„Ukrainagate” se complică: Apare în ecuație un „canal diplomatic din umbră” folosit de Trump/ Cronologia scandalului care zguduie Casa Albă

Foto: Twitter

Se înmulțesc norii negri deasupra lui Donald Trump în „Ukrainagate”. William Taylor, ambasadorul în exercițiu al SUA la Kiev, a declarat marți că șeful de la Casa Albă a condiționat ajutorul militar pentru Ucraina de investigațiile asupra rivalului său politic, democratul Joe Biden.

Mărturia depusă în spatele uşilor închise de diplomatul american face parte din ancheta din Congres a democraţilor pentru demitere menită a stabili dacă Trump a făcut presiuni asupra Ucrainei pentru câştiguri politice personale.

Într-o declaraţie de 15 pagini ajunsă în presa americană, William Taylor evidenţiază o campanie de presiune despre care spune că a fost orchestrată în ultimele luni de avocatul personal al lui Donald Trump, Rudy Giuliani.

Trump a încercat să oprească ajutorul militar pentru Kiev dacă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski nu anunţa public o anchetă asupra companiei ucrainene de gaze naturale Burisma, susține diplomatul american.

Șeful de la Casa Albă a lansat acuzaţii nesusţinute de dovezi că Joe Biden, cât a fost vicepreşedinte al SUA, a oprit o investigaţie împotriva Burisma pentru a-şi proteja fiul, Hunter Biden, care se afla în board-ul companiei.

William Taylor a spus că solicitările lui Trump i-au fost transmise de către ambasadorul SUA la UE, Gordon Sondland, un element cheie în canalul de acţiune condus de Giuliani care funcţiona în afara sistemului american oficial de luare a deciziilor. Taylor a mai afirmat că într-o discuţie separată Sondland a susţinut că Donald Trump acţionează ca un om de afaceri în gestionarea relaţiei cu Ucraina.

Anularea aparatului tradițional de politică externă al SUA

Doi diplomați de top din Administrația Trump au depus până acum mărturie în ancheta Congresului SUA: Marie Yovanovitch, fosta ambasadoare a Statelor Unite în Ucraina, și William Taylor.

Presa americană a scris pe larg despre mazilirea ambasadoarei SUA la Kiev, Marie Yovanovitch, considerată un obstacol în planul Trump-Giuliani de a declanșa o investigație a procuraturii ucrainene în activitatea lui Hunter Biden, fiul democratului Joe Biden, în mediul de afaceri din Ucraina.

Mărturiile adunate până acum demonstrează că „aparatul tradițional american de politică externă a fost dat la o parte de către Trump și avocatul său personal”, spune jurnalistul Nick Fandos de la The Times, care a vorbit despre ancheta Congresului cu realizatorii podcastului The Daily al NY Times.

Din declarațiile lui William Taylor se mai deduce și faptul că staff-ul președintelui Volodimir Zelenski își dorea o întâlnire cu Donald Trump, pentru a infuza credibilitate noii administrații prezidențiale, subliniază Fandos, adăugând că pachetul de ajutor militar pregătit pentru Ucraina era în valoare de 400 de milioane de dolari.

Chiar și înainte de a exploda „Ukrainagate”, atât parlametarii democrați, cât și cei republicani au fost alarmați de suma uriașă pregătită de Administrația Trump, atrage atenția jurnalistul.

Ce ar mai trebui să știm despre Taylor în afară de faptul că, mai nou, a devenit un inamic al lui Donald Trump? William Taylor a lucrat în cariera sa atât pentru Partidul Democrat, cât și pentru cel republican. Cadru militar la bază, a servit SUA în misiunile sale din Irak și Afganistan. Taylor a mai fost, de asemenea, ambasador în Ucraina în vremea lui George W. Bush.

Când i s-a propus să preia din nou acest post, diplomatul a pus o condiție, menționează Nick Fandos: „A cerut asigurări din partea Departamentului de Stat că își va putea exercita mandatul după propria voință și că nu va fi victima aceluiași tip de jocuri politice” în care a fost atrasă Marie Yovanovitch. A primit asigurările cerute, însă doar ca să descopere imediat „ceva de genul «cel mai negru coșmar»”.

Un canal diplomatic „din umbră”

Taylor vorbește despre existența a două canale diplomatice în Ucraina, cel oficial și un „canal din umbră”. La puțină vreme după preluarea funcției, diplomatul a primit un telefon din partea lui Gordon Sondland, care i-a trasat rapid „misiunea morală”, felul în care trebuie să se raporteze, din perspectiva lui Trump, la ucraineni. „A spus că Sodland a făcut o analogie. I-a spus să se gândească la președinte ca la un om de afaceri. Când un om de afaceri este pe punctul de semna un cec pentru cineva care îi datorează ceva, omul de afaceri vrea ca persoana respectivă să se achite de datorie înainte de a primi cecul. Taylor a fost total amețit de această analogie. De ce i-ar datora ceva ucrainenii lui Trump?”, a relatat Nick Fandos.

