Ursula von der Leyen adoptă un ton tranşant faţă de practicile comerciale ale Chinei, similar cu cel al secretarului Trezoreriei SUA Janet Yellen

Sursa: X

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat marţi că Europa trebuie să discute dur cu China cu privire la practicile sale comerciale percepute ca neloiale, în mod similar apelurilor făcute în ziua precedentă de secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, relatează CNBC.

Vorbind înainte de călătoria cancelarului german Olaf Scholz la Beijing, care va avea loc în cursul acestei săptămâni, von der Leyen a spus că firmele europene ar trebui să aibă acelaşi acces pe piaţă în China ca şi firmele chineze în Europa, potrivit comentariilor citate de Reuters, reatează News.ro.

De asemenea, ea l-a îndemnat pe liderul german să ia o poziţie dură faţă de autorităţile chineze în ceea ce priveşte supracapacitatea şi practicile competitive neloiale.

Declarația vine după ce Janet Yellen a spus luni, pentru CNBC, că nu va exclude nicio măsură a SUA împotriva Chinei, pe fondul îngrijorării că Beijingul inundă în mod intenţionat pieţele internaţionale cu produse ieftine de energie verde.

”Nu aş exclude nimic în acest moment. Trebuie să păstrăm totul pe masă. Vrem să lucrăm cu chinezii pentru a vedea dacă putem găsi o soluţie”, a spus Yellen într-un interviu cu Sara Eisen de la CNBC.

Temeri de supracapacitate din China
Supracapacitatea chineză a devenit un punct major de tensiune diplomatică, SUA şi aliaţii săi contestând că producţia în exces şi mărfurile subvenţionate din China subminează afacerile autohtone.
China, la rândul său, neagă afirmaţiile, ministrul chinez al Comerţului Wang Wentao afirmând duminică că creşterea industriei tehnologiei ecologice a Chinei – care include vehicule electrice, panouri solare şi baterii litiu-ion – este rezultatul ”inovaţiilor constante”.
Până acum, Uniunea Europeană a rezistat implementării unor măsuri punitive, având în vedere legăturile sale comerciale puternice cu a doua mare economie din lume.

Berlinul, în special, a fost reticent să aplice tarife asupra industriei de vehicule electrice din Beijing, de teama unor represalii asupra propriei sale industrii auto importante – o cale cheie pentru exporturile germane către China.

Vorbind luni, înaintea călătoriei sale de trei zile în China, Scholz a spus că este sceptic cu privire la necesitatea unor astfel de tarife, a declarat un purtător de cuvânt, potrivit Reuters. Asta în ciuda unei anchete mai ample în desfăşurare a UE privind ”dumpingul” vehiculelor electrice chinezeşti subvenţionate în Europa.

Scholz urmează să sosească duminică în China, pentru o vizită care va include o întâlnire cu preşedintele chinez Xi Jinping şi premierul Li Qiang. Lui i se vor alătura trei miniştri şi câţiva directori din mediul de afaceri, potrivit presei. Vizita este a doua a lui Scholz în China de când a devenit cancelar şi prima din noiembrie 2022.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here