Vicepreședinte al Comisiei Europene, mesaj aluziv, dar dur pentru Maroc, pe fondul „invaziei” de migranți de la Ceuta

Foto: Twitter

Uniunea Europeană „nu se va lăsa intimidată de nimeni” pe tema migraţiei, a declarat miercuri Margaritis Schinas, vicepreşedinte al Comisiei Europene, despre afluxul din enclava spaniolă Ceuta a mii de migranţi proveniţi din Maroc, relatează Agerpres, care citează AFP.

Într-o aluzie foarte clară la Maroc, Schinas a afirmat, într-un interviu pentru radioul public spaniol, că UE „nu va fi victimă a acestor tactici”.

„Ceuta înseamnă Europa. Această frontieră este o frontieră europeană şi ce se întâmplă acolo nu este problema Madridului, este problema tuturor” europenilor, a declarat Schinas, care a vorbit în spaniolă.

Bruxellesul şi-a exprimat încă de marţi solidaritatea faţă de Spania şi a făcut apel la Maroc, prin vocea comisarului european Ylva Johansson, să împiedice „plecările ilegale” de pe teritoriul său.

„Nimeni nu poate intimida sau şantaja Uniunea Europeană”, a mai spus Schinas, care a reamintit că au existat deja „în aceste ultime 15 luni câteva tentative ale unor ţări terţe de a instrumentaliza” chestiunea migraţiei.

„Nu putem tolera acest lucru”, a afirmat el, menţionând în special Turcia.

Conform ultimelor cifre ale guvernului spaniol, aproape 8.000 de migranţi au intrat ilegal în Ceuta de luni dimineaţă. Circa 4.000 au fost deja retrimişi spre Maroc, conform aceleiaşi surse.

Pe fondul crizei diplomatice majore cu Marocul, în legătură cu primirea de către Spania, pentru tratament medical, a şefului Frontului Polisario (mişcarea de independenţă din Sahara Occidentală), Brahim Ghali, guvernul spaniol a reacţionat marţi convocând-o pe ambasadoarea Marocului pentru a-i transmite „nemulţumirea” faţă de sosirea acestor mii de migranţi.

Marocul a rechemat-o imediat la Rabat pe ambasadoarea sa „pentru consultări”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here