Un tribunal din Texas cere administrației SUA să publice datele de aprobare pentru vaccinul Pfizer. FDA solicitase un răgaz până în 2097

Un judecător federal din Texas a ordonat joi Food and Drug Administration (FDA) (Administrația pentru Alimente și Medicamente a SUA) să facă publice datele pe care s-a bazat pentru a autoriza vaccinul Pfizer împotriva COVID-19, impunând un program dramatic accelerat care ar trebui să aibă ca rezultat publicarea tuturor informațiilor în aproximativ opt luni, informează Reuters.

Termenul este cu aproximativ 75 de ani și patru luni mai rapid decât a susținut FDA că ar putea dura pentru a finaliza o solicitare a Legii privind libertatea de informare a unui grup de medici și oameni de știință care solicită aproximativ 450.000 de pagini de material despre vaccin.

Instanța „conchide că această solicitare FOIA este de o importanță publică capitală”, a scris judecătorul districtual american Mark Pittman din Fort Worth (…).

FDA nu a contestat că are obligația de a face publice informațiile, dar a susținut că biroul său, cu personal limitat, ar avea posibilitatea de a revizui și a elibera 500 de pagini pe lună.

În timp ce judecătorul Pittman a recunoscut „provocările excesiv de împovărătoare”, pe care această solicitare FOIA le poate prezenta FDA”, a respins programul sugerat de agenție.

În loc să producă 500 de pagini pe lună – calendarul propus de FDA – el a ordonat agenției să predea 55.000 de pagini pe lună. Asta înseamnă că toate datele privind vaccinurile Pfizer ar trebui să fie publice până la sfârșitul verii, mai degrabă decât în anul 2097.

Chiar dacă FDA s-ar putea să nu o vadă în acest fel, Pittman a făcut agenției – și țării – o mare favoare prin accelerarea producției de documente.

Publicarea informațiilor cât mai curând posibil poate ajuta la atenuarea preocupărilor celor sceptici la vaccinuri și îi poate convinge că produsul este sigur.

În ordinul său, Pittman a dat din cap și la acest lucru, inclusiv un citat din regretatul senator John McCain, care a spus că secretul administrativ excesiv „alimentează teoriile conspirației și reduce încrederea publicului în guvern”.

Totuși, este probabil ca FDA să întâmpine greutăți în prelucrarea celor 55.000 de pagini pe lună.

Biroul care analizează cererile FOIA are doar 10 angajați, potrivit unei declarații depuse în instanță de către Suzann Burk, care conduce respectiva divizie din cadrul FDA. Burk a spus că este nevoie de opt minute pe pagină pentru ca un lucrător să efectueze „o revizuire atentă, rând cu rând, cuvânt cu cuvânt, a tuturor înregistrărilor, înainte de a le emite ca răspuns la o solicitare FOIA”.

În acest ritm, cei 10 angajați ar trebui să lucreze non-stop 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână pentru a produce cele 55.000 de pagini pe lună (și tot ar mai rămâne puțin).

Dar, așa cum au subliniat avocații reclamanților în domeniul sănătății publice și al profesioniștilor medicali pentru transparență în actele instanței , FDA avea în 2020 18.062 de angajați. Cu siguranță unii pot fi detașați la biroul FOIA.

Aaron Siri de la Siri & Glimstad, care îi reprezintă pe reclamanți, a spus într-un e-mail că decizia „este de partea transparenței și a răspunderii”.

Clienții săi – un grup care include peste 200 de medici, oameni de știință, profesori și profesioniști din domeniul sănătății publice, inclusiv unii care au pus la îndoială public eficacitatea politicilor de izolare, mandatele de măști și vaccinul în sine – s-au angajat să publice toate informațiile pe care le primesc de la FDA pe site-ul lor.

Departamentul de Justiție, care a reprezentat FDA în litigiu, nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii joi seară. Pfizer, care nu este parte la proces, nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.

Pittman, în ordinul său, a precizat că cererea FOIA, chiar dacă împovărătoare, trebuie să fie o prioritate pentru FDA.

Citând din observațiile făcute în timpul audierii în fața lui din 14 decembrie, el a scris că „s-ar putea să nu existe o „problemă mai importantă la Food and Drug Administration decât pandemia, vaccinul Pfizer vaccinând fiecare american” (…).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here