Val de proteste ale sindicaliștilor în București. „România e un stat social, nu un stat minimal! NU austerității!”

Inquam Photos / George Călin

Sindicaliştii din mai multe confederaţii şi domenii organizează, miercuri, la Bucureşti, proteste faţă de măsurile anunţate de Guvern şi faţă de lipsa de dialog social. Vor ieşi în stradă sindicalişti din Ministerul de Interne, ceferişti şi angajaţi din sistemul sanitar, care vor picheta sediul Guvernului şi sediile partidelor de coaliţie. Marile confederaţii sindicale organizează proteste şi în faţa mai multor prefecturi.

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, Sindicatul Europol şi toate sindicatele PUBLISIND anunţă că „vor continua să ceară guvernării USR-PNL să stopeze campania anti-bugetari, să înceteze asaltul generalizat, dat împotriva sistemului public”, relatează News.ro.

De la ora 10.00, sindicaliştii din MAI se vor strange în faţa Guvernului.

„Este a 6-a oară când ieşim în stradă în acest an ca urmare a bătăii de joc în formă continuată a guvernanţilor la adresa poliţiştilor şi rezerviştilor militari. Vom fi în stradă în fiecare săptămână până când acest guvern ticălos va înţelege că redresarea economiei nu se face prin furtul banilor din buzunarul oamenilor”, a transmis Sindicatul Europol.

Protestul sindicaliştilor MAI va avea loc şi în faţa prefecturilor Iaşi, Cluj şi Caras-Severin.

„Continuăm lupta sindicală cu Guvernul Cîţu şi ne opunem tăierilor de salarii şi drepturi”, au mai anunţat sindicaliştii, precizând că se va ieşi în continuare în stradă în sătămânile viitoare.

Și ceferiştii ies în stradă

Federaţia Naţională Feroviară Mişcare Comercial Vagoane şi Federaţia Naţională a Sindicatelor din Transporturi ELCATEL, organizaţii sindicale reprezentative din industria feroviară ce reprezintă peste 30.000 de angajaţi, vor picheta simultan, în intervalul 12.30 – 13.30, sediul Guvernului şi sediile Prefecturilor din Craiova, Timişoara, Cluj-NApoca, Braşov, Iaşi, Galaţi şi Constanţa. 

„S-a ajuns la această decizie deoarece nimic nu s-a schimbat în ultimii ani, iar situaţia din industria feroviară este cu mult mai gravă decât vor să comunice public guvernanţii”, au ttransmis protestatarii.

Aceştia afirmă că cele patru motive care stau la baza escaladării dialogului social dintre sindicalişti şi guvernanţi sunt:

  • Lipsa investiţiilor în infrastructura feroviară.
  • Lipsa investiţiilor în materialul rulant.
  • Falimentarea CFR Marfă.
  • Amânarea aplicării Statutului personalului feroviar.

„Aceste teme, esenţiale pentru păstrarea activităţii de la calea feratăîn parametri acceptabili, din toate punctele de vedere, au fost comunicate în ultimii ani tuturor  prim-miniştrilor, tuturor miniştrilor ai transporturilor şi tuturor administraţiilor care s-au perindat înfruntea companiilor feroviare subordonate Ministerului Transporturilor. An de an ceferiştilor li s-a promis căse va investi la calea ferată, căse vor asuma politici de restructurare modernăa activităţii şi cătotul va reintra în normal datorităreformelor care se vor face în urma unei analize strategice care săracordeze calea feratădin România la ecosistemul feroviar european. Din păcate, nu s-a întâmplat nimic concret.  Aşa se face ca astăzi trenuri vechi de peste 40-50 de ani circulăcu viteze de 43 de km pe orăin traficul de pasageri şi 17 km pe orăin traficul de mărfuri, pe infrastructura feroviarăinregistrându-se nu mai puţin de 500 de restricţii de viteză”, au mai afirmat sindicaliştii CFR.

Protest Federaţia Solidaritatea Sanitară

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” organizează în Bucureşti Protestul împotriva meschinăriei şi ingratitudinii guvernanţilor, acesta constând în două acţiuni consecutive desfăşurate la sediul PNL (în intervalul orar 12:30-14:00) şi în Piaţa Victoriei (în intervalul orar 14:30-16:00).

„Protestul împotriva meschinăriei şi ingratitudinii guvernanţilor este o acţiune în stradă, desfăşurată cu numărul maxim de participanţi permis de lege, pentru apărarea intereselor angajaţilor şi pacienţilor prin alocarea unui buget adecvat sănătăţii şi pentru respectarea drepturilor legale şi morale ale lucrătorilor din sănătate”, au afirmat sindicaliştii din Sănătate.

Revendicările Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” conţin solicitările de introducere a unor măsuri  de  protecţie a lucrătorilor din sănătate, cei 94 de profesionişti decedaţi până acum la datorie şi faptul că doar cca. 45,6% dintre lucrători au fost vaccinaţi dovedind cu prisosinţă necesitatea unor intervenţii eficiente.

Revendicările au în vedere şi eliminarea costului social al unei economii infime (cca. 0,19% din total buget) generată de tăierea drepturilor salariale legale ale lucrătorilor din sănătate. Această economie costisitoare (din punct de vedere social) a fost prevăzută de art. 1 alin. 1 din OUG nr. 226/2020, ea vizând tăierea unui drept salarial (dreptul la creşterea salariului de bază pentru cca. 35% dintre lucrătorii din sectorul public de sănătate; din care cca. 71% sunt în prima linie a luptei împotriva COVID-19) scadent în anul 2021.

 Alături de acordarea altor drepturi legale, revendicările vizează şi introducerea unor forme de recunoaştere a eforturilor şi sacrificiilor lucrătorilor din sănătate. Totodată, Protestul împotriva meschinăriei şi ingratitudinii  are în vedere blocarea intenţiei Guvernului de a elimina, respectiv diminua, o serie de drepturi salariale ale lucrătorilor din sănătate.

La rândul lor, reprezentanţii Cartel Alfa – confederaţie cu sindicate din mai multe domenii – anunţă că vor participa la protestul de la 12.30 din PIaţa Victoriei, dar înainte se va picheta sediul USR-PLUS.

„Mai întâi, trecem pe la sediul USR-PLUS (ora 10.00), pentru a le transmite că guvernarea este pentru CETĂŢENI! România e un stat SOCIAL, nu un stat MINIMAL! NU AUSTERITĂŢII”, au transmis sindicaliştii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here