„Un cutremur tăcut” | Decizia CEDO care face imposibilă extrădarea din Europa în China

Sursa: www.amnesty.org

<< Cu doar câteva săptămâni în urmă, pe 6 octombrie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a constatat, în unanimitate, că extrădarea unui resortisant taiwanez în China, pe care anterior instanțele poloneze o autorizaseră, l-ar expune unui risc semnificativ de maltratare și tortură. Această decizie importantă este un cutremur care a trecut neobservat și, deși până acum mass-media a ratat cu totul speța, odată decizia intrată în vigoare, cel mai probabil va însemna că nicio țară europeană nu va mai fi capabilă să extrădeze suspecți în China. Este greu de exagerat cât de influentă ar putea fi această decizie și cum ea, dintr-o singură lovitură, a făcut mai mult pentru a proteja drepturile fundamentale de subminarea lor de către China decât majoritatea sau toate guvernele europene >>, notează un revelator raport Safeguard Defenders, difuzat în România de Universul.net.

<< CEDO este un instrument judiciar internațional obligatoriu din punct de vedere juridic și merge mai departe decât tratatele internaționale similare. Leagă 46 de țări europene la o convenție obligatorie din punct de vedere juridic și nu se aplică doar statelor UE. Singurele țări care nu sunt legate de acesta sunt Belarus și Rusia (cea din urmă care a fost expulzată în 2022, după ce a refuzat să aplice o decizie a instanței).

Harta statelor CEDO

Liu vs Polonia

Cazul a fost introdus de cetățeanul taiwanez Liu Hongtao (redactat ca Hung Tao Liu în decizia instanței). Extrădarea sa fusese aprobată de autoritățile juridice ale Poloniei, inclusiv de Curtea Supremă.

Apelantul a considerat că extrădarea sa în China ar încălca articolele 3 și 6 din CEDO, referitoare la tortură și rele tratamente și, respectiv, privarea de dreptul la un proces echitabil. Verdictul este remarcabil și urmează să ghideze deciziile judecătorești ale tuturor țărilor europene pe tema extrădării către China, în viitor, precum și guvernele (care trebuie să aprobe că o extrădare, proces care începe odată cu primirea solicitării de la partea chineză).

Punctele cheie ale cazului și deciziei:

  • Este prima instanță a CEDO, de care se știe, care examinează un caz de extrădare în China.
  • Liu Hongtao nu aparține unei minorități religioase sau etnice și nici nu este un disident politic sau critic deschis al Chinei. Mai degrabă se presupune că a comis fraudă online, o infracțiune a gulerelor albe, în China – istoric, sunt cele mai simple cazuri pentru Beijing, din perspectiva reușitei cererii de extrădare.
  • Decizia este o respingere foarte clară a extrădării pe temeiul articolului 3 (tortură și rele tratamente).
  • Curtea a considerat, de asemenea, că detenția sa extrem de lungă în Polonia, în așteptarea unei decizii definitive (acum peste cinci ani), reprezintă o încălcare de către autoritățile poloneze a articolului 5 (împotriva detenției arbitrare).
  • Chiar dacă autoritățile poloneze pot face recurs pentru a duce cazul la marea cameră, cel mai înalt organ al instanței, decizia clară face ca acest lucru să fie improbabil și, dacă ar fi depusă, ar putea fi respinsă și ar putea duce la un verdict chiar mai drastic la adresa Poloniei.
  • Verdictul, cu excepția cazului în care se depune apel, va intra în vigoare la trei luni de la data emiterii sale (6 octombrie).
  • Curtea a menționat răspicat și recentul refuz al Chinei de a coopera cu organismele ONU, cum ar fi refuzul său de a prezenta rapoarte Comitetului Împotriva Torturii (termenul a fost depășit la sfârșitul anului 2019). De asemenea, a considerat că promisiunile informale ale Chinei față de autoritățile poloneze nu sunt convingătoare.
  • Avocații care lucrează în cazurile actuale de extrădare, atât în ​​Italia, cât și în Cipru, folosesc deja decizia pentru a asigura respingerea cererilor de extrădare aflate în curs, în acele țări.

Efectul hotărârii

Această decizie obligatorie din punct de vedere juridic cu privire la un (presupus) infractor economic (nu disident politic, situație în care este în general mult mai ușor de luptat împotriva extrădării) va însemna aproape sigur că, odată ce va fi efectivă:

  • a). Toate cererile actuale de extrădare din regiune către China, aflate în procesare, vor fi respinse.
  • b). Ministerele Justiției din toate țările relevante vor înceta să mai permită aducerea solicitărilor din China în faza procesării judiciare.

