Dorneanu, mesaj direct pentru Iohannis: Decizia CCR a fost luată pe baza declarațiilor publice făcute de Ludovic Orban

Valer Dorneanu participă la lansarea emisiunii de mărci poştale 'Constituţia, garant al drepturilor cetăţenilor români', eveniment organizat de Comisia juridică a Senatului împreună cu Ministerul Comunicaţiilor şi Romfilatelia, în Bucuresti, luni, 8 aprilie 2019. Inquam Photos / Octav Ganea

Desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern, arată CCR în comunicatul oficial în care anunță neconstituționalitatea desemnării lui Ludovic Orban în funcția de premier. Valer Dorneanu, susține că decizia Curții a fost luată pe baza declarațiilor publice făcute de Ludovic Orban, care a spus că nu vrea să fie învestit pentru a se ajunge la alegeri anticipate.

Valer Dorneanu a explicat, luni seara, la Antena 3, că CCR nu îi spune lui Klaus Iohannis pe cine să desemneze premier, ci să propună un premier care este în stare să facă o majoritate parlamentară, nu ca să pice la votul de învestitură.

Din păcate, ori economia comunicatului nostru nu a fost bine înţeleasă, ori există şi la unii tendinţa de a răstălmăci decizia noastră. Vreau să precizez că sunt mulţumit de remarcile preşedintelui României, care a spus că aşteaptă decizia Curţii Constituţionale şi după aceea va face observaţii şi va lua hotărâri. Nu ştiu de unde s-a înţeles că noi, în decizia noastră, ne-am pronunţat că preşedintele nu putea să-l desemneze pe primul-ministru Orban sau că preşedintele nu are voie să aleagă şi să desemneze candidat pentru funcţia de prim-ministru orice altă persoană. Ceea ce am spus noi este următorul lucru: potrivit articolului 101, alin. 3 din Constituţie, preşedintele, în caz de criză, după căderea unui guvern, propune Parlamentului un candidat de prim-ministru, o persoană, dacă nu există un partid majoritar, care să fie degajată de dialogul dintre preşedinte şi partidele politice, dialog care să indice o persoană capabilă să coaguleze o majoritate parlamentară, care să formeze guvernul.

Ceea ce am reproşat noi este faptul că persoana nominalizată, nu vorbesc aici de Ludovic Orban, vorbesc de candidatul care a fost propus, candidatul nu a fost propus pentru a forma sau pentru a coagula un guvern, ci a fost propus, aşa cum declară candidatul, ca să pice. Deci, sensul prevederilor constituţionale este ca o propunere să fie făcută cu scopul constituirii, cu scopul formării unui guvern care să asigure continuitatea funcţionarii statului de drept. Nu este admisibil să propui pe cineva care acceptă formal şi, după ce iese de la consultări, spune că el nu va vota guvernul. Eu nu pun la îndoială buna-credinţă a preşedintelui că l-a propus. Aşa cum l-a propus şi data trecută, când nu avea majoritate, şi l-a propus cu speranţa că Ludovic Orban va coagula acea majoritate şi spre meritul lui atunci coagulată. Practic, el acum a refuzat învestirea în calitate de candidat de prim-ministru desemnat pentru că imediat gesturile, şi nu numai, declaraţiile lui politice, tot ceea ce a făcut, hotărârea conducerii PNL, a făcut în sensul că nu vrea să fie învestit. Aceasta a fost motivaţia pentru care noi am admis, nu ca să indicăm preşedintelui pe cine să numească în continuare. (…) Statutul meu mă obligă la rezervă. Eu nu pot să mă pronunţ acum ce se va întâmpla în continuare.”

Valer Dorneanu a mai spus că numirea unui premier este constițuțională dacă acesta demonstrează că vrea cu adevărat să guverneze și nu acceptă nominalizarea doar pentru a fi respins, fără însă a precizat cum ar putea fi evaluat obiectiv acest lucru:

Nu îi indicăm președintelui pe cine să propună. Noi am spus care este sensul constituțional. Ce face Parlamentul, după decizia noastră, e decizia lui. Propunerea unui premier trebuie să fie sinceră. Eu constat, cu regret, că principiul cooperării loiale între autorități, este des invocat, dar rar respectat. I-am cerut președintelui să desemneze un nou candidat, el trebuie să întrunească toate condițiile din spiritul Constituției: în mod constructiv, în scopul ieșirii din criză, al funcționării statului și guvernului. Principiul funcționării statalității nu prea se respectă, în România.”, a declarat Valer Dorneanu.

Dorneanu a făcut aceste precizări publice suplimentare după ce decizia CCR a stârnit mai multe confuzii și interpretări în spațiul public, referitoare la următorii pași de urmat de către președintele Klaus Iohannis și la variantele pe care acesta le are la dispoziție pentru următoarea desemnare de premier.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here