UNHCR susţine că deţine mărturii privind abandonarea migranţilor pe mare de către Garda de Coastă greacă

Secţiunea greacă a Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a anunţat vineri că a primit „rapoarte şi mărturii potrivit cărora persoane au fost lăsate în derivă” în Marea Egee fără a fi salvate de Garda de Coastă greacă, relatează AFP.

UNCHR precizează într-un comunicat că a primit „rapoarte şi mărturii potrivit cărora persoane au fost lăsate în derivă în largul mării o perioadă lungă – adesea în bărci dificil de manevrat şi suprapopulate -, aşteptând să fie salvate”.

„Rapoartele, care comportă o serie de mărturii directe şi credibile, au fost înregistrate de biroul UNHCR în Grecia şi au fost aduse în atenţia autorităţilor responsabile” greceşti, se menţionează în comunicat.

Insulele greceşti din Marea Egee, apropiate de Turcia vecină, sunt principalele porţi de intrare în ţară a solicitanţilor de azil care doresc în majoritate să ajungă în Europa de Nord.

UNHCR a făcut apel din nou la guvernul grec „să ancheteze cu seriozitate” şi „fără întârziere” alegaţiile de respingere a migranţilor spre Turcia.

În urmă cu două zile, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a respins categoric, în cadrul unui interviu pentru postul american CNN, acuzaţiile repetate de media şi de ONG-uri potrivit cărora migranţii au fost refuzaţi ilegal în timp ce se aflau pe mare.

Întrebat despre o anchetă publicată pe 14 august de New York Times (NYT) potrivit căreia Grecia „abandonează” migranţi în mare pentru ca ei să fie salvaţi de Garda de Coastă turcă, Kyriakos Mitsotakis a răspuns că aceste acuzaţii reprezintă o „dezinformare” orchestrată de Turcia.

New York Times scria în articol că a primit mărturii de la migranţi care au trecut prin această situaţie şi că a obţinut alte probe de la organizaţii de apărare de drepturilor omului şi de la Garda de Coastă turcă.

Peste o mie de migranţi au fost „abandonaţi pe mare” din luna martie, potrivit anchetei cotidianului.

„Dacă există un singur incident care trebuie să fie investigat (…) voi fi primul care mă voi ocupa de acest lucru”, a comentat Kyriakos Mitsotakis, punând sub semnul îndoielii credibilitatea anchetei, „în mare parte originată în Turcia”.

Din martie 2020, când Ankara a anunţat că deschide frontierele occidentale cu Grecia pentru a-i lăsa să treacă pe refugiaţi, se poate constata o creştere a numărului de mărturii privind cazurile de abandon în Marea Egee, potrivit UNHCR.

ONG-ul Centrul legal de pe insula Lesbos a anunţat în iulie că a primit informaţii şi mărturii între lunile martie şi iunie privind abandonul în Marea Egee a 30 de migranţi care au supravieţuit după avarierea de către autorităţile elene a ambarcaţiunilor în care se aflau.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here