Orice țară europeană care va permite extrădările către China, după intrarea în vigoare a deciziei, ar fi considerată o țară care încalcă articolul 3 privind interzicerea torturii și a relelor tratamente.

De asemenea, va implica o presiune crescută asupra țărilor europene din rândul celor 46 de membri, care au tratate de extrădare cu China, de a suspenda astfel de tratate (vezi harta de mai jos). Aceste tratate nu numai că reprezintă o amenințare severă la adresa statului de drept în Europa, dar, prin această decizie, ele vor deveni lipsite de sens, rămânând doar o victorie simbolică pentru China, în încercarea de a extinde „cooperarea judiciară” și legitimitatea sistemului său juridic care se deteriorează rapid.

Situația tratatelor de extrădare dintre Europa și China. ROȘU: tratat ratificat; GALBEN: tratat semnat, dar nu ratificat: VERDE: nu există tratat

Analiza verdictului

Instanța a remarcat că autoritățile poloneze nu au solicitat nicio asigurare diplomatică, ci doar declarații informale din partea Chinei pentru a susține extrădarea.

Potrivit instanței: „Evaluarea instanțelor naționale nu a inclus nicio analiză a celor mai recente informații furnizate…”. Nici acele informații generale, care indică existența relelor tratamente sistematice și a torturii, nu au reușit să conducă la o investigație mai amănunțită de către instanța poloneză, în acest caz. Prin urmare, instanțele poloneze nu și-au îndeplinit datoria de a lua în considerare articolul 3.

Cine este Liu Hongtao și de ce va stânjeni asta autoritățile spaniole?

Potrivit documentelor judecătorești, Liu Hongtao, din Taiwan, s-a născut în 1980. În prezent este reținut la Centrul de detenție Varșovia-Bialoleka și a fost reprezentat în instanță de avocatul M. Gorski. El va fi eliberat după intrarea în vigoare a hotărârii, la trei luni de la pronunțarea verdictului (6 octombrie).

Liu este acuzat că face parte dintr-o grupare majoră de fraudă online ce opera din Spania. Gruparea de aproape 260 de persoane era format în principal din cetățeni taiwanezi. O operațiune comună polițienească spaniolo-chineză a capturat gruparea în 2016-2017.

(…)

În 2017-2018, instanțele spaniole, ignorând considerentele serioase ale CEDO, au aprobat extrădarea în China a aproximativ 208 taiwanezi, în mai multe loturi, în ciuda protestelor din Taiwan. Avocații care îi reprezintă au încercat să introducă dosarul la CEDO, dar fără succes, iar extrădările au fost efectuate. Contactul cu câțiva dintre cei ce fuseseră extrădați a fost pierdut. Consilierul lor juridic nu a putut afla unde sunt deținuți sau în ce condiții.

În apărarea lor, autoritățile poloneze au citat decizia spaniolă, dar aceasta e respinsă de CEDO. Spania este una dintre țările care extrădează cel mai frecvent în China și una dintre puținele țări europene în care Safeguard Defenders nu are cunoștință de vreo solicitare care să fi fost respinsă.

INTERPOL a emis o alertă roșie pentru Liu, la 8 decembrie 2016, iar acesta a fost reținut în Polonia la 6 august 2017. La 1 septembrie a aceluiași an, China a cerut extrădarea domnului Liu. Autorităţile poloneze au cerut informații suplimentare la scurt timp după aceea, care au fost furnizate la 8 ianuarie 2018. La 27 februarie 2018, doar o lună și jumătate mai târziu, instanța poloneză a concluzionat că extrădarea putea
continua și că erau suficiente informațiile și asigurările furnizate, care la o examinare sunt în cel mai bun caz de luat în râs. Curtea de Apel din Varșovia a menținut decizia la 26 iulie 2018, în care preciza că  „…nu există motive pentru a concluziona că reclamantul ar fi expus vreunui risc de încălcare a drepturilor sale”.

La 9 august 2018, CEDO cerut instituirea măsurii provizorii de oprire a extrădării, în așteptarea unei revizuiri, iar executarea extrădării a fost oprită. A fost depus un recurs la Curtea Supremă, respins la 1 octombrie 2020.

Domnul Liu se află acum în arest de mai bine de cinci ani. Din acest motiv, s-a constatat acum că autoritățile poloneze însele au încălcat articolul 5 al CEDO, referitor la detenția arbitrară. Pe lângă refuzul extrădării și eliberarea domnului Liu, instanța a mai ordonat Poloniei să plătească despăgubiri.

Cipru, Italia și Portugalia au și ele cazuri care stârnesc îngrijorare

O preocupare principală pentru Safeguard Defenders o reprezintă acele cazuri în care extrădarea a fost recent aprobată, dar încă nu și efectuată; sau ale căror decizii sunt în așteptare; ori cele în care se preconizează extrădări viitoare.

