UE şi SUA consideră Rusia responsabilă pentru riscul de accident nuclear la centrala din Zaporojie

Sursa: Nuclear Energy Agency

SUA şi Uniunea Europeană au declarat joi că invazia Rusiei din Ucraina este cea care a provocat un risc de accident nuclear la centrala ocupată de trupele ruse în regiunea sudică ucraineană Zaporojie şi care a fost vizată de mai multe atacuri începând de duminica trecută, relatează EFE.

„Aceste riscuri sunt o consecinţă directă a capturării ilegale de către Rusia a centralei nucleare ucrainene din Zaporojie, într-o încălcare flagrantă a Cartei Naţiunilor Unite”, a denunţat Uniunea Europeană în intervenţia sa la sesiunea specială de joi a Consiliului Guvernatorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit Agerpres.

În discursul său, UE s-a referit la atacurile cu drone care au avut loc la centrală începând de duminica trecută, dintre care unul a vizat cupola unuia dintre reactoare, dar care nu a pus în pericol siguranţa centralei.

Cu toate acestea, AIEA a calificat drept „nesăbuite” atacurile, de care Ucraina şi Rusia se acuză reciproc şi care cresc riscul unui accident la cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Prin intermediul ambasadorului său la organismele internaţionale de la Viena, Carl Hallergard, UE a declarat că ocuparea militară a centralei din Zaporojie în martie 2022, la scurt timp după începerea invaziei ruse în Ucraina, „sporeşte în mod semnificativ riscurile de securitate nucleară, care pot duce la accidente cu consecinţe grave pentru Ucraina şi nu numai”.

În aceeaşi ordine de idei, SUA au afirmat că sursa incidentelor care ameninţă siguranţa centralei sunt „invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina şi preluarea cu forţa a centralei”.

Ambasadoarea SUA la AIEA, Laura Holgate, a declarat în intervenţia sa că riscul unui accident este „o consecinţă directă a deciziei preşedintelui (rus Vladimir) Putin de a continua războiul său ilegal, nejustificat şi neprovocat împotriva Ucrainei”.

La rândul său, Ucraina a acuzat Rusia că a lansat o campanie de dezinformare, acuzând Kievul pentru atacurile asupra uzinei. „Încercarea Rusiei de a da vina pe Ucraina este un efort disperat de a-şi ascunde propria vinovăţie”, a declarat delegaţia ucraineană la AIEA.

Kievul susţine că securitatea uzinei va fi restabilită doar atunci când Rusia îşi va retrage trupele şi va returna gestionarea uzinei autorităţilor ucrainene.

De cealaltă parte, ambasadorul Rusiei la AIEA, Mihail Ulianov, a insistat joi în a acuza Ucraina de comiterea unor „atacuri nesăbuite” împotriva uzinei.

Grossi (AIEA): La acest moment, situaţia la Zaporojie s-a stabilizat, dar desigur a fost un şoc puternic

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here