Parlamentul Ungariei a aprobat marți propunerea Guvernului de a dona Universității chineze Fudan un teren din Budapesta ce aparține statului, o decizie controversată, contestată inclusiv în stradă de opoziția care îl acuză pe Viktor Orban că face concesii prea mari Beijingului. Votul din Parlament vine, de altfel, chiar a doua zi după summitul NATO, la care șefii de stat și de guvern au evidențiat, între altele, „provocările” generate de China la adresa ordinii internaţionale.

În aprilie, guvernul ungar a semnat un acord cu Universitatea Fudan din Shanghai pentru ridicarea unui campus pe un teren unde inițial era prevăzută construirea unui cămin pentru studenţii din  Budapesta. Potrivit Guvernului, Fudan este o instituţie de talie mondială şi în noul campus „studenţii vor avea ocazia de a învăţa de la cei mai buni”.

Oponenţii liberali ai premierului se tem însă că viitorul campus – evaluat la 2 miliarde de dolari – ar putea submina calitatea învăţământului superior și ar putea fi un adevărat „cal troian” al Chinei în Europa, Beijingul urmărind să-și crească influența în Ungaria şi implicit în Uniunea Europeană, scrie Reuters.

Sursa: Digi24

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here