Un astfel de caz, cunoscut deja Safeguard Defenders, este cel al lui Zhang Haiyan, în Portugalia. Sistemul judiciar al Portugaliei a eșuat, în ciuda angajamentului european față de statul de drept, să ia în considerare măcar aspectele cheie de care ar trebui să depindă o astfel de extrădare, ca și propriile obligații față de CEDO. Avocații doamnei Zhang s-au pregătit deja să depună dosarul la CEDO. Safeguard Defenders sunt
pregătiți să solicite Comitetului ONU Împotriva Torturii să intervină în numele doamnei Zhang, în cazul în care va părea că Portugalia trece la extrădare. Recenta decizie ar trebui să însemne că  Ministerul portughez al Justiției trebuie să respingă extrădarea. (Safeguard Defenders a făcut același demers și pentru Idris Hasan, un uigur reținut de Maroc, aflat în așteptarea extrădării sale în China.)

Un caz în curs este și cel îndreptat împotriva lui Ma Chau, în Cipru. Deznodământul ar trebui să fie respingerea extrădării, pentru a evita intrarea Ciprului în cătarea CEDO. Cu toate acestea, China a emis deja o alertă roșie INTERPOL (defectuoasă) pe numele soției, în semn de răzbunare, solicitând și extrădarea acesteia, cerere care trebuie respinsă de Ministerul cipriot al Justiției.

De asemenea, un nou caz recent, în Italia, trebuie să ducă la o concluzie rapidă, iar instanța de fond să respingă procedura.

INTERPOL, la rândul său, trebuie să acționeze rapid pentru a elimina alertele roșii emise de China odată ce extrădările sunt respinse, în conformitate cu propriile reguli și carta sa, mai ales după ce Safeguard Defenders a dezvăluit modul în care China abuzează de sistemul INTERPOL, fără nicio penalizare.

Problema tratatelor de extrădare cu China

Majoritatea țărilor, dar nu toate, pot extrăda un infractor dacă le este solicitat. Nu este nevoie de un tratat bilateral. În plus, pentru infracțiunile economice și infracțiunile legate de droguri, există un tratat internațional, multilateral, în temeiul
UNODC – Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate. Singurul scop al unui tratat bilateral este de a accelera și oficializa procesul. Având în vedere punctele slabe ale sistemului judiciar din China și deteriorarea semnificativă a acestuia, în ultimii ani, nu există niciun motiv pentru a semna un tratat de extrădare cu China.

După cum Safeguard Defenders a arătat în mod repetat, prin cercetările noastre, aspect recent chiar confirmat de către Ministerul chinez al Afacerilor Externe (MOFA), Beijingul consideră tratatele de extrădare drept un mijloc de construire a legitimității pentru practicile sale de poliție transnațională. Ignoră în mod liber și voit procedurile de extrădare atunci când alte mijloace, ilegale, sunt mai ușoare.

Cu doar câteva săptămâni în urmă, MOFA a afirmat că extrădările sunt greoaie și complicate și, deoarece unele țări europene resping cererile, China consideră că are dreptul de a folosi alte metode, o practică de altfel subminează grav suveranitatea judiciară a țărilor afectate. Cu toate acestea, în ciuda acestei recunoașteri, niciun guvern european nu a reacționat.

Europa, în special, are un corp profesional judiciar – procurori și judecători – îngrozitor de ignorant cu privire la China modernă și sistemul său de justiție penală și care eșuează în mod regulat în cel mai elementar aspect, cum ar fi examinarea extrădărilor în temeiul CEDO. Un tratat bilateral, stabilit de parlamentari, trimite un semnal puternic procurorilor, judecătorilor și ministerelor justiției, cum că, în general, extrădările în China sunt acceptabile. Poate că nu aceasta a fost intenția legiuitorilor, dar acesta este totuși semnalul care ajunge la instanțe. Având în vedere această evoluție, având în vedere un număr tot mai mare de instanțe care refuză extrădarile, și în în special, având în vedere deteriorarea severă a sistemului chinez de justiție penală, fiecare stat membru al UE care deține un tratat de extrădare cu China trebuie să îl suspende într-un mod similar în care guvernele au suspendat tratatele cu Hong Kong după adoptarea draconicei sale legi a securității naționale.

Meniținerea unui tratat de extrădare cu China nu este doar ceva laș, ci și necinstit, având în vedere suspendarea tratatelor cu Hong Kong. Astfel de tratate cu China subminează angajamentul Europei față de statul de drept și CEDO. Singurul beneficiar este Beijingul, care va folosi ratificarea pentru a convinge alte națiuni să semneze un asemenea tratat. >>

De la îndrăgostit de China, la activist

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here