Vestea proastă este că SARS-COV-2 este aici pentru a rămâne. Vestea bună – că virusul va fi în cele din urmă stabilizat – pur și simplu nu s-a întâmplat încă. Pandemiile nu au o dată de începere sau de încheiere, este verdictul rece al unei analize publicate de Jerusalem Post.
Avem această așteptare că pandemia COVID-19 a început: a început în Wuhan, China, în decembrie 2019. Și avem această speranță că se va termina”, a declarat dr. Daniel Landsberger, medic șef pentru Maccabi Health Services. „Vrem o dată pentru ca aceasta să se încheie.”
Dar dacă ne uităm în istorie, de sute de ani pandemiile sunt procese.
Ciuma bubonică din secolul al XVI-lea a durat câteva sute de ani și există și astăzi focare aleatorii, dar rare – mai ales în țările lumii a treia, cum ar fi Africa, India și Peru.
Primele cazuri raportate de HIV au fost raportate în Statele Unite în 1981. Un deceniu mai târziu, HIV a fost prima cauză de deces în rândul americanilor cu vârste cuprinse între 25 și 44 de ani, potrivit WebMD. Și a durat până după anul 2000, când a apărut cea mai recentă clasă de medicamente HIV care le permite oamenilor să trăiască și să gestioneze boala.
HIV nu s-a încheiat”, a subliniat Landsberger. „Pur și simplu nu mai numim epidemie. Ne raportăm la asta diferit. ”
El a spus că epidemiile nu sunt doar „evenimente biologice”, ci evenimente sociale, culturale și geopolitice. Deci, în timp ce Israelul ar putea vedea rata infecției scăzând sau aproape dispărând, așa cum sa întâmplat la sfârșitul primăverii, alte țări ar putea continua să fie afectate de virus.
Este valabil și în cazul în care există vaccinuri viabile, cum ar fi vaccinurile Pfizer și Moderna, concepute pentru a respinge coronavirusul.
Peste 5,8 milioane de israelieni sunt vaccinați.
De ce, dacă există vaccinuri atât de bune, pandemia nu s-a încheiat?
Pentru a înțelege, trebuie doar să ne uităm la vaccinul poliovirus care a fost inventat în anii 1950. Diseminarea a început în SUA în 1955, dar ultimele cazuri de poliomielită au fost raportate târziu, în 1979.
A durat mulți, mulți ani până când poliomielita a fost eradicată din SUA, în ciuda unui vaccin care este eficient în proporție de 95%”, a spus Landsberger.
De asemenea, atâta timp cât există un virus, vor exista variante de virus.
Luni, Dr. Asher Salmon, directorul Departamentului de Relații Internaționale al Ministerului Sănătății, a declarat pentru Knesset că există o variantă sud-americană care și-a făcut apariția în SUA și, dacă a ajuns în Israel, „vom ajunge la lockdown pe care vrem atât de disperat să-l evităm. ”
O primă problemă – cum se comportă o variantă într-o țară din America de Sud nu reflectă neapărat modul în care se va comporta într-o țară precum Israelul. Asta pentru că țări precum India sau Peru au provocat sistemele de sănătate și din cauz nivelurilor ridicate de sărăcie, a explicat Yasmin Maor, șeful Unității de Boli Infecțioase de la Wolfson Medical Center.
Este dificil să extrapolăm modul în care o anumită variantă se va comporta cu un sistem de sănătate mai bun”, a spus ea, reamintind că varianta sud-africană care amenința să sugrume sistemul de sănătate israelian, abia a infectat israelienii.
Acesta este probabil unul dintre motivele pentru care directorul general al Ministerului Sănătății, Nachman Ash, a spus luni, într-un interviu pentru KAN News, „Nu vreau să creez panică inutilă”.
Virușii se reproduc și, uneori, în timpul replicării, suferă mutații sau se modifică. Dar virușii nu se modifică în aer. Mai degrabă, ei se modifică în interiorul gazdei lor – oamenii. Cu cât sunt mai mulți oameni infectați, cu atât vor exista mai multe variante. Prin urmare, modalitatea de a reduce numărul de variante este de a reduce numărul de persoane care se îmbolnăvesc.
Oficialii din domeniul sănătății au spus că virusul COVID nu suferă mutații atât de des în comparație cu alți viruși – în special în comparație cu virusul gripal. Cu toate acestea, orice modificare a naturii unui virus poate aduce cu sine o serie de provocări.
Ideea este că vom vedea mai multe variante”, a spus Maor. Adică, vestea proastă este că „nici Delta, nici varianta sud-americană nu sunt ultimele”.
Vestea bună este că Israelul are vaccinuri și acestea funcționează.
Între 1 ianuarie 2021 și 11 august 2021, aproximativ 3.187 de persoane au murit în Israel din cauza COVID, a raportat Ministerul Sănătății. Dintre acestea, 2.019 nu au fost vaccinate, 284 au fost complet vaccinate și 884 au fost parțial vaccinate.
„În mod proporțional, vedeți mai multe persoane nevaccinate decât persoanele vaccinate pe moarte”, a spus Maor, adăugând că acest lucru este valabil și în cazurile grave – rezultatele pacienților nevaccinați sunt mult mai slabe decât cele vaccinate.
Vaccinurile pentru variante oferă de obicei o protecție cel puțin parțială”, a spus Maor. „Este posibil să nu oprească pandemia, dar sunt extrem de importante pentru salvarea de vieți”.
Pentru ca vaccinurile să fie cele mai eficiente, oamenii vor trebui să primească doze de rapel.
Vaccinul Pfizer continuă să se dovedească eficient între 80% și 90% împotriva variantei Delta pentru cei care au primit doze în ultimele luni. Cele mai multe cazuri de infectare sunt persoanele în vârstă care au fost inoculate cu mai mult de șase luni în urmă. Aceasta înseamnă că eficacitatea vaccinului a scăzut în timp.
Acest lucru este oarecum de așteptat. Majoritatea vaccinurilor se administrează de trei, patru sau chiar de cinci ori, deoarece organismul are nevoie de timp pentru a produce rezistență. Vaccinul împotriva hepatitei B necesită trei doze. Un vaccin împotriva tetanosului se administrează, în general, aproximativ la fiecare 10 ani. De asemenea, este necesară o vaccinare antigripală anual.
Cât de des va fi între vaccinările COVID?
Nu știm încă”, a spus Landsberger. „Probabil că toată lumea va avea nevoie de un rapel la șase până la 12 luni după primele două doze și apoi poate o dată pe an sau poate la fiecare 10 ani – dar probabil undeva la mijloc.
În timp ce au fost cei care au sperat că tehnologia modernă și ritmul rapid al dezvoltării și administrării vaccinului împotriva coronavirusului ar putea scurta durata acestei pandemii – și ar putea – în același timp, lumea modernă este foarte mică și călătoriile sunt frecvente, ceea ce ar putea face ca oprirea răspândirii virusului să fie și mai grea, a spus Maor.
Ce căutăm? Eradicarea completă a bolii? Sau căutăm o stare în care să putem reveni la viața normală? ”, întrebă Landsberger. „Cred că măsura nu va fi o lipsă de boală, ci o revenire la existența noastră socială și economică normală”.
Pandemiile nu se termină doar. Ele se estompează, fie atunci când toată lumea este vaccinată sau recuperată, fie când societatea stabilește că nu vor mai avea un impact semnificativ asupra vieții oamenilor.
Vaccinul va fi actualizat și ar putea să facă față mai bine noilor variante”, a spus Landsberger. „Boala va ajunge la nivelul în care oamenii nu sunt speriați de ea.
Dar nu va dispărea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here