Ungaria a acceptat o amendă-record de la UE pentru camarila patronată de Viktor Orban

Foto: Facebook/Viktor Orban

Comisia pentru control bugetar a decis să blocheze 10% din subvențiile comunitare ale Ungariei alocate pentru ciclul 2014-2020, scrie Courrier International.

Această sancțiune, echivalentă cu 150 de euro per cetăţean ungar, încununează numeroasele suspiciuni de fraudă care planau asupra Budapestei și a anumitor apropiaţi ai premierului Viktor Orbán.

Ungaria tocmai a acceptat o amendă record impusă de Uniunea Europeană pentru gestionarea incorectă a fondurilor UE alocate de Bruxelles pe ciclul 2014-2020.

Sancțiunea Comisiei pentru control bugetar (Cont) se bazează pe 10% din subvențiile pentru perioadă, aproximativ 500 de miliarde de forinți (1,49 miliarde de euro).

Această penalitate ar reprezenta aproape 2% din PIB-ul anual al țării dacă ar fi plătită în douăsprezece luni și 50.000 de forinți (150 de euro) pe cap de locuitor, conform calculului fostului eurodeputat verde Benedek Jávor.

„Iată cum corupția organizată în jurul lui Lorinc Meszaros [cea mai bogată persoană din țară], Istvan Tiborcz [ginerele lui Orbán] și a altor oligarhi apropiați de Fidesz costă scump Ungaria. Nu ei sunt cei care plătesc, ci cetățenii ungari”, comentează ecologistul citat de cotidianul „Népszava”.

„Nu este vorba despre a restitui bani în adevăratul sens al cuvântului, ci despre retragerea unei părţi din sprijinul acordat pentru anumite proiecte sau licitații controversate, astfel încât banii în cauză să fie investiți mai bine”, precizează săptămânalul liberal „HVG”.

În februarie 2018, un raport al Oficiului Antifraudă (Olaf) a acuzat fosta companie de iluminat a lui Istvan Tiborcz de fraude din subvenții europene prin utilizarea unor mecanisme demne de „crima organizată”.

Un alt text al Olaf, făcut public în septembrie 2019, a considerat problematic 3,84% din fondurile transmise între 2014 și 2018, de aproape zece ori față de media continentală (0,45%). Anul trecut, Ungaria a fost țara UE cea mai vizată de proceduri de revizuire legate de subvențiile comunitare.

Sursa: RADOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here