Unul dintre cei mai importanți exportatori de curent electric din Europa ar putea limita exporturile de energie din cauza secetei

Norvegia se pregătește să limiteze exporturile de energie, un semn timpuriu al testelor cu care se va confrunta solidaritatea transfrontalieră a Europei în această iarnă, pe măsură ce criza energetică se adâncește, scrie Bloomberg.

Reumplerea rezervoarelor va avea prioritate față de producția de energie atunci când nivelurile scad sub mediile sezoniere, a declarat luni ministrul Energiei, Terje Aasland. Țara este unul dintre cei mai importanți exportatori de energie electrică din Europa, trimițând aproximativ o cincime din producția sa vecinilor, dar nivelul scăzut al apei din sudul Norvegiei înseamnă că guvernul spune că trebuie să acționeze acum pentru a preveni penuria internă în această iarnă.

„În practică, aceasta va implica mecanisme de control care limitează posibilitatea exportului în cazul umplerii scăzute a rezervoarelor”, a spus ministrul în textul unui briefing pentru liderii partidului parlamentar. Ministerul va lucra în această săptămână la stabilirea cadrului astfel încât mecanismul să poată fi pus în aplicare cât mai repede posibil.

Pe măsură ce criza energetică din Europa se agravează, orice restricție ar fi încă o lovitură pentru națiunile de pe continent care se bazează pe hidroenergie norvegiană ieftină, pentru a menține luminile aprinse. Marea Britanie este printre națiunile cele mai dependente de exporturile norvegiene, iar orice limitări ar ridica prețurile deja ridicate și ar putea forța National Grid Plc să-și utilizeze rezerva strategică de generare de electricitate prin cărbune, a spus Aurora Energy Research într-o notă.

Aasland și prim-ministrul Jonas Gahr Store s-au întâlnit luni dimineață cu liderii parlamentari pentru a-i informa cu privire la situația pieței de electricitate, iar parlamentul ar putea fi rechemat din vacanța de vară pentru a aborda problema. Ministrul energiei a confirmat, de asemenea, că o creștere a unui program pentru a ajuta consumatorii și fermierii să acopere costurile crescânde ale energiei va fi prelungită cu o lună până la 1 septembrie.

Norvegia nu este membră a Uniunii Europene, dar face parte din piața unică a energiei a Europei, iar regulile sale prevăd că țările nu au voie să limiteze fluxurile către vecini pentru perioade prelungite. Tăieri ar fi permise doar dacă se declară o situație de urgență. Și grupul de lobby pentru utilitățile naționale a spus că orice potențiale restricții ale exporturilor norvegiene de energie electrică trebuie să respecte regulile pieței energetice ale UE.

„Dacă există ceva de care nu avem nevoie într-o perioadă dificilă, aceasta este să subminăm cooperarea și predictibilitatea comerțului și fluxului de energie de care depinde tranziția energetică europeană, sau angajamentul Norvegiei față de această cooperare și reguli de schimb”, a declarat Toini Lovseth, director executiv al piețelor și clienților la grupul industrial EnergiNorge.

*Norvegia analizează reducerea exporturilor de energie electrică pentru a evita penuria 

Norvegia își obține aproape toată energia electrică din resursele sale hidroenergetice vaste. Din punct de vedere istoric, a reușit să exporte un surplus considerabil și să aibă încă dintre cele mai mici prețuri din Europa. Dar, după o primăvară secetoasă, rezervoarele hidro din zona cel mai grav afectată se ridică la 49,3%, comparativ cu o medie de 74,9% pentru perioada 2000-2019. 

Norvegia are acum mai multă apă în rezervoare decât au indicat prognozele anterioare ale autorităților pentru începutul toamnei, a spus Aasland. Probabilitatea de a avea nevoie de raționalizarea energiei electrice în timpul iernii este „scăzută”, a adăugat el, citând previziunile autorității de reglementare NVE.

Utilitățile beneficiază de vânzarea energiei electrice în străinătate, mai ales când prețurile sunt la fel de mari și volatile ca acum. Cel mai mare producător de energie al națiunii, Statkraft AS , susține „un sistem de piață care funcționează bine pentru energie, și prin care Norvegia poate importa energie în anii secetoși și poate exporta putere atunci când avem un surplus de energie”, a mai declarat Aasland prin e-mail, refuzând să comenteze mai mult. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here