Un comisar european cere primirea României în spaţiul Schengen

Foto: Wikimedia

Comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson a susţinut marţi că spaţiul Schengen ar trebui să fie restabilit prin ridicarea controalelor la frontierele interne, impuse pentru a limita răspândirea pandemiei de COVID-19, şi ar trebui să fie completat prin intrarea Bulgariei, Croaţiei şi României ca membri, transmite Hina.

„Virusul este un pericol real, dar controalele la frontierele interne nu au oprit şi nu vor opri virusul. Doar o acţiune coordonată ne va ajuta să depăşim această criză”, a declarat Johansson în faţa Parlamentului European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg.

”Haideţi ca începutul verii, vara lui 2021, această vară a libertăţii, să ne inspire pentru a restabili deplin libertatea de mişcare şi a face Schengen pregătit pentru viitor astfel încât copiii noştri să poată de asemenea lucra, studia şi călători în întreaga Europă, oricând şi oriunde doresc. Şi să completăm spaţiul Schengen; este timpul ca Bulgaria, România şi Croaţia să-şi ocupe locul”, a spus Ylva Johansson în cadrul unei dezbateri asupra raportului anual privind Schengen, elaborat de eurodeputata slovenă Tanja Fajon (S&D).

Raportoarea Tanja Fajon s-a referit la introducerea frecventă a controalelor la frontierele interne din spaţiul Schengen după 2015, în special de la începutul pandemiei de COVID-19.

”Spaţiul Schengen ar trebui să fie acum complet funcţional, deşi în realitate este complet paralizat. El este menţinut în viaţă de aparate”, a accentuat eurodeputata slovenă.

Ea a adăugat că ar trebui adoptate măsuri împotriva ţărilor care încalcă regulile şi impun în mod nejustificat controale frontaliere.

De asemenea, Fajon s-a pronunţat pentru primirea Croaţiei, Bulgariei şi României în spaţiul Schengen. ”Nu acceptăm o Europă care funcţionează la două niveluri diferite”, a încheiat raportoarea PE.

În luna iunie, Comisia Europeană a cerut extinderea spaţiului Schengen prin intrarea Bulgariei, Croaţiei şi României, care îndeplinesc toate condiţiile tehnice pentru aderarea la spaţiul unic european de liberă circulaţie.

Spaţiul Schengen este format din 26 de ţări, inclusiv patru state care nu sunt în Uniunea Europeană: Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein. Din Schengen fac parte toate statele membre UE cu excepţia Bulgariei, Croaţiei, României, Ciprului şi Irlandei.

1 COMENTARIU

  1. Se pare ca lucrurile se vor schimba rapid si in UE .Noi tari din Europa vor fi primite in rindurile celor 26 , liberatatea de miscare se extinde .In spatiul Schengem vom fi primiti cit mai curind la fel si NATO va fi nevoita din motive geo strategice sa isi atraga noi parteneri .Tarile Europei si cele ce tin de lumea libera trebuie rapid sa gaseacca un numitor comun militar si social .Gluma se pare ca s-a terminat si totul va fi controlat de structurile de putere din UE .Nu ne mai putem juca politic cu viata a citorva sute de milioane de oameni , facind pe placul unor falsi conducatori democrati .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here