Vasile Dîncu, îngrijorat de ceea ce se întâmplă în teritoriile ocupate de ruşi

Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, este de părere că ruşii nu s-au oprit în Ucraina, ci doar şi-au refăcut stocurile şi a precizat că în teritoriile ocupate s-au distribuit paşapoarte noi ruseşti, s-a lucrat la sistemul de pensii şi la salarizare, lucru îngrijorător, mai ales că Rusia se apropie de Republica Moldova, notează News.ro.

Vasile Dîncu a declarat la Digi 24, miercuri seară, că ruşii nu s-au oprit, contrar aparenţelor, din conflictul pe care îl au în Ucraina.

”E adevărat că ruşii nu s-au oprit, este  clar că în această vară, chiar dacă operaţiunile au fost mai degrabă locale sau regionale şi a fost o perioadă în care s-au refăcut resursele, stocurile, în care s-au adus forţe proaspete, este clar că există un proces care este completat acum, cel de cucerire teritorială este completat cu cel de integrare a republicilor din  această zonă, în sistemul sovietic, în sistemul rusesc”, a spus Dîncu. 

Ministrul Apărării a explicat că în teritoriile ocupate, ruşii lucrează la punerea la punct a administraţiei.

”În teritoriile ocupate au început să se distribuie paşapoarte, s-a trecut deja la posturi de televiziune care fac emisiuni doar în limba rusă şi  în stilul televiziunilor ruse. De asemenea, a început chiar să se lucreze la sistemul de pensii, la sistemul de salarizare, deci  administraţia cumva este pusă în loc. Despre acest proces  cred că vorbea Lavrov. Şi despre procesul, sigur,  în care ei spun că nu au renunţat să recupereze toate teritoriile care sunt cu majoritate etnică rusă. Deşi este foarte greu în Ucraina de astăzi să faci diferenţieri foarte clare pentru că  istoric a fost un mozaicde etnii, istoria este complicată”, a declarat Dîncu.

Vasile Dîncu a explicat că toate aceste lucruri sunt îngrijorătoare.

”Cu siguranţă că ne îngrijorează şi pe noi acest lucru, chiar dacă  în acest moment rămân foarte multe asemenea declaraţii fără urmări în zilele care vin, dar este clar că ruşii nu au renunţat să meargă spre Odesa, să închidă, de fapt, acest  cerc pe care vor să îl facă în zona sudică, de blocare a Ucrainei la Marea Neagră şi sigur că de aici până la Transnistria şi a-i avea pe ruşi foarte aproape, o ameninţare pentru Republica Moldova, de asemenea, nu este decât un pas. Deocamdată forţele ucrainene rezistă”, a mai subliniat Vasile Dîncu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here