Doi foşti miniştri ai Apărării din China demiși anul trecut în cadrul unei operațiuni radicale de epurare, excluşi din Partidul Comunist în aceeaşi zi

Sursa: Twitter

Fostul ministru chinez al Apărării Li Shangfu, care a fost demis în mod brutal din funcţie anul trecut – fără nicio explicaţie – a fost exclus din Partidul Comunist chinez (PCC, unic), anunţă joi televiziunea chineză de stat CCTV, relatează AFP.

Predecesorul său,  Wei Fenghe, a fost și el exclus din partid pentru “încălcări grave ale disciplinei”, un eufemism pentru acuzaţia de corupţie, relatează agenţia Xinhua, preluată de Reuters.

Li Shangfu ”a cauzat un mare prejudiciu cauzei Partidului, apărării naţionale, dezvoltării armatei şi imaginii oficialilor de rang înalt”, subliniază CCTV, potrivit News.ro.

Ultima apariţie a lui Li Shangfu a avut loc la 29 august 2023.

El a efectuat, cu câteva săptămâni mai înainte, o vizită în Rusia şi Belarus.

Destituirea sa a intervenit după o remaniere la conducerea unităţii armatei chineze însărcinate cu rachete strategice – nucleare.

Autorităţile chineze anunţau anul trecut că dotează această unitate cu o nouă conducere, fără să explice această schimbare.

Presa străină dezvăluia atunci o anchetă de corupţie împotriva lui Li Shangfu, care a fost comandantul acestei unităţi înainte de a deveni ministru.

Li Shangfu este ”suspectat de corupţie”, anunţă joi CCTV.

El este acuzat de faptul că a ”profitat de poziţia sa” şi ”a primit sume uriaşe de bani”, potrivit televiziunii chineze de stat.

Predecesorul său, Wei Fenghe, a fost remaniat tot anul trecut, în martie. Ulterior, în septembrie, o investigaţie a relevat că el a acceptat “o mare sumă de bani şi obiecte de valoare” ca mită şi “a ajutat alte persoane să obţină foloase necuvenite în aranjamente personale”, notează agenţia Xinhua, citată de Agerpres.

Aceşti doi foşti miniştri sunt suspectaţi şi de alte încălcări, neprecizate însă de Comitetul Central al partidului.

Armata chineză a trecut printr-o epurare anticorupţie radicală anul trecut, de atunci şi până în prezent 11 generali şi câţiva directori ai industriei de apărare aerospaţială fiind destituiţi.

Însuşi preşedintele Xi Jinping a atras atenţia săptămâna trecută asupra extinderii corupţiei în armata chineză şi a promis măsuri drastice contra ofiţerilor corupţi.

Partidul Paranoic Chinez. Epurări masive în rândul foștilor acoliți ai lui Xi Jinping

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here