Varianta sud-africană a coronavirusului se va numi Omicron

Sursa: Pixabay
Noua variantă de coronavirus, identificată inițial în Africa de Sud și care este considerată „îngrijorătoare” de către OMS, a fost denumită cu litera grecească Omicron, relatează Reuters.
Noua tulpină prezintă „un număr extrem de mare” de mutații, iar proteina spike arată diferit de versiunea luată în considerare atunci când au fost concepute vaccinurile. Cele mai recente date, prezentate joi de oamenii de știință sud-africani, au arătat că varianta pare să fie, totodată, și mai transmisibilă.
Prima infecție confirmată cunoscută cu B.1.1.529 a fost dintr-un specimen recoltat la 9 noiembrie 2021. Această variantă are un număr mare de mutații, dintre care unele sunt îngrijorătoare. Dovezile preliminare sugerează un risc crescut de reinfecție cu această variantă, în comparație cu alte variante îngrijorătoare. Numărul cazurilor acestei variante pare să fie în creștere în aproape toate provinciile din Africa de Sud “, a transmis OMS.
Autoritățile sanitare încearcă acum să stabilească dacă Omicron este mai transmisibil sau infecțios decât alte variante și dacă vaccinurile sunt eficiente împotriva acestuia.
Oamenii de știință sud-africani spun însă că au „toate semnalele că vaccinurile sunt încă eficiente în prevenirea formelor severe de Covid provocate de noua variantă a coronavirusului”.
Autoritatea europeană de reglementare a medicamentului (EMA) a precizat, vineri, că este „prematur” să se planifice o adaptare a vaccinurilor la noua variantă de Covid-19 detectată mai întâi în Africa de Sud.
Este prematur în acest moment să se planifice adaptarea vaccinurilor (…) pentru a lupta împotriva acestei variante emergente”, a precizat Agenția Europeană pentru Medicamente pentru AFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here