Ungaria sprijină propunerea a opt lideri din UE de a începe negocierile de aderare cu Ucraina

Foto: Péter Szijjártó / Facebook

Ungaria susţine o iniţiativă a opt lideri din Uniunea Europeană de a începe negocierile de aderare cu Ucraina, a anunţat marţi ministrul de externe Peter Szijjarto într-o conferinţă de presă online, relatează Reuters.

”Ungaria sprijină această iniţiativă şi cerem Bruxellesului să pună această chestiune pe agendă”, a spus Szijjarto, făcând referire la o propunere a preşedinţilor din Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Bulgaria şi Slovenia.

Într-o scrisoare deschisă publicată luni, şefii de stat din aceste opt ţări le-au cerut statelor membre UE să acorde în cel mai scurt timp statutul de candidată la aderare Ucrainei şi să lanseze negocierile în această privinţă.

”Poporul ungar nu a vrut acest război, ungurii vor pace şi facem tot ce putem pentru a ne asigura că acea pace este reinstaurată cât mai curând posibil”, a afirmat şeful diplomaţiei ungare, care s-a pronunţat pentru discuţii între Rusia şi Ucraina pentru a pune capăt crizei actuale.

Peter Szijjarto a exprimat solidaritatea cu Ucraina, ţară unde trăieşte o largă comunitate maghiară, şi a accentuat că Budapesta susţine suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei.

Luni, demnitarul ungar a precizat că ţara sa nu va permite tranzitarea teritoriului său de arme letale, dar furnizează sprijin umanitar refugiaţilor care fug de conflictul din Ucraina.

Poliţia ungară a anunţat luni că 62.736 de refugiaţi au sosit din Ucraina pe teritoriul ungar de la începerea agresiunii militare ruse. Majoritatea dintre ei intenţionează să ajungă în Europa Occidentală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here