Victorie „uluitoare” a forțelor pro-democratice în alegerile din Hong Kong, pe fondul unei prezențe masive la vot

Foto: Twitter

ACTUALIZARE. Formațiunile pro-democratice au repurtat o victorie „uluitoare”, în termenii folosiți de New York Times, la alegerile locale din Hong Kong, potrivit sondajelor.

E vorba obținerea a 216 locuri, din cele 452, un număr aproape dublu, având în vedere cele 124 deținute până la momentul scrutinului.

Reușita s-a datorat unei prezențe foarte mari la vot a segmentului de populație favorabil consolidării cadrului democratic, în ciuda presiunilor uriașe și a amenințărilor venite dinspre China, ca și a violențelor care au caracterizat protestele în ultima vreme.

Știrea inițială. Un număr-record de locuitori ai Hong Kongului s-au mobilizat duminică în alegerile locale, mişcarea în favoarea democraţiei intenţionând să folosească urnele pentru a spori presiunea asupra autorităţilor fostei colonii britanice, teatrul din iunie al unei contestări fără precedent, relatează AFP, preluată de News.ro.

Aproape în întreaga regiune semiautonomă cozi lungi de aşteptare s-au format foarte devreme la secţii de votare, în contextul în care o participare puternică ar urma să avantajeze tabăra în favoarea democraţiei.

Comisia Electorală a anunţat duminică după-amiaza că 47,26% din cele 4,13 milioane de persoane înscrise au votat până la ora locală 15.30 (9.30, ora României). Este vorba deja despre un record de participare la vot, în contextul în care secţiile de votare urmau să rămână deschise încă şapte ore.

În perioade normale, acest scrutin în vederea alegerii celor 452 de membri ai celor 19 consilii de district, comptenţi în probleme legate de viaţa de zi cu zi, precum colectarea gunoiului, nu provoacă un asemenea entuziasm.

Însă vremurile nu sunt normale în acest teritoriu, care trăieşte cea mai gravă criză politică de la revenirea sub tutela Beijingului, în 1997, prin manifestaţii şi acţiuni tot mai violente care cer reforme democratice.

Campanie de îndemn la vot

Consiliile districtelor au fost dominate de aleşi favorabili Executivului aliniat Beijingului.

După un semestru de furie în stradă, tabăra în favoarea democraţiei vrea să profite de această ocazie pentru a se exprima la urne în vederea unei înfrângeri a celor ”pro-Beijing” şi unui nou suflu al contestării.

”Sper ca acest scrutin să ne permită să ne facem auziţi mai mult în rândul consiliilor”, a declarat pentru AFP Michael Ng, un student în vârstă de 19 ani care a votat pentru prima oară în viaţa sa.

”Chiar dacă un buletin de vot nu este mare lucru, sper ca el să permită schimbarea în societate şi să contribuie la susţinerea manifestţiilor”.

Aproximativ 400.000 de persoane s-au înscris în plus, anul acesta, pe liste electorale, din cauza unei campanii de mobilizare a susţinătorilor democraţiei. Formulare de înscriere pe liste au fost distribuite de manifestanţi în timpul marilor adunări, în iunie.

Alegerea consilierilor districtuali are loc în baza unui scrutin care, la Hong Kong, se apropie cel mai mult de reprezentarea directă.

Unii politologi apreciază că o puternică participare poate servi cauzei susţinătorilor democraţiei, care au făcut din acest scrutin un referendum împotriva şefei Executivului Carrie Lam şi Guvernului său aliniat Beijingului, care au refuzat orice concesii manifestanţilor.

Aceste alegeri au doar o valoare sombolică, deoarece şase mandate în Consiliul Legislativ (”LegCo”, Parlamentul de la Hong Kong), ce va fi înnoit anul viitor, se vor juca între candidaţi provenind în mod direct din consilii districtuale. Iar aceste consilii trimit doar 117 reprezentanţi în Colegiul Electoral de 1.200 de persoane – controlat de Beijing – însărcinat să desemneze şeful Executivului.

Asediul PolyU

Guvernul a continuat să facă, în ultimele săptămâni, să planeze ameninţarea unei amânări a scrutinului, în cazul în care violenţele de stradă continuă, însă Hong Kongul a înregistrat în ultimele zile un răgaz în manifstaţii, pentru a nu-i ipoteca organizarea.

Este vorba despre o pauză relativă, pentru că asediul Universităţii Politehnice (PolyU) continuă. În aceasta s-au blocat protestatari radicali şi acesta a fost weekendul trecut teatrul celei mai violente confruntări cu forţele de ordine din iunie.

Poliţişti au fost desfăşuraţi duminică dimineaţa în apropierea anumitor secţii de votare, în efective relativ limitate. Nicio violenţă nu a fost semnalată în primele ore de vot.

”Sunt fericită să spun că avem un mediu relativ calm şi paşnic azi, când au loc alegeri”, a declarat Lam după ce a votat.

Mobilizarea a început în iunie, împotriva unui proiect de lege care autoriza extrădarea către China continentală a cetăţenilor din Hong Kong. Textul a fost abandonat în septembrie, însă revendicările s-au extins la cererea unor reforme democratice şi o anchetă cu privire la ”brutalitatea poliţistă” denunţată de manifestanţi.

Experţi se aşteaptă ca susţinătorii democraţiei să înregistreze un avans în consiliile de la nivel de district, dar să rămână încă departe de o majoritate.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here