Un grup de pensionare elveţiene a dat guvernul în judecată la CEDO pentru a-l forța să reducă emisiile de dioxid de carbon mult mai rapid decât era prevăzut

Mii de femei vârstnice din Elveţia şi-au unit forţele într-un caz revoluţionar deschis miercuri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), susţinând că eforturilor guvernului lor de a combate încălzirea globală sunt „lamentabil de inadecvate” şi încalcă drepturile omului, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Primul caz privind schimbările climatice de la tribunalul de la Strasbourg a fost înaintat de un grup de pensionare elveţiene care susţin că inacţiunea ţării lor în faţa temperaturilor în creştere le expune riscului de deces în timpul valurilor de căldură.

Acest caz, care se aşteaptă să fie urmat de alte două, ar putea crea un precedent important, avocaţii femeilor urmărind o decizie judecătorească prin care Berna să fie forţată să reducă emisiile de dioxid de carbon mult mai rapid decât era prevăzut.

Câteva zeci de femei, cărora li s-au alăturat susţinători şi activişti de mediu de la Greenpeace s-au adunat cu bannere şi flori în faţa sălii de judecată.

Bruna Molinari, în vârstă de 81 de ani, suferă de astm care, potrivit spuselor sale, este agravat de căldura excesivă. Ea a declarat pentru Reuters că speră la un rezultat de care să beneficieze măcar generaţiile viitoare. „Ca bunică şi mamă, cred că ei au dreptul să aibă o climă mai bună decât cea pe care o avem acum”, a spus ea tuşind.

Stefanie Brander, membră a asociaţiei Senior Women for Climate Protection, a declarat că, în opinia sa, guvernul a subestimat până în prezent acest grup. „Am fost considerate bătrâne care n-au o noţiune clară despre aceste probleme… şi cred că asta s-ar putea întoarce acum împotriva lor”, a afirmat ea pentru Reuters în faţa sălii de judecată.

Guvernul elveţian, care a câştigat de două ori în instanţele interne într-o bătălie juridică ce durează de şase ani, a susţinut că acest caz este inadmisibil. Avocatul care reprezintă Berna, Alain Chablais, a declarat în faţa tribunalului în cadrul pledoariilor din deschidere, că prin orice măsuri prescriptive emise de către curte s-ar merge mult prea departe, oferind un rol „cvasi-legislativ”.

Alte opt guverne s-au alăturat cazului, iar unul dintre ele, din Irlanda, urmează să se adreseze instanţei în a doua parte a zilei de miercuri.

Curtea va judeca, de asemenea, un caz înaintat de Damien Caręme, membru al Parlamentului European din partea partidului francez al verzilor, care contestă refuzul Franţei de a adopta măsuri climatice mai ambiţioase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here