ULTIMA ORĂ. Plen la Senat, azi, pentru legea privind carantina şi izolarea

Foto: INQUAM/George Călin

Biroul permanent a decis ca plenul Senatului să aibă loc miercuri, de la ora 18.00, iar pe ordinea de zi figurează proiectul de lege privind carantina şi izolare iniţiat de Guvern. Votul, decizional va fi sub rezerva primirii raportului de la Comisia juridică. De asemenea, conducerea forului legislativ a stabilit să fie sesiune extraordinară în perioada 16-31 iulie, transmite News.ro.

Decizia Biroului permanent vine în contextul în care Comisia juridică a Senatului s-a întrunit vinerea trecută, precum şi în fiecare zi de la începutul acestei săptămâni pentru a discuta proiectul de lege privind carantina. Şedinţele au loc în vederea emiterii unui raport la iniţiativa legislativă care urmează să fie votat în plen, Senatul fiind Cameră decizională. 

Referitor la subiect, ministrul Sănătăţi, Nelu Tătaru, a anunţat, marţi seară, că fiecare pacient infectat cu coronavirus va beneficia de o evaluare, în spital, în primele 48 de ore, iar ulterior cei asimptomatici pot merge acasă, unde trebuie să rămână izolaţi până la 14 zile. El a explicat că medicul curant va recomanda internarea sau plecarea la domiciliu, dar DSP va da decizia administrativă.

„Sper ca şedinţa şi votul care vor urma să meargă pe acelaşi parcurs discutat, având în vedere carantinarea, izolarea, internarea în spital, internarea asimptomaticilor cu evaluarea în maxim 48 ore şi decizia de izolare până la 14 zile, dacă ne referim la COVID, iar pentru cei care sunt simptomatici, în funcţie de simptomatologie, ei vor urma internarea în spital, până la ameliorare, cu condiţia că, dacă e mai devreme de 14 zile, să meargă în izolare până la cele 14 zile”, a declarat, marţi seara, Nelu Tătaru, după ce a participat la şedinţa Comisiei juridice din Senat.

El a menţionat că legea se referă la tot ce înseamnă sănătate publică în condiţii de risc epidemiologic şi biologic, acum în mod particular infecţia COVID-19.

Tătaru a spus că sancţiunile pentru cei care nu respectă reglementările vor fi discutate, fiind prevăzute şi în Legea 55.

Legat de detaşarea medicilor, el a explicat că se merge gradual, de la o detaşare voluntară, dar acolo unde nu se vor găsi cadre medicale să meargă, se vor face detaşări „nevoluntare”, însă fiecare va beneficia de indemnizaţie de detaşare, asigurarea mesei şi a cazării.

„Fiecare pacient infectat COVID va beneficia de o evaluare în primele 48 de ore, în spital, în care fiecare pacient îşi va face o evaluare clinică, biologică, paraclinică, radiologică şi medicul curant va avea şi posibilitatea să-şi susţină acel diagnostic pe care îl pune la un moment dat. După 48 de ore, cei asimptomatici pot merge la domiciliu, cu izolare până la 14 zile, dacă mă refer la COVID. (…), iar pentru cei simptomatici, în funcţie de simptome, se va decide prelungirea internării până la vindecare sau până la a deveni asimptomatic”, a detaliat el.

El a spus că persoanele care sunt testate vor sta în izolare până primesc rezultatul.

„DSP va fi cel care va da şi actul administrativ la 48 de ore, dacă să rămână internat, dacă să pleace la domiciliu în izolare. Medicul propune şi recomandă. Decizia administrativă e luată de DSP”, a subliniat el.

Tătaru a afirmat că persoanele care revin din zone roşii intră în carantină.

Referitor la copiii ai căror părinţi sunt diagnosticaţi, el a precizat că aceştia rămân în custodia familiei, până la rudele de gradul patru. „Nu vor fi luaţi de stat”, a subliniat el.

Totodată, Nelu Tătaru a afirmat că pacientul are dreptul de a refuza tratamentul.

Camera Deputaţilor a votat joia trecută, în calitate de prim for sesizat proiectul privind carantina şi izolarea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here