Un „nou capitol” în viața coronavirusului. Cât de periculoasă este varianta Delta pentru cei vaccinați. Nuanțele unui „război de tranșee”

Foto: Unsplash

Poate cea mai gravă știre legată de varianta Delta a coronavirusului a venit recent de la Centrul pentru Control și Prevenirea Bolilor din SUA. CDC a atras atenția că persoanele vaccinate nu sunt total protejate și pot fi la rândul lor purtătoare importante de virus, fapt ce face necesară purtarea măștii în continuare de către toată lumea.

Varianta Delta este mai transmisibilă decât virusurile care provoacă MERS, SARS, Ebola, răceala comună, gripa sezonieră și variola, se arată în documentul publicat de The Washington Post. Această variantă a coronavirusului este comparabilă, din punct de vedere al transmisibilității, cu varicela (vărsatul de vânt), o infecție extrem de contagioasă, comună la copii, ce provoacă erupții cutanate și mâncărimi.

CDC subliniază că „războiul s-a schimbat” și de aceea purtarea măștilor, distanțarea fizică și alte măsuri ar putea fi din nou necesare, chiar și în acele țări cu campanii ample de vaccinare, în care restricțiile au fost parțial ridicate.

Israelul, de pildă, a reintrodus obligativitatea purtării măștii în interior și cere călătorilor să intre în carantină la sosirea în țară.

Raportul CDC spune că varianta Delta este foarte contagioasă și probabil mai severă decât alte variante de coronavirus. Datele CDC arată însă că vaccinurile rămân eficiente în prevenirea formelor grave de boală, a spitalizărilor și a deceselor.

Varianta Delta poate trece de protecția oferită de vaccinuri, însă autoritatea sanitară americană precizează că astfel de incidente sunt, totuși, destul rare (1%) și de aceea pledează pentru accelerarea campaniilor de vaccinare și schimbarea mesajului public.

„Noul capitol”

Apoorva Mandavilli, reporter al NY Times specializat în sănătate gloablă, ne oferă mai multe detalii, în podcast-ul „The Daily”, despre acest „nou capitol” din viața coronaviruslui.

„Dacă ai o încărcătură virală în nas și-n gât, poți răspândi virusul. Și nu ne așteptam ca odată ce cineva este vaccinat să mai existe probabilitatea de infectare sau de răspândire a virsului. Ceea ce am învățat săptămâna aceasta este că, dacă cineva care a fost vaccinat se infectează, ajunge să aibă o cantitate virală mare și poate răspândi virusul cei din jur”, a explicat jurnalista.

Nuanța constă, deci, în cantitatea virală. Asta îi oferă forță variantei Delta. Chiar dacă se întâmplă rar ca o persoană vaccinată să se infecteze, atunci când se întâmpla asta „ea ajunge să aibă în nas și în gât cantitatea virală cât a unui om nevaccinat și pot s-o răspândească la fel ca un nevaccinat”, subliniază Apoorva Mandavilli.

Și nu trebuie neapărat să devii infectat, atrage atenția jurnalista, ci virusul se poate folosi de tine doar ca de un simplu „mijloc de locomoție”.

Rolul „strategic” al nasului

Care este, însă, importanța „strategică” a nasului în mecanica de contagiune a virusului?

„E un pic mai complicat. Știți că vaccinurile pe care le avem ne sunt injectate în mușchi. Și de acolo, fac o treabă foarte bună de a ne stimula organismul să producă o mulțime de anticorpi, dar în sânge. Și nu mulți dintre acești anticorpi își vor face loc în nas, care, dacă stai să te gândești, este cu adevărat principalul loc prin care virusul pătrunde în corp.

Dar acest lucru îl știam. Asta se întâmplă și-n cazul virusului original. Dar, în privința virusului original, doar o cantitate mică de anticorpi era suficientă pentru a opri multiplicarea virusului în nas. Cu Delta, însă, există o prea mare cantitate virală pentru ca acea doză mică de anticorpi din nas să o extermine complet”, a răspuns Mandavilli.

Totuși, avantajul semnificativ pe care îl oferă vaccinul este că persoana infectată nu va trece prin efecte severe.

„Poate avea simptome asemănătoare răcelii, dureri în gât, tuse, senzație de oboseală și cel mult două zile libere. Dar nu va ajunge la spital, cel mai probabil, și este foarte, foarte mic pericolul de moarte”, a subliniat jurnalista.

Alte aspecte din raportul CDC

Chiar și persoanele care sunt vaccinate ar trebui să poarte măști în interior în comunitățile cu o răspândire virală substanțială sau atunci când se află în prezența unor persoane care sunt deosebit de vulnerabile la infectare și îmbolnăvire, a precizat CDC în raport.

Următorul pas imediat pentru autorități este să „recunoască faptul că războiul s-a schimbat” și să îmbunătățească înțelegerea publicului cu privire la  riscul de infecție. Totodată, este important de transmis mesajul că persoanele vaccinate au un risc mai mic de a face forme grave, se arată în documentul american.

Documentul prezintă noi date științifice, dar sugerează, de asemenea, că este necesară o nouă strategie de comunicare, menționând că încrederea publicului în vaccinuri poate fi subminată atunci când oamenii experimentează pe propria persoană sau aud despre cazuri de infectare, mai ales după ce oficialii din domeniul sănătății publice au spus că astfel de posibilități sunt rare.

Documentul CDC citează scepticismul publicului față de vaccinuri ca fiind una dintre provocări: „Publicul este convins că vaccinurile nu mai funcționează”.

Matthew Seeger, expert în comunicarea riscurilor la Wayne State University din Detroit, avertizează că după ce oficialii din domeniul sănătății publice au subliniat marea eficacitate a vaccinurilor, realizarea faptului că acestea nu sunt perfecte poate fi resimțită ca o trădare.

Documentul subliniază însă că vaccinarea oferă o protecție substanțială împotriva virusului, dar trage un semnal de alarmă că trebuie să se îmbunătățească comunicarea în legătură cu riscul individual de infectare în rândul celor vaccinați. Acest risc depinde de o serie de factori, inclusiv de vârstă și de faptul dacă cineva poatea avea un sistem imunitar vulnerabil.

Vaccinurile nu sunt la fel de eficiente în cazul pacienților imunodeprimați și al rezidenților din căminele de bătrâni, ceea ce ridică posibilitatea ca unele persoane la risc să aibă nevoie de o doză suplimentară de vaccin.

Dacă războiul s-a schimbat, așa cum afirmă CDC, la fel s-a schimbat și calculul succesului și al eșecului. Contagiozitatea extremă a variantei Delta face ca imunitatea de grup să rămână o țintă dificilă, au declarat experții în boli infecțioase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here