Un judecător de la TAS dezvăluie cum a ajuns substanța interzisă la Simona Halep

Răsturnare de situație în cazul scandalului de dopaj  cu Roxadustat. Simona Halep este pe cale să demonstreze că substanța incriminată a pătruns în organismul ei printr-un supliment contaminat, spune un judecător român de la TAS.

Cristian Jura, judecător al Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, a făcut un anunț important cu privire la situația Simonei.

Se pare că s-a identificat modalitatea prin care Roxadustatul a pătruns în organismul sportivei, și anume prin ingerarea unui supliment alimentar contaminat.

Produsul contaminat este un produs care conține o substanță interzisă, fără ca aceasta să fie precizată pe eticheta produsului sau în informațiile accesibile printr-un demers rezonabil de căutare pe internet”, a spus acesta potrivit ProSport.

Cristian Jura a precizat și care sunt următorii pași în această situație.

Sportiva se află, în continuare, în acest moment între ridicarea suspendării, respectiv eliminarea oricăror sancțiuni, și suspendarea de 4 ani din activitatea sportivă.

Suspendarea poate fi redusă sau chiar anulată dacă sunt întrunite cumulativ cele două condiții prevăzute de Codul Mondial Anti-Doping: să se stabilească foarte clar modul în care a pătruns substanța în organism și lipsa intenției sportivului de a lua substanța interzisă pentru îmbunătățirea performanței sportive.

Una dintre condiții a fost îndeplinită, s-a stabilit clar modul în care a ajuns substanța în organismul sportivei. Urmează ca sportiva să demonstreze și lipsa vinovăției și a neglijenței.
Adică, sportivul sau altă persoană să dovedească faptul că Simona nu a știut sau suspectat și că nu putea în mod rezonabil să știe sau să suspecteze, chiar prin manifestarea celei mai atente precauții, faptul că a folosit sau că i s-au administrat substanțe interzise sau că a folosit metode interzise”, a mai spus acesta.
Cristian Jura a menționat, în încheiere, că există chiar șansa ca suspendarea Simonei să fie ridicată, ținând cont de dovezile prezentate.

Procedural, urmează mai multe etape. Mai întâi, e o audiere provizorie organizată în fața Agenției Internaționale de Integritate a Tenisului. În această etapă este posibilă ridicarea suspendării provizorii a sportivei, ținând cont de dovezile că a ingerat un supliment contaminat.

Dar aș face o precizare importantă. Așa cum este posibilă ridicarea suspendării provizorii, la fel de bine ea poate fi menținută, depinde foarte mult de probatoriu”, a declarat judecătorul TAS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here