VIDEO | Actriţa Ileana Stana Ionescu a murit la vârsta de 87 de ani

Sursa foto: Facebook

Teatrul Naţional Bucureşti (TNB) anunţă, duminică, stingerea din viaţă a actriţei Ileana Stana Ionescu, la vârsta de 87 de ani, informează Agerpres.

„Cu adâncă durere, colegii din Teatrul Naţional Bucureşti anunţă stingerea din viaţă a celei care a fost şi va rămâne pentru totdeauna Minunata Doamnă a Teatrului şi Filmului românesc, Ileana Stana Ionescu. O personalitate cu un talent excepţional, de o înaltă statură morală, plină de vervă şi spontaneitate, cu un timbru inconfundabil, a luminat cu profunzimea şi puterea harului ei numeroasele personaje cărora le-a dat viaţă pe scenă şi pe marele sau micul ecran în peste 60 de ani de carieră”, a anunţat TNB pe site.

Ministerul Culturii deplânge moartea actriţei Ileana Stana Ionescu, subliniind că artista a fascinat generaţii întregi cu rolurile sale din filme sau teatru pe care fiecare dintre noi şi le va aminti cu plăcere şi cu zâmbetul pe buze.

„Am aflat, cu profundă întristare, de trecerea la cele veşnice, la vârsta de 87 de ani, a doamnei Ileana Stana-Ionescu. (…) De-a lungul celor şase decenii închinate scenei, Ileana Stana-Ionescu a fascinat generaţii întregi cu rolurile sale din filme sau teatru, pe care fiecare dintre noi şi le va aminti cu plăcere şi cu zâmbetul pe buze: ‘Cuibul cu viespi’, ‘Cucoana Chiriţa’, ‘Secretul lui Bachus’, ‘Păcală’, ‘Dumbrava minunată’, ‘Chiriţa în Iaşi’, ‘Alo, aterizează străbunica!’, ‘Zidul’, ‘Păcală se întoarce’, ‘Gaiţele’, ‘Idiotul’, ‘Titanic vals’. Dumnezeu să o odihnească în pace!”, transmite Ministerul Culturii într-o postare pe Facebook.

Cei care vor să aducă un ultim omagiu îndrăgitei actriţe pot merge marţi, 2 iulie, la capela Cimitirului Bellu Catolic.

Ileana Stana Ionescu s-a născut la 14 septembrie 1936, în oraşul Brad, judeţul Hunedoara, având origini italiene, după mamă.

Şi-a început cariera la 19 ani la Teatrul din Reşiţa, se mută apoi, alături de soţ, la Teatrul Tineretului din Piatra-Neamţ pe scena căruia este remarcată de Radu Beligan, care îi propune să dea concurs la Teatrul Naţional din Bucureşti.

În 1964, debutează în film în pelicula „Merii sălbatici”, regizat de Alecu Croitoru, şi în anul 1965 îşi face debutul pe scena TNB, avându-l ca partener pe Florin Piersic în „Idiotul” de Fiodor Mihailovici Dostoievski, regia Alexandru Finţi, în rolul Nastasia Filipovna.

A abordat, apoi, numeroase roluri atât pe scena Naţionalului bucureştean, cât şi pe marele ecran.

Ileana Stana Ionescu a fost distribuită şi în numeroase piese de teatru TV.

În legislatura 2000-2004 a fost aleasă deputat în Parlamentul României din partea Comunităţii italiene din România.

Pentru excepţionala sa activitate în domeniile teatrului şi filmului, Ileana Stana Ionescu a fost recompensată cu numeