Umbra lui Putin și siajul tatălui. Cum l-a tras războiul în politică pe fiul lui Dmitri Medvedev

De la dr. la stg.: Ilia Medvedev și Andrei Turceak - Sursa: TASS

<< După ani în care nu a atras atenția asupra sa, Ilia Medvedev, fiul în vârstă de 27 de ani al fostului președinte rus (și actualul vicepreședinte al Consiliului de Securitate) Dmitri Medvedev, a început în sfârșit să atingă unele dintre reperele așteptate de tinerei elite ruse: a obținut un loc de muncă la o companie deținută de unul dintre prietenii oligarhi ai tatălui său, a început să profite de imobilele de lux la care are acces familia lui și, mai recent, s-a alăturat chiar partidului de guvernământ al Rusiei. Meduza a colaborat cu postul de știri Current Time pentru a spune povestea despre cum tânărul Medvedev a trecut de la un aspirant inovator în tehnologie la un membru al Rusiei Unite care își aduce prietenii acasă la proprietăți de lux din suburbiile Moscovei>>, scrie Meduza, în edițiile sale în rusă și engleză

„Genul de bărbat pe care-l poți aduce acasă, la mama”

Era 2016, iar trupa rusească de fete, Serebro („Argint”), primise jumătate de milion de ruble (aproximativ 8.250 de dolari) pentru a cânta la un banchet pentru un public de studenți și absolvenți ai Institutului de Stat de Relații Internaționale din Moscova (MGIMO). Fiecare participant a plătit 15.000 de ruble (aproximativ 250 de dolari) pentru mâncare și băuturi, dar pentru majoritatea participanților onorariul trupei era prea mare pentru a contribui în mod egal la achitarea lui.

Din fericire pentru ei, printre ei se afla și superfanul Serebro, Ilia Medvedev, fiul prim-ministrului de atunci, Dmitri Medvedev.

Potrivit colegilor lui Ili, achitarea facturii pentru prietenii săi nu era ceva străin caracterului său, deși nu era un tip care să arunce bani sau să le amintească intenționat celorlalți cine era tatăl său. „[El era] un membru tipic al inteligenței moscovite: foarte bine manierat, foarte respectabil și plin de tact. Chiar modelul unui tânăr plăcut. Genul de bărbat pe care îl poți aduce acasă, la mama”, spune o femeie care îl cunoștea la acea vreme.

Prietenii lui Ilia și-au amintit că, în facultate, el prefera să-și petreacă timpul cu oameni care intraseră „fără conexiuni”, câștigându-și locurl prin note bune și punctaje mari la teste. „Imaginează-ți că ești o fată dintr-un oraș îndepărtat, care a obținut 400 de puncte la EGE [testul de aptitudini la facultate]. S-ar putea să ajungi în grupul lui Medvedev și să fii invitată, împreună cu ceilalți, în casa lui Medvedev, cu servitor și sală privată de cinema”, povestește unul dintre colegii lui Ilia, pentru Meduza și Nastoiașcee vremia.

Dar în ciuda cercului său social proletar, viața lui Ilya a fost plină de reamintiri că tatăl său era unul dintre cei mai de la vârful țării. În fiecare zi, când mergea la cursuri, mergeau cu el doi bodyguarzi în civil. Dacă vroia să mănânce ceva, trebuia să aleagă dintr-o listă pre-aprobată de cafenele care fuseseră verificate.

În afara orelor, Ilia a fost membru al clubului de afaceri al colegiului său, unde studenții erau ghidați prin procesul de creare a unei companii de la zero. Ideea lui Ilia – nerealizată până în prezent – ​​era să creeze un „parc de snowboard de vară”.