Din acest moment, mintea lui Taylor începe să întoarcă pe toate fețele acest semnal primit de la Sodland, iar suspiciunile legate de o posibilă mașinațiune a lui Donald Trump în politica din Ucraina au început să se înmulțească.

Cronologie

 • 2014. Hunter Biden, fiul lui Joe Biden, vicepreședinte SUA la acea dată, intră în board-ul companiei Burisma Holdings Ltd, deținută de oligarhul Mykola Zlochevski.
 • Martie 2016. Joe Biden le spune autorităților de la Kiev că garanțiile de asistență financiară americană vor fi reduse dacă nu îl concediază pe Viktor Șokin, procurorul general al Ucrainei, acuzat că nu depune suficiente eforturi în lupta anticorupție. Șokin este demis pe 29 martie 2016.
 • 6 noiembrie 2016. Donald Trump devine președintele Statelor Unite.
 • Ianuarie-februarie 2018. Avocatul personal al lui Donald Trump, Rudy Giuliani, se întâlnește cu noul procuror general al Ucrainei, Iuri Lutsenko. Două întâlniri: la New York și la Varșovia.
 • Februarie 2019. Bugetul federal pentru anul 2020 este aprobat la miezul nopții, conținând suma de 400 de milioane de dolari destinată ca ajutor militar pentru Ucraina. În pofida asigurărilor repetate ale Casei Albe că banii vor ajunge în conturi, fondurile sunt ținute pe stop luni întregi.
 • 18 aprilie 2019. Consilierul special Robert Mueller lansează o versiune redactată a raportului său privind amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016.
 • 21 aprilie 2019. Volodimir Zelenski este ales președinte al Ucrainei.
 • 6 mai 2019. Ambasadoarea SUA la Kiev, Marie Yovanovitch, este înlăturată din funcție.
 • 9 mai 2019. The New York Times scrie că Giuliani plănuiește o călătorie în Ucraina pentru a pune presiune într-o investigație care l-ar putea avantaja politic pe Trump. Numele familiei Biden este adus în discuție. Două zile mai târziu de la apariția articolului, Giuliani își anulează vizita în Ucraina.
 • 13 mai 2019. Procurorul general al SUA, William Barr, anunță o anchetă cu privire la amestecul Rusiei.
 • 13 iunie 2019. Într-un interviu pentru ABC, Trump admite că ar accepta ajutorul politic al unui guvern străin. În aceeași zi, președintele Comisiei Electorale Federale emite o declarație prin care atrage atenția că un asemenea suport politic este ilegal.
 • 25 iulie 2019. Are loc celebra discuție telefonică Trump-Zelenski. Președintele ucrainean îi cere șefului de la Casa Albă rachete Javelin, iar în schimb Trump îl roagă pe Zelenski să-i facă „o mică favoare”. La un moment dat, președintele american pomenește numele lui Hunter Biden, menționând că, personal, crede că tatăl său, Joe Biden, a tras niște sfori pentru a opri o anchetă în cazul fiului. Între timp, cineva din Casa Albă anunță avertizorul de integritate cu privirea la subiectul discuției dintre cei doi lideri de stat.
 • 11 septembrie 2019. Ajutorul militar către Ucraina este în sfârșit expediat.
 • 24 septembrie 2019. Nancy Pelosi, președinta democrată a Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, anunță o anchetă în vederea punerii lui Donald Trump sub acuzare solemnă (impeachment).
 • 25 septembrie 2019. Casa Albă face public transcriptul conversației telefonice dintre Trump și Zelenski.
 • 10 octombrie 2019. Doi oameni de afaceri, parteneri ai lui Rudy Giuliani, ucraineanul Lev Parnas și belarusul Igor Fruman sunt arestați pentru ceea ce procurorii americani au numit o schemă ilegală de a îndrepta bani spre un comitet electoral pro-Trump şi spre alţi candidaţi politici. Cei doi sunt suspectați, de asemenea, de implicare în anchetarea lui Hunter Biden în Ucraina.
 • 11 octombrie 2019. Marie Yovanovitch depune mărturie împotriva lui Trump. Un tur de forță de nouă ore.
 • 14 octombrie 2019. Fiona Hill, fostă directoare pentru Europa şi Rusia în Consiliul Naţional de Securitate al SUA, depune mărturie.
 • 17 octombrie 2019. Ambasadorul Sondland depune mărturie, declarând parlamentarilor în ancheta condusă de democraţi că nu a înţeles „până mult mai târziu” că agenda lui Giuliani a inclus presarea Ucrainei să îl investigheze pe Biden. Concomitent, în presă apare informația, potrivit unor declarații ale Fionei Hill, că Sodland ar fi introdus oficiali români fără invitație la Casa Albă. Hill a ridicat semne de întrebare cu privire la competența ambasadorului SUA la UE, arătând despre acesta că reprezintă un risc pentru siguranța națională. Fiona Hill l-a descris pe Sondland drept un hotelier și donator în campania lui Donald Trump.
 • 22 octombrie 2019. William Taylor, noul ambasador SUA în Ucraina, depune mărturie.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here