Economiștii UniCredit prognozează o scădere extrem de dură a economiei în 2020, cauzată de măsurile luate în contextul pandemiei de coronavirus. Însă sunt prognozate și reveniri rapide.

Într-o cercetare publicată pe site-ul UniCredit, un capitol numit sugestiv „Mama tuturor recesiunilor a sosit” este dedicat unor analize scurte privind economia globală, economia Chinei, SUA, a Zonei Euro și a Regatului Unit (UK).

Economia globală

„Măsurile luate pentru a limita răspândirea COVID-19 au paralizat economia globală. În timp ce China a început de acum să ridice restricțiile impuse, în restul lumii încă nu s-a ajuns la o aplatizare a curbei epidemice.

Ne așteptăm că cea mai mare parte a măsurilor luate în SUA și Europa să fie menținute până în luna iunie.

În acest context, incertitudinea în jurul prognozelor este uriașă. Cu toate acestea, va prezentăm cele mai bune prognoze.

Credem că PIB-ul global va scădea cu aproximativ 6% în acest an, cu o scădere uriașă în primul semestru, urmată apoi de o revenire și o creștere medie anuală de 8-9% în 2021.

Stimulentele fiscale și monetare nu vor putea împiedică scăderea activității în următoarele câteva luni, dar acestea vor fi esențiale pentru susținerea „recuperării” odată cu diminuarea restricțiilor”, se arată în raport.

Analiștii mai susțîn că, cel mai probabil, scăderea producției va fi de două ori mai mare decât cea din criză financiară din 2008-2009, însă recuperarea va fi mult mai rapidă.

De asemenea, UniCredit arată că riscurile înclină totuși spre „dezavantaj”, în special în ce privește „rezistență recuperării”, pentru că există riscul unui al doilea val de infectari, iar lucrurile vor reveni la „normalul acestei perioade” cu afaceri închise din nou.

Economia SUA

„Economia va scădea probabil cu 10-11% anul acesta, cu o contracție cumulată de 25% în primul semestru al anului, întrucât măsurile luate de SUA vor deveni și mai stricte în săptămânile următoare”, conform analizei.

Piață muncii este deja sub mare presiune, iar rată șomajului va urcă probabil la
mai mult de 10% de la 3,5% – unde e acum.

„Se prognozează o revenire economică puternică în al doilea semestru și creșterea anuală a PIB-ului cu aproximativ 12% în 2021, susținută de un stimulent fiscal și monetar masiv și o mare flexibilitate pe piață muncii”, se mai arată în raport.

Economia zonei euro

„PIB-ul s-ar putea contracta cu aproximativ 13% în 2020, cu o scădere de 25% în prima jumătate a anului, care reflectă intensificarea restricțiilor. Aici, prognozăm și o revenire în al doilea semestru și ne așteptăm la o creștere medie pentru 2021: de aproximativ 10%”, precizează analiștii.

Economia UK

Referitor la economia Regatului Unit, UniCredit transmite: „PIB-ul va scădea cu 10-11% în acest an, cu o scădere de peste 20% în prima jumătate a anului 2020, urmată de o revenire în al doilea semestru și o creștere anuală de aproximativ 10% în 2021”.

Mai multă incertitudine decât de obicei există în prognozele noastre, iar negocierile pentru Brexit se adaugă unor riscuri care există deja pentru recuperarea preconizată.

Economia Chinei

Economia Chinei se va extinde probabil cu mai puțîn de 1% în 2020, cu o contracție accentuată în primul trimestru din 2020 (cu 7-8% trimestrial sau anualizat cu 30%), urmată de recuperare rapidă în al doilea și al treilea trimestru.

„Activitatea a fost extrem de slabă în februarie și, în timp ce unele îmbunătățiri s-au materializat de atunci, economia pare să funcționeze în continuare cu o capacitate de 85-90%”, explică analiștii.

În 2021, creșterea PIB-ului este probabil să se ridice la aproximativ 10%, mai prognozează UniCredit.

Raportul integral aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here