Un membru CSM vrea alegeri anticipate pentru deblocarea situației consiliului

Judecătorul Bogdan Mateescu, membru al CSM, vine cu o propunere radicală pentru depășirea blocajului care afectează consiliul de mai multe luni. El vrea „alegeri anticipate”, adică membrii aleși ai CSM (judecători și procurori) să-și întrebe colegii dacă activitatea lor este bună. Bogdan Mateescu vrea să se depășească astfel impresia de partizanat în consiliu.

„Percepția de partizanat al Consiliului în urma unor fapte sau atitudini ale unor membri, menționată în raportul MCV negru pe alb, dar și constantă în întreg spațiul public, este cu adevărat devastatoare. În primul rând, reevaluarea urgentă a legislației și restabilirea competențelor Consiliului ca tot unitar. El este compus din magistrați de la toate nivelurile tocmai pentru a fi omogen, nu trebuie să existe vreo ierarhie între membri.

Pe planul intern al Consiliului trebuie să revenim toți, cât mai repede posibil, în limita rolului nostru esențial neutru, ca atitudine, ca inter-relaționare, să învățam să ne ascultăm opiniile, pentru că nimeni nu deține adevărul absolut. Dar cu sinceritate vă spun că am devenit sceptic. Poate că trebuie să analizăm serios dacă nu cumva ar fi timpul să ne întoarcem la colegii noștri și să ne testăm cu adevărat reprezentativitatea.” a spus Bogdan Mateescu într-un interviu pentru ziare.com

Bogdan Mateescu a mai afirmat că problemele au început de la modul în care unii membri ai CSM s-au raportat la modificările la legile justiției.

„Modificările legislative atât de controversate și contestate pe bună dreptate, dar susținute puternic de unii membrii CSM, au afectat competențele Consiliului ca întreg, mutând centrul decizional pe chestiuni foarte importante în mâinile unui grup restrâns de membri. Aceasta este cauza esențială, a fost afectat mult prea mult echilibrul intern. Plenul are de multe ori rol minimal. Unii membri decid de mai multe ori, fiind pusi în situația de a-și cenzura propriile acte sau fapte, alții sunt mai degrabă spectatori.” a mai afirmat judecătorul din CSM.

În CSM sunt 14 membrii aleși, judecător și procurori. Durata mandatului membrilor aleşi, judecători şi procurori şi reprezentanţi ai societăţii civile, ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani, fără posibilitatea reînvestirii. Președintele este ales dintre aceștia, pentru un mandat de un an.

În CSM mai sunt și trei membrii de drept – ministrul Justiției, președintele ICCJ și procurorul-general. De asemenea, mai sunt și doi reprezentanți ai societății civile.

Activitatea plenului CSM a fost blocată în ultimele luni, deoarece mai mulți membrii au boicotat ședințele ca să nu fie cvorum. Așa s-a blocat numirea Adinei Florea în fruntea SIIJ, spre iritarea Liei Savonea, președintele CSM. Aceasta a făcut și plângere la CCR pe numele ministrului Justiției, acuzând-o pe Ana Birchall de subminarea CSM.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here