Un satelit rusesc s-a făcut bucăţi în spaţiu, astronauţii de pe staţia spaţială orbitală fiind nevoiţi să se pună la adăpost

Un satelit rusesc s-a spart în mai mult de 100 de bucăţi, împrăştiind resturi pe orbită şi forţându-i pe astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) să se pună la adăpost, au declarat agenţiile spaţiale americane, relatează Reuters.

Nu au existat detalii imediate cu privire la cauzele ruperii satelitului rusesc de observare a Pământului RESURS-P1, care a fost scos din uz în 2022. Comandamentul spaţial al SUA a declarat joi că nu există nicio ameninţare imediată, dar continuă să urmărească roiurile de resturi, potrivit News.ro.

Evenimentul a avut loc miercuri, în jurul orei 16.00 GMT (19.00, ora României), a declarat Comandamentul spaţial. S-a întâmplat pe o orbită din apropierea Staţiei Spaţiale, determinând astronauţii americani de la bord să se adăpostească în navetele lor spaţiale timp de aproximativ o oră, a declarat biroul NASA pentru Staţia Spaţială.

Radarele firmei americane de urmărire spaţială LeoLabs au detectat satelitul care a lăsat în urmă mai multe fragmente până la ora 24.00 GMT (joi, ora 3.00, ora României), a declarat compania.

Comandamentul spaţial al SUA, care are propria reţea globală de radare de urmărire a spaţiului, a declarat că din  satelitul distrus au rămas „peste 100 de bucăţi de resturi care pot fi urmărite”.

Evenimentele mari generatoare de resturi pe orbită sunt rare, dar din ce în ce mai îngrijorătoare, deoarece spaţiul devine aglomerat cu reţele de sateliţi, vitale pentru viaţa de zi cu zi pe Pământ, de la internet în bandă largă şi comunicaţii, la servicii de navigaţie de bază.

Rusia a stârnit furie internaţională în 2021, când a lovit unul dintre sateliţii săi scoşi din uz de pe orbită cu o rachetă antisatelit terestră, creând mii de bucăţi de resturi pentru a testa acest sistem de arme. Se întâmpla înaintea invaziei sale din 2022 în Ucraina.

Perspectiva coliziunilor dintre sateliţi şi a războiului spaţial a sporit urgenţa apelurilor din partea avocaţilor şi apărătorilor spaţiului pentru ca ţările să stabilească un mecanism internaţional de gestionare a traficului spaţial, care nu există în prezent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here