Victor Micula scapă de arest preventiv

Tribunalul Bihor a dispus, marţi, respingerea propunerii de arestare preventivă a lui Victor Micula, decizia nefiind definitivă.

„S-a dispus respingerea propunerii de arestare preventivă. Soluţia nu este definitivă, este atacabilă cu contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare”, a declarat, pentru AGERPRES, judecătoarea de caz Veronica Ioniţă, purtător de cuvânt al Tribunalului Bihor.

Omul de afaceri Victor Micula a fost trimis în judecată în dosarul în care procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor îl acuză că a accesat ilegal baze de date ale Ministerului de Interne şi a participat la o percheziţie cu cagulă şi geacă de poliţist, în acelaşi dosar fiind trimişi în faţa instanţei şi patru subofiţeri de la Poliţia municipiului Oradea, între care unul e pensionar. 

Portret de beizadea

Conform documentelor trimise de procurori la Tribunalul Bihor, Victor Micula are 25 de ani, are cetățenie suedeză. El este fiul unui cunoscut om de afaceri din România, și anume Viorel Micula, care, împreună cu fratele său, Micula Ioan, dețin grupul de firme Transilvania General Import Export, European Drinks, European Food și Scandic Distiliries, grup de firme ar controla între 25-30% din piața de sucuri și bere din România.

De asemenea, tot potrivit informațiilor publice, cei doi frați Micula ar deține mai multe hoteluri în zone turistice din țară, precum și un trust de presă, averea tatălui inculpatului fiind estimată de presă la aprox.200 milioane de dolari.

„Pe acest fond, provenind dintr-o familie cu resurse financiare impresionabile și profitând de statutul social astfel creat, inculpatul Micula Victor și-a cultivat, încă de la vârsta minorității, o imagine de tânăr excentric/teribilist, aflat mai mereu în prim-planul presei tabloide centrale, fie prin prisma scandalurilor în care era angrenat, fie prin achiziționarea și folosirea unor bunuri de lux (de ex: un elicopter,autoturisme),” se arată în rechizitoriul procurorilor.

Conform actului de acuzare, prin modalități care nu au putut fi clarificate în prezenta cauză, Victor Micula a început să relaționeze tot mai strâns cu cadre de poliție care activează în municipiul Oradea încă de la nivelul anului 2014, când inculpatul avea doar 19 ani, aceasta apropiere culminând cu faptul că i s-a încredințat de polițiști o autospecială de poliție (posibil a Biroului Rutier), pe care a condus-o singur pe raza municipiului Oradea (zona cartierul Nufărul – B-dul Cantemir) cu semnalele acustice pornite, îmbrăcat în uniformă de polițist.

Surse judiciare au explicat pentru Ziare.com că acest fapt rezultă dintr-o înregistrare video aflată la dosar.

„Ulterior, în perioada 2017-2018, aceste relații de prietenie dezvoltate de inculpat cu polițiștii care activau în special în zona de Ordine Publică s-au amplificat (în contextul în care inculpatul deține o societate de pază și protecție (surse judiciare au explicat pentru Ziare.com că este vorba de Guardia Aliance- n.red.), respectiv influența sa asupra polițiștilor din județul Bihor au ajuns să fie de notorietate, motiv pentru persoanele aflate în cercul sau relațional apelau la sprijinul său, în momentul în care erau oprite în trafic de organele de poliție, pentru ca inculpatul să-și exercite influența și chiar autoritatea asupra acestora, în sensul să-i determine să nu-i sancționeze pe prietenii săi,” se arată în actul de acuzare.

”Pablo de Bihor”

Procurorii mai arată că Victor Micula s-ar fi autoporeclit „Pablo de Bihor”, cu referire la celebrul Pablo Escobar, traficant de droguri în Columbia în perioada anilor 1980-1990).

Conform rechizitoriului, acesta „a profitat de vulnerabilitățile existente la nivelul resurselor umane din cadrul Poliției din județul Bihor, a exploatat în mod constant slăbiciunile morale ale polițiștilor, având în vedere atitudinea permisivă a acestora raportată la faptele antisociale comise, astfel încât a ajuns să aibă acces direct la logistica Poliției, să intre în sediul Poliției Municipiului Oradea în zone în care accesul persoanelor străine este restricționat, după bunul său plac, să participe nemijlocit, din proprie intiativa, la acțiuni polițienești, să-l contacteze telefonic după miezul nopții pe inspectorul șef al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Bihor pentru a-i reproșa că polițiștii de la mascați au avut curajul să-l oprească în trafic, să circule cu viteză pe străzi pietonale aglomerate proaspăt reabilitate din fonduri U.E. (unde accesul cu autoturisme este strict interzis), să se deplaseze cu autospecialele Poliției la evenimente/incidente sesizate de diferite persoane fizice pe care tot el le generase, să indice polițiștilor pe cine să sancționeze și pe cine nu, să folosească arme în scopuri recreative pe raza municipiului Oradea, să ignore constant obligativitatea montării plăcuței de înmatriculare pe autoturisme, să vâneze din elicopter, să-și atribuie batjocoritor calitatea chestor de poliție în fața polițiștilor din cadrul IPJ Bihor cu scopul de a-i umili, toate acestea creând în rândul societății percepția că inculpatul este protejat de organele de poliție, care, în loc să ia măsuri legale împotriva acestuia, este incapabilă să reacționeze, și să-l încurajeze în realitate să săvârșească în continuare fapte antisociale, să transforme localitatea de reședință într-o arenă infracțională, cu sfidarea oricăror reguli de conviețuire socială,” se mai arată în rechizitoriu.

1 COMENTARIU

  1. Cand va spuneam ca avem justiție de căcat in romania nu mă credeati…vezi udrea,criminalul asta,cazul cu ferrari,…cum dracu toti interlopii scăpa de justiție??…O intrebare pentru președinte!!..am impresia ca sunt amenințați judecătorii, sau sunt mână în mână cu ei..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here