Victorie zdrobitoare a laburiștilor, dar extremiștii lui Nigel Farage reușesc și ei să intre în Parlament

Sursa: Facebook

Liderul laburist Keir Starmer care a obţinut un mandat în circumscripţia Holborn şi St Pancras, unde conservatorii au ieşit pe locul al patrulea, fiind înfrânţi de un independent şi de candidatul Verzilor, şi-a numit victoria ”un privilegiu uriaş”, conform Reuters, preluată de News.ro.

Starmer a obţinut 18.884 de voturi, semnificativ mai puţine decît în 2019, când a avut 22.766. Activistul pro-palestinian, independentul Andrew Feinstein, se află pe poziţia a doua.

El şi-a numit victoria un „privilegiu uriaş”.

„În această seară, oamenii de aici şi din întreaga ţară au vorbit şi sunt pregătiţi pentru schimbare, pentru a reveni la politică ca serviciu public”, a spus Starmer.

„Aţi votat, acum este timpul să livrăm”, a conchis el.

Partidul Laburist a obţinut joi o victorie zdrobitoare în alegerile legislative din Regatul Unit, punând capăt unei perioade de 14 ani de putere conservatoare, Starmer urmând să devină prim-ministru, conform rezultatelor exit-poll-urilor.

Nigel Farage intră în Parlament pentru prima dată, după cea de-a opta încercare

Nigel Farage, liderul partidului de dreapta Reform UK, a câştigat vineri un loc în Parlamentul britanic, pentru prima dată, în oraşul englezesc Clacton, conform Reuters, citată de News.ro.

Farage, cunoscut pentru campania sa anti-imigraţie şi pro-Brexit, l-a învins confortabil pe candidatul conservator Giles Watling, care deţinuse anterior mandatul.

„Planul meu este să construiesc o mişcare naţională de masă”, a spus el.

El a adăugat:” Acesta este doar primul pas al unui lucru care vă va uimi pe toţi.”

Intrarea lui surprinzătoare la alegeri în urmă cu o lună, după ce a exclus iniţial să se prezinte, a stimulat sprijinul pentru Reform UK în întreaga ţară. Acest lucru l-a ajutat să distrugă speranţele lui Sunak de a reduce decalajul faţă de Partidul Laburist de centru-stânga, care este pe cale să obţină o victorie uriaşă.

După şapte încercări nereuşite de a câştiga un loc în Parlament, victoria de vineri îl plasează în sfârşit pe Farage, în vârstă de 60 de ani, într-o instituţie politică împotriva căreia şi-a petrecut zeci de ani militând şi îşi va testa capacitatea de a-şi îndeplini promisiunile făcute alegătorilor.

Potrivit exit poll-ului, Reform UK va câştiga 13 locuri – o mică parte din cele 650 de locuri, dar care Farage speră să-i ofere o platformă pentru a-i uzurpa pe conservatori şi a deveni principala opoziţie de centru-dreapta a Laburiştilor.

Liderul laburiştilor: Marea Britanie este pregătită pentru schimbare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here