Potrivit altor studenți care l-au cunoscut la acea vreme, Ilia a încercat din răspunteri să fie „ca toți ceilalți”. „Nu era un copil care arăta că e bogat – și credeți-mă, am avut o mulțime de acest fel”, spune unul dintre foștii săi colegi de clasă. „[…] Când discutam [despre politică în clasă], poziția lui Iila, deși era încă pro-rus, era mai apropiată cea a tatălui său înainte ca acesta să demisioneze [de la președinție, când era mai liberal]”.

În afara orelor de curs, însă, Ilia Medvedev nu vorbea niciodată prea mult despre politică.

„Dacă ar fi mai mulți tineri precum Ilia – capabili, tineri și ambițioși – am avea transferuri regulate de putere. Totul [în Rusia] ar fi mai bine”, spune un altul dintre foștii săi colegi.

Cei trei muschetari

Cei mai buni prieteni ai lui Ilia din perioada petrecută la MGIMO au fost Ivan Koptenko, fiul unui fost deputat al Sovietului Suprem al URSS, și Ilia Trufanov, al cărui tată era un om de afaceri de nivel mediu. Trufanov, pe care un fost coleg de clasă l-a numit „cel mai strălucit, cel mai inteligent și cel mai erudit” din grup, a continuat să studieze la Londra și Paris și acum lucrează pentru compania petrolieră franceză Total. El a fost unul dintre primii absolvenți ai MGIMO, care a semnat o declarație de condamnare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei din februarie 2022.

Înapoi la liceu, înainte de a-l întâlni pe Ilia Medvedev, Ilia Trufanov începuse să se întâlnească cu o colegă de clasă pe nume Iana Grigorian. Potrivit a trei persoane care îl cunosc personal pe Trufanov, relația lor a fost foarte serioasă. „Urmau să se căsătorească”, spune un coleg de clasă. Dar Grigorian a ales în cele din urmă un alt Ilia: pe Ila Medvedev.

Sursa: TASS – Ilia Medvedev și Iana Grigorian, în 2018

Potrivit colegilor de clasă ai lui Medvedev și Trufanov, fiul fostului președinte „i-a furat iubita celui mai bun prieten” aproape de sfârșitul perioadei lor la MGIMO – și, deloc surprinzător, prietenia celor doi băieți a avut de suferit. „Cred că singurul motiv pentru care Trufanov a lăsat-o să plece a fost acela că știa că nu te poți înfuria pe fiul premierului”, afirmă o cunoştinţă comună.

Grigorian și Medvedev sunt în continuare împreună. Potrivit unei alte surse care cunoaște personal cuplul, relația lor este „lucru real”: „Nu sunt un cuplu fals”.

Legături avantajoase

„Nu mi-aș dori să lucrez într-o mare corporație de stat. Mă interesează lucrurile de care sunt mai interesați tinerii, cum ar fi sectorul tehnologic”, declara Ilia Medvedev, într-un interviu din 2016.

Scurgeri de dosare fiscale și surse anonime indică faptul că dorința lui Ilia s-a împlinit: în același an, a început să lucreze pentru serviciul rus de social media, VKontakte, unde  câștiga 100.000 de ruble (aproximativ 1.650 de dolari) pe lună. A părăsit compania după un an, dar trei ani mai târziu, s-a angajat la compania-mamă a VKontakte, numită pe atunci Mail.ru LLC, acum câștigând 226.000 de ruble (3.730 USD) pe lună.

Tehnic, Mail.ru nu era o companie de stat, cel puțin nu era atunci când a început Medvedev să lucreze acolo; pachetul său majoritar de acțiuni era deținut de miliardarul rus Alișer Usmanov (totuși, în 2018,pentru a proteja compania de potențiale sancțiuni, Usmanov și-a transferat drepturile de vot conducerii companiei, iar în 2021 și-a vândut participația unei filiale Gazprom).

„Ilia a putut lucra [la compania de tehnologie] doar datorită numelui tatălui său; altfel nu l-ar fi angajat niciodată”, afirmă o sursă apropiată guvernului rus, care a vorbit cu Meduza și Nastoiașcee vremia. O sursă apropiată Mail.ru arată că Ilia făcea, în cea companie ceva „legat de lege”.

Două surse care au lucrat pentru VK, până în 2021, au confirmat că fiul lui Dmitri Medvedev a lucrat pentru companie, dar niciuna dintre ele nu știa denumirea postului său. „Se vorbea despre asta în VK, acum cinci ani, dar nu l-am văzut niciodată la serviciu”, dclară spus un fost manager senior al companiei.

Alți șapte foști și actuali angajați ai VK susțin același lucru: „nu l-au întâlnit niciodată” pe Ilia Medvedev la birou. „Acest nume – Ilia Medvedev – nu era de găsit niciunde”, spune fostul manager senior. VK nu a răspuns solicitărilor de comentarii ale jurnaliştilor.

VK nu a fost singurul dintre proiectele lui Alișer Usmanov în care a fost implicat Ilia Medvedev. Unul dintre foștii colegi ai lui Ilia afirmă, pentru Meduza și Nastoiașcee vremia, că acum câțiva ani a dat peste Medvedev în Turnul Imperia, din Moscova. „L-am întrebat: „Ce cauți aici?” El a spus: „Ei bine, lucrez! Investiții în IT”.

Construcția turnului a fost finanțată parțial de compania de dezvoltare Solvers Estate (care aparținea, la acea vreme, companiei USM, a lui Usmanov, potrivit Vedomosti); clădirea urma să devină cel mai nou sediu al companiei de telefonie Megafon, o altă proprietate a lui Usmanov.

Iubita lui Ilia Medvedev, Iana Grigorian, a lucrat și ea, după absolvire, pentru una dintre afacerile lui Usmanov. Potrivit unor scurgeri de date fiscale, în 2019 Grigorian era angajata companiei Korklass LLC. Korklass aparține IKS Holding, care este deținută de fostul partener de afaceri al lui Usmanov, Anton Cerepennikov.

Faptul că Ilia Medvedev și primele locuri de muncă ale prietenei sale au fost strâns legate de Alișer Usmanov nu este o coincidență. Miliardarul are legături solide și de mult timp cu familia Medvedev; într-o investigație din 2017, intitulată „Don’t Call Him Dimon”, politicianul de opoziție Alexei Navalnîi susținea că Usmanov i-a dat mită președintelui de atunci, Medvedev, un conac de 50 de milioane de dolari în prestigiosul cartier Rubliovka, din Moscova (ulterior, Navalnîi a fost dat în judecată pentru defăimare de către Usmanov și instanța i-a ordonat să retracteze).

La sfârșitul președinției lui Dmitri Medvedev, Techinpro, o companie strâns legată de acesta, a achiziționat mai multe reședințe în același cartier. Meduza și Nastoiașcee vremia au folosit înregistrări scurse din lanțul de laboratoare medicale Gemotest, care a oferit testări COVID-19 pentru persoanele în vizită de mai multe ori la reședințe, pentru a se observa că Ilia și prietenii săi petrec timp, în mod regulat, la una dintre case. O sursă apropiată guvernului rus a declarat, pentru Meduza și Nastoiașcee vremia, că Ilia Medvedev „chiar locuiește cu părinții săi – fie la [fosta reședință prezidențială a lui Medvedev din apropiere, pe care a păstrat-o după încheierea mandatului său], fie într-una dintre casele din apropiere”.

  • Răspunsul lui Usmanov: A doua zi după publicarea acestui articol în ediția de limbă rusă, serviciul de presă al lui Alișer Usmanov a contactat pe Meduza. Iată ce a transmis (pe scurt): < Acuzațiile potrivit cărora Alișer Usmanov este „apropiat de familia Medvedev” sunt inexacte. Deoarece niciuna dintre companiile menționate în articol în legătură cu numele lui Usmanov nu aparține holdingului USM, nu avem informații despre Ilia Medvedev sau prietena lui care ar fi fost angajată de și nu avem dreptul de a confirma sau infirma informații despre angajarea lor acolo. Este cunoscut faptul că Usmanov nu a mai activat în afaceri de mult timp și nu participă la conducerea companiilor în care a fost sau este încă acționar. În plus, el nu ia și nu a luat niciodată decizii legate de angajare, care a fost responsabilitatea managerilor acestor companii, inclusiv a Grupului Mail.ru (ulterior VK). Încercările de a prezenta evenimente particulare din cariera lui Ilia Medvedev și cea a iubitei sale ca având o anumită legătură cu influența lui Usmanov sunt motivate politic și induc în eroare”. >

Generația următoare

La sfârșitul lunii iunie 2022, cu războiul Rusiei împotriva Ucrainei în plin desfășurare, tânărul Medvedev a făcut o mișcare surprinzătoare: s-a alăturat oficial partidului de guvernământ al țării, Rusia Unită. La costum și cu un Apple Watch, el a acceptat carnetul de membru de la secretarul Consiliului General al partidului, Andrei Turceak (fiul fostului partener de judo al lui Putin, Anatoli Turceak).

Vestea privind ceremonia a venit la doar două săptămâni după un val de rapoarte conform cărora viza pe care Ilia ar fi folosit-o pentru a trăi în SUA a fost revocată. Știrea nu a fost niciodată confirmată independent, dar la două zile după rapoartele inițiale, Dmitri Medvedev a publicat o postare plină de furie, pe Telegram, despre modul în care Occidentul pedepsea ilegal rudele oficialilor ruși.

Membri ai partidului Rusia Unită, care au vorbit cu Meduza și Nastoiașcee vremia, au spus că deși sunt înclinați să nu creadă povestea legată de viză, ceremonia de aderare la partid a fost probabil o încercare de a risipi zvonurile și de a dovedi că fiul vicepreședintelui Consiliului Național de Securitate „slujește cu fidelitate Patria și regimul”.

Oricare ar fi cazul, în ziua ceremoniei, Ilia Medvedev nu părea să aibă un plan clar pentru viitoarea sa contribuție la partid. În discursul de acceptare, el a promis că va lucra pe zonele de sănătate, educație, sport pentru copii și „transformare digitală”.

În cele două luni care au urmat, nu au mai apărut detalii. Două surse din Rusia Unită au declarat, pentru Meduza și Nastoiașcee vremia, că nu l-au văzut pe Ilia la niciun eveniment de partid și că nu știu care ar trebui să fie rolul lui în organizație. Secretarul general adjunct al partidului, Daria Lantratova, a afirmat că „este încă prea devreme să vorbim despre proiecte specifice” și că „Ilia Medvedev încă se gândește”.

Potrivit unei surse apropiate guvernului rus, pentru Ilia a fost o mutare proastă de carieră faptul de a-i fi permis tatălui său să-l „înroleze” în partid. „Tânărul Medvedev nu înțelege nimic despre politică”, spune sursa. „Orice afacere la care vrea să lucreze va fi pur și simplu distrusă de partid imediat”.

Dmitri Medvedev însuși a vorbit rar despre fiul său, în public. Într-un interviu din 2020, pentru Komsomolskaia Pravda, fostul președinte afirma despre Ilia următoarele: „El este deja adult. […] Încearcă să lucreze la propriile proiecte de afaceri, inclusiv în sectorul economiei digitale. Știi, genul de lucruri care sunt cu adevărat populare în rândul tinerilor în acest moment – start-up-urile. Se ocupă el însuși și se bucură de asta. Nu am văzut încă realizări uriașe de la el, dar sper că totul merge înainte”. >>

Mărturie după șase luni de viață în Hersonul ocupat de ruși. Cum a început rezistența, în ciuda faptului că autoritățile locale dispăruseră

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here