UE interzice accesul avioanelor din Belarus în spațiul său aerian și pe aeroporturile sale

Consiliul Uniunii Europene a anunțat, vineri, că a decis să întărească măsurile restrictive instituite deja ca urmare a situației din Belarus și a interzis survolarea spaţiului aerian european și accesul pe aeroporturile UE pentru companiile aeriene belaruse de orice tip. Interdicţia va intra în vigoare la miezul nopții.
Măsura, solicitată la finalul lunii mai de către liderii europeni, a fost formalizată juridic vineri de cele 27 de state membre UE, precizează AFP.

Statele membre UE vor trebui să refuze permisiunea de a ateriza, decola sau survola pe teritoriile lor oricărei aeronave operate de transportori aerieni din Belarus, inclusiv operatori comerciali.

Interdicţia va intra în vigoare de sâmbătă, 5 iunie, şi vizează în primul rând compania naţională Belavia, a explicat un diplomat european citat de AFP.

Decizia Uniunii Europene vine ca urmare a incidentului din 23 mai când autoritățile din Belarus au forțat un avion al companiei Ryanair ce decolase din Atena cu destinaţia Vilnius să schimbe ruta şi să aterizeze la Minsk, invocând o alertă cu bombă. Doi pasageri, jurnalistul disident belarus Roman Protasevici şi iubita lui, Sofia Sapega, au fost arestaţi atunci pe aeroportul din Minsk.
Guvernele statelor UE, care au descris incidentul ca fiind piraterie de stat, au anunțat că pregătesc noi sancțiuni împotriva regimului preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko. Acestea vor să ţintească sectoarele care au un rol major în economia belarusă. Sacţiunile ar putea include interzicerea vânzării de obligaţiuni, precum şi sectorul petrolului şi al potasei, care realizează exporturi mari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here