, pe al nouălea pachet de sancţiuni contra Rusiei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here