Grupul turc Ener Holding a vândut Hotelul Ramada-Majestic din centrul Capitalei, scos la vânzare încă din vara anului 2018. Cu peste 13 milioane euro, a fost vândut companiei Visionapartments, specializată în principal în închirierea de apartamente și spații de birouri. Înființată în Elveția în 1999, compania a crescut rapid de la un startup la lider de piață elvețian cu o prezență globală, având astăzi operațiuni în peste 850 de orașe din circa 100 de țări, cu peste 130.000 de spații de business, informează profit.ro.

Înființată în Elveția în 1999, compania a crescut rapid de la un startup la lider de piață elvețian cu o prezență globală, având astăzi operațiuni în peste 850 de orașe din circa 100 de țări, cu peste 130.000 de spații de business.

Scoaterea la vânzare a fost anunțată de Profit.ro în vara anului 2018, spre finele anului 2019 Profit.ro anunțând că hotelul este aproape să fie vândut.

Visionapartments a fost lansat într-un context în care CEO-ul de astăzi, Anja Graf (44 de ani) și-a înființat propria agenție de modelling și a căutat camere mobilate, hotărând în final să mobileze ea însăși apartamente.

Când companii renumite au devenit interesate de apartamentele sale mobilate, s-a născut ideea de afaceri.

În 1999, a deschis prima clădire de apartamente complet mobilată, în districtul Kreis 4 din Zurich, și a lansat compania. 

Construit înainte de Primul Război Mondial, gazdă pentru actorii și recuzita Teatrului Național după ce clădirea acestuia a fost bombardată de aviația americană în al Doilea Război Mondial, a devenit în anii ’90 primul hotel din țară afiliat la brandul american Ramada. Clasificat la 4 stele și „lipit” de restaurantul Capșa, Ramada Majestic este unul dintre hotelurile emblemă ale Bucureștiului, locul unde a filmat Sergiu Nicolaescu și au fost cazați frații Păstorel și Ionel Teodoreanu.

„Cei patru acționari turci vor să vândă hotelul, pentru că toți au îmbătrânit, iar copiii lor nu vor să facă hotelărie. Au vândut deja un alt hotel, dar de 1.100 de locuri, pe care îl aveau în Antalya”, au declarat în vara anului 2018, pentru Profit.ro, surse din piața de turism. Cei patru acționari turci sunt, conform termene.ro, Selim Orsan (28%), Ismail Isik, Yavuz Kemal și Atil Mehmet (fiecare cu câte 23,9%). Ener Holding controlează și lanțul de cafenele Gloria Jean’s. Conform surselor Profit.ro, aceștia au cerut 13,5 milioane euro pentru cedarea hotelului.

Împreună cu Teatrul Odeon, a primit încă de la începutul secolului XX denumirea Majestic și i-a găzduit, în acea perioadă, pe frații scriitori Ionel și Păstorel Teodoreanu. A funcționat ca hotel timp de trei decenii, dar după ce americanii au bombardat în anii ’40 Teatrul Național – care se afla pe Calea Victoriei, pe locul în care acum este construit hotelul Novotel – a funcționat ca o clădire care găzduia actorii și recuzita teatrului. În anii 70 a redevenit hotel, pentru ca 20 de ani mai târziu să fie cumpărat de investitori turci. Hotelul este primul din țară care s-a afiliat la brandul american Ramada. Clasificat la 4 stele, are 111 camere, 450 metri păstrați spații de evenimente, piscină și două săli de conferință. În anii ’60, primarul de atunci al Capitalei, Ion Cosma, a vrut să reintroducă în circuitul turistic fostele hoteluri emblemă ale Bucureștiului. Astfel au reapărut hotelurile Continental, Bulevard și Majestic în inima orașului. „Cu mâinile curate” și alte câteva filme ale regizorului Sergiu Nicolaescu au fost turnate acolo, în jurul Majesticului și în sala teatrului. După redeschidere, a aparținut companiei Lido SA, fiind însă încadrat ca hotel categoria I.

În anii ’90, clădirea avea doar două etaje, iar la un etaj mai locuiau încă trei actrițe trecute de vârsta 90 de ani. În 1993 a fost creată o societate mixtă între statul român, prin Lido SA, și grupul turc Bayindir. Partea română a contribuit cu hotelul, având 49% din capitalul firmei nou-înființate, iar turcii au adus un aport în bani de 7,5 milioane de dolari, bani cu care hotelul a fost consolidat și modernizat. A fost primul hotel de patru stele din București, având 76 de camere în acea vreme. Consolidarea și modernizarea hotelului au durat până în ianuarie 1996, iar în vara acelui an a găzduit și primul client de marcă, Hillary Clinton, atunci prima doamnă a SUA. Ulterior, a mai fost cumpărată o clădire vecină, iar hotelul a fost extins, lucrările fiind derulate în intervalul 2000 – 2003 și necesitând o investiție de 5,5 milioane de dolari. În timp, prin mai multe majorări de capital, grupul turc și-a mărit participația, iar în urmă cu zece ani a cumpărat și restul acțiunilor de la statul român.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here