De la îndrăgostit de China, la activist

Sursa: Wikipedia

Cititorii și prietenii mei mi-au cerut să comentez despre soluționarea litigiului meu cu GSK. Mă tem că nu pot comenta sau dezvălui detalii decât pentru a spune că s-a ajuns la o înțelegere confidențială, punând astfel capăt litigiului meu. Nici nu pot spune nimic care ar fi considerat „defăimare”.

Dar pare a fi un moment bun să recapitulez, pentru cititorii mei, diferitele momente cheie ale campaniei mele de exonerare, după ce eu și soția mea fuseserăm încarcerați în mod arbitrar, sub acuzații false de strângere ilegală de informații, la Shanghai, în 2013-2015; și să reamintesc în ce constă activitatea profesională în care sunt acum implicat.

De 47 de ani, sunt un „îndrăgostit de China”, am fost un membru proeminent al comunității de afaceri străine din China și am fost recunoscut pentru munca mea de pionierat în sectorul due diligence și antifraudă acolo, unii flatându-mă cu titulatura: „decanul comunității de due diligence”.

De asemenea, m-am implicat profund în activitatea filantropică, în comunitățile defavorizate, prin rolul meu de lider în Rotary, ajutând la finanțarea unor cauze precum alfabetizarea rurală, educația pentru autism și îngrijirea medicală a copiilor, cum ar fi operațiile cardiace care salvează vieți de sugari.

Dar abuzul regimului chinez asupra familiei mele m-a forțat să devin un activist și un avocat al dreptății și al drepturilor omului, când tot ce îmi dorisem era să rămân un „îndrăgostit de China”.

Soția mea, Ying, tânărul nostru fiu, Harvey, și cu mine am suferit enorm din cauza membrilor regimului chinez, din cauza acestui calvar traumatic și am fost nevoiți să luptăm cu cancerul și PTSD (tulburare de stres post-traumaticn.tr.) ca urmare a maltratării și abuzului suferit în închisorile sale.

Dar nu este vorba doar despre noi. Le-aș reaminti tuturor că dintre milioanele de prizonieri din închisorile și lagărele din China zilelor noastre, nu există niciunul care să fi trecut vreodată printr-un proces echitabil și transparent. Astăzi lucrez atât pentru ei, cât și pentru familia mea și pentru mine.

În acest scop, am trimis guvernului chinez de la Beijing un raport confidențial detaliat cu privire la abuzurile juridice împotriva noastră, pe care până acum au ales să le ignore. Dar într-o zi asta se va schimba.

Am depus plângeri fără precedent împotriva canalelor chineze de televiziune de stat, CGTN și CCTV, din Regatul Unit, pentru difuzarea ilegală a mărturisirilor noastre false forțate în timp ce eram în captivitate (iulie 2013-iunie 2015) și sub constrângere. Licența lor de a difuza în Marea Britanie a fost retrasă în urmă cu un an, eliminarea lor venind ca urmare a acestei acțiuni.

Licențe similare de difuzare a canalelor CGTN și CCTV sunt acum amenințate în America, Canada și Europa.

Am expus practicile muncii forțate din închisoare în rândul miilor de prizonieri străini din China, ca să nu mai vorbim de milioanele de prizonieri chinezi, dintre care niciunul nu a fost supus vreodată unui proces echitabile și care sunt abuzați în fiecare zi, încălcându-se tratatele internaționale semnate de China, precum convențiile ONU privind tortura și standardele minime de tratament pentru deținuți, respectiv detenția arbitrară.

Am consiliat producerea multor filme documentare despre închisoarea și nedreptatea din China și am adus în atenția mass-mediei internaționale calvarurile străinilor închiși fără temei în China, pentru a crește gradul de conștientizare, la nivel global, cu privire la acest abuz.

Am ajutat la schimbarea percepției publice despre China din ultimii șase ani prin prelegeri la universități și grupuri de reflecție, comentarii media, furnizarea de analize și prin activitatea mea pe această platformă LI. Vălul a fost ridicat, realitățile dezvăluite, iar opiniile despre China s-au schimbat dramatic.

În calitate de martor expert, am depus cu succes mărturie în cadrul procesului împotriva extrădării înapoi în China a cetățenilor chinezi. Cred că nimeni, nicăieri în lume, nu ar trebui extrădat în China, indiferent dacă a comis sau nu o infracțiune, pentru că nicio acuzație nu este plauzibilă și nu vor avea parte de un proces echitabil și transparent și nici de un tratament uman.

Întâmplător, am fost mentor pro bono pentru familiile care trec prin calvaruri similare cu ale noastre, care au o persoană dragă închisă în China, aflată în detenție arbitrară, mai mulți fiind condamnați la moarte sau bolnavi de boli care le pun viața în pericol, stând în închisorile chineze. Sfătuiesc astfel de familii cum să-i susțină pe cei dragi, cum să-și aleagă avocații și cum să facă lobby pe lângă guverne și mass-media.

În 2017, într-o evaluare a calvarului nostru, un judecător britanic a declarat că este un caz de detenție arbitrară și a decis că eu și soția mea nu am fost niciodată „implicați în nicio formă de activitate infracțională” și că acțiunile autorităților chineze au fost motivate politic.

Asemenea exonerări și victorii pe care le-am obținut până acum ne-au oferit un anumit nivel de siguranță, ușurare și de afirmare a demnității, dar pentru multe încă mi este de luptat.

Unii înalți oficiali ai parchetului, justiției și poliției care au fost implicați în cazul nostru execută acum ei înșiși pedepse pe viață pentru corupție, ceea ce spune foarte multe despre „calitatea” persoanelor care ne-au transformat în victime. Mai sunt mai multe de doborât.

Intenționez să continui să urmăresc greșelile comise de sistemul judiciar chinez și de oficialii corupți ai Partidului Comunist care ne-au persecutat fără niciun temei legal, pur și simplu abuzând de puterea lor pentru a-și servi propriile scopuri. De ce? Pentru că dreptatea trebuie făcută. Și pentru că sunt un îndrăgostit de China.

    • Peter Humphrey este colaborator la Universul.net. Deține o expertiză de 47 de ani în China. A fost timp de două decenii corespondent al agenției Reuters, inclusiv patru ani șef al biroului din București, între 1990 și 1994. Ulterior, a petrecut 15 ani ca și consultant antifraudă pentru corporații multinaționale în China. În 2013, el și soția sa au fost arestați și încarcerați în mod arbitrar timp de doi ani sub o falsă acuzație de culegere ilegală de informații în timp ce efectuau o investigație pentru o companie client.

EXCLUSIV | Marius Balo așteaptă să fie eliberat luna aceasta. Povestea românului deținut 8 ani în China. „Nu mai este același”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here