„Un decret care nu strigă, ci face”. Italia își înăspreşte politica de expulzare a imigranților

Sursa: Pexels

Migranții care sosesc din țări considerate „sigure” vor fi returnați. Pe listă se află Algeria, Maroc, Tunisia, Albania, Bosnia, Capul Verde, Ghana, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, Senegal, Serbia și Ucraina, scrie publicația La Razon.

Guvernul italian a anunțat o înăsprire a concesiilor de azil pentru imigranții din 13 țări considerate „sigure”, în special pentru cei care ajung în Italia din Algeria, Maroc, Tunisia, Albania, Bosnia, Capul Verde, Ghana, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, Senegal, Serbia și Ucraina, informează Europa Press.

Aceste 13 țări reprezintă o treime din sosirile migratorii în Italia, a explicat ministrul de Externe Luigi Di Maio, într-o apariție împreună cu șeful Justiției, Alfredo Bonafede, în care ambii au oferit detalii cu privire la acest nou decret.

Potrivit d-lui Bonafede, cu aceste modificări „sarcina probei” le revine solicitanților de azil din aceste țări, care trebuie să demonstreze nevoia de a primi o protecție specială. Astfel, aceștia vor fi repatriați, dacă nu pot dovedi că sunt în pericol dacă se întorc în locurile lor de origine. Di Maio a subliniat că această reformă va accelera perioada în care vor fi soluționate cererile de azil, „de la aproximativ doi ani la patru luni”.

Șeful diplomației consideră că este vorba despre un „prim pas” căruia îi vor urma mai multe deportări și că acest lucru este posibil datorită noilor acorduri politice.

„Astăzi am semnat decretul care ne permite să analizăm, în patru luni și nu în doi ani ca până acum, dacă un migrant poate sta în Italia”, a anunțat Di Maio la Palatul Farnesina, sediul Ministerului de Externe italian, la Roma.

„Prezentăm un decret care nu strigă, ci face”, a adăugat liderul Mișcării Cinci Stele (M5S), în ceea ce părea a fi o critică la adresa fostului său partener politic Matteo Salvini, emblema pozițiilor xenofobe și anti-imigrație din țară.

Acest decret vine la câteva zile după ce Italia a ajuns la un pact cu Franța și Germania pentru a reloca în mod automat imigranții care ajung pe țărmurile sale.

Sursa: RADOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here