Un turist este blocat de 110 zile pe un aeroport din Filipine

Un turist din Estonia a rămas blocat, din luna martie, pe un aeroport din Filipine, din cauza pandemiei de coronavirus, povestea sa fiind asemănătoare cu cea a personajului Viktor Narovski, din filmul The Terminal, interpretat de Tom Hanks, care este blocat în terminalul Aeroportului John F. Kennedy din New York timp de câteva luni.

Roman Trofimov a zburat spre Filipine din Thailanda, pe data de 20 martie, iar de atunci nu a mai putut pleca de pe Aeroportul Internațional din Manila, pentru că granițele s-au închis din cauza pandemiei. Nu se poate întoarce nici în Estonia, deoarece compania aeriană AirAsia și-a suspendat zborurile și, în plus, i-a reținut pașaportul.

Trofimov a plecat din Estonia pe 12 martie, zi în care guvernul din această țară a declarat stare de urgență, din cauza pandemiei de coronavirus. Pe 15 martie, și Filipine a declarat stare de urgență, dar Trofimov spune că nu știut și a zburat în această direcție pe măsură ce granițele se închideau. Biroul de imigrație din Filipine i-a refuzat intrarea în țară.

Reprezentanții companiei AirAsia, care l-au dus pe insulă, i-au luat pașaportul, dar i-au promis că-i vor facilita întoarcerea în țară. Apoi, compania și-a suspendat zborurile.

La început, a trebuit să doarmă pe băncile din aeroport, dar apoi compania aeriană i-a pus la dispoziție o cameră. Se spăla în toaletele aeroportului și cu mâncarea se descurcă cum poate. „Primesc mâncare de două ori pe zi, dar nu am acces la asistență medicală. Aici există doar paznici, niciun alt reprezentant al aeroportului și nu am acces la informații”, a mai spus el.

Disperat, pe data de 3 iulie, Trofimov, care nu este cetățean eston, dar deține un așa-numit „pașaport gri”, eliberat ca document de călătorie pentru cei care locuiesc în Estonia și nu au cetățenia acestui stat sau a altui stat, a solicitat sprijinul presei printr-un mesaj postat pe pagina lui de Facebook, spunând că a fost reținut pe Aeroportul Internațional din Manila în urmă cu mai bine de 100 de zile și are nevoie de orice ajutor pentru a pleca acasă, relatează publicația estoniană ERR.

Trofimov a scris pe Facebook că, în martie, i s-a spus să aștepte până se schimbă regulile de carantină din Filipine, dar nu i s-au oferit alte detalii. Bărbatul spune că are un handicap, iar starea sa de sănătate se deteriorează din cauza lipsei de lumină naturală și a aerului proaspăt.

El a mai spus că Ambasada Estoniei la Tokyo i-a oferit un loc pentru un zbor de evacuare la Amsterdam, după care ar fi putut merge în Estonia, dar că asta l-ar fi costat extrem de mult. „Ar fi costat aproximativ 1.500 de euro, iar eu nu am banii ăștia. Mi s-a spus să împrumut, dar nu am vrut să-mi asum acest risc pentru că există nicio garanție că mi se va permite să părăsesc țara„, a mai spus bărbatul.

Trofimov a făcut economii timp de un an pentru o vacanță în Filipine.

Ministerul Afacerilor Externe din Estonia spune că știe situația lui Trofimov și caută o modalitate de a-l aduce în țară „în zilele următoare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here