Victor Ponta a mușcat mai mult decât a putut mesteca. Marea lui revenire s-a făcut praf în doar 70 de zile

Victor Ponta a încercat în ultimele luni să își creeze imaginea liderului care face jocurile în politică, dar imaginea sa a avut de suferit. Negocierile purtate de acesta au avut succes doar pe termen scurt și au provocat o sciziune în interiorul ProRomânia.

Prăbușirea lui Ponta s-a realizat în 70 de zile, din 26 august, momentul ruperii coaliției de guvernare, până pe 4 noiembrie, votarea noului Cabinet, a scris Europa Liberă.

Victor Ponta și-a supraevaluat forțele după dărâmarea Cabinetul Dăncilă și a cerut funcții în guvernul Orban, dar și poziția de comisar european pentru ProRomânia. O negociere cu multe condiții, în care s-a lovit de refuzul premierului desemnat. PNL nu a dorit să își înceapă aventura guvernamentală cedând în fața unui șantaj din partea lui Victor Ponta, potrivit celor care au participat la negocieri.

În toate declarațiile publice, fostul premier era convins că fără voturile celor de la ProRomânia nu se va putea realiza cvorumul de ședință pentru învestirea guvernului Orban. Planul lui Victor Ponta, descris de colegii de partid, era ca împreună cu PSD să blocheze cât mai mult instalarea unui nou guvern pentru ca să îi fie acceptate condițiile puse. Ponta nu abandonase ideea impunerii unor nume la Palatul Victoria, se dorea un jucător de anvergură în acest final de an. Situația era cunoscută și în PSD, care a insistat pe strategia boicotului la votul din plen.

Pentru a-și atinge obiectivul, Ponta și-a schimbat radical și discursul în interiorul partidului. A anunțat pe Facebook că nu mai tolerează actele de indisciplină și că cine se prezintă la vot va pleca din ProRomânia. Mesajul a generat o revoltă în partid, tabăra Tudose-Constantin acuzându-l că face jocurile de unul singur, fără să țină cont și de poziția celorlalți.

Continuarea, aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here