Un cetățean român a cerut să fie repatriat din Wuhan (China), zona afectată de noul coronavirus, alți doi români, dintr-o localitate a aceleiași provincii, Hubei, fiind în contact cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE) prin angajatorul lor.

MAE precizează că cetățeanul român care se află în orașul Wuhan și-a exprimat intenția pentru repatriere, iar datele sale au fost deja transmise și înregistrate în evidențele instituțiilor europene și ale partenerilor pentru facilitarea deplasării către România.

În ceea ce privește ceilalți doi cetățeni români care se află într-o altă localitate din provincia Hubei, Ambasada României la Beijing „menține contactul în permanentă cu angajatorul acestora și cu autoritățile chineze pentru identificarea unei modalități optime de repatriere, având în vedere restricțiile impuse în zonă”, mai precizează MAE.

Ambasada României la Beijing este în contact permanent atât cu cei trei cetățeni români care se află în provincia Hubei, cât și cu reprezentanții misiunilor diplomatice ale statelor membre UE acreditate în Republica Populară Chineză, în vederea gestionării situației menționate.

Totodată, MAE este în legătură nemijlocită cu structurile de gestionare a crizelor din cadrul ministerelor de Externe ale celorlalte state membre ale Uniunii Europene și cu organismele europene relevante, în vederea realizării unui schimb de informații în timp real și a întreprinderii măsurilor necesare în vederea repatrierii cetățenilor români aflăți în Republica Populară Chineză.

În context, MAE subliniază că poate asigura asistență și sprijin pentru revenirea în țară a persoanelor care solicită acest lucru.

De altfel, Reprezentanta CE în România a anunțat miercuri după amiază că s-a decis că „UE va suporta 75% din costul de repatriere„.

Peste 600 de cereri de repatriere au fost înregistrate până acum, din următoarele țări: România, Polonia, Portugalia, UK, Austria, Belgia, Bulgaria, Germania, Spania, Finlanda, Franța, Italia, Letonia, Olanda„, mai precizează sursă citată.

Reamintim că la Bruxelles a fost activat Mecanismul de Protecție Civilă pentru repatrierea europenilor din China, din cauza coronavirusului.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a anunțat miercuri că până acum s-au înregistrat la nivel european ” 4 cazuri în Franța, 4 în Germania și niciun alt caz confirmat în restul Europei”.

„Din fericire, în țară noastră nu avem niciun caz confirmat, au existat mai multe suspiciuni”, a adăugat ministrul.

Date de contact

Datele de contact ale Ambasadei României la Beijing sunt puse la dispoziția comunității românești din Republica Populară Chineză, iar telefonul de urgență al misiunii se află permanent în grijă unui diplomat. De asemenea, pentru o bună cunoaștere a situației cetățenilor români aflăți pe teritoriul chinez, reprezentanții misiunii apelează cu regularitate și transmit mesaje persoanelor aflate în zona de focar și în regiunile din proximitate, fiind la curent cu situația cetățenilor români din zona, afirmă MAE.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă amânarea călătoriilor în provincia Hubei, localitatea Wuhan (China), până la normalizarea situației, în contextul focarului de pneumonie virală (coronavirus) din această țară.

Totodată, MAE recomandă cetățenilor români care se află deja în R.P. Chineză să urmeze măsurile de precauție și igienă recomandate în aceste situații și să evite deplasarea în locurile unde sunt manipulate animale vii sau moarte, precum și contactul cu persoane bolnave, în particular cu cele care prezintă simptome respiratorii, se arată pe site-ul ministerului.

Cetățenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiți: să respecte cu strictețe anunțurile și recomandările autorităților locale; să urmărească mass-media locale pentru a află care sunt zonele cele mai afectate pentru a le putea evita; să își încheie asigurare de călătorie, medicală și de viață.

Pentru informații suplimentare legate de prevenirea contaminării, cetățenii români pot accesa site-urile dedicate ale Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (www.cnscbt.ro) și Centrului European de Control și Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu).

Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea înregistrării prezenței cetățenilor români în străînătate la cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular român, că instrument de sprijin pentru coordonarea acțiunilor de protecție consulară.

Cetățenii români pot solicită asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Beijing: +861065323616, Consulatului General al României în Regiunea Administrativă Specială Hong Kong: +85225233813, +85225233817 și Consulatului General al României la Shanghai: +862162701146, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străînătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanentă. De asemenea, cetățenii români, care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție telefoanele de permanentă ale misiunii diplomatice a României în R.P. Chineză +8618611737488, Consulatului General al României la Shanghai: +8613701949075 și Consulatului General al României în R.A.S. Hong Kong a Republicii Populare Chineze: +85296137370.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet: beijing.mae.ro, shanghai.mae.ro, hongkong.mae.ro, ec.europa.eu/consularprotection, www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care se deplasează în străînătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță”, care oferă informații și sfaturi de călătorie, precum și serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viață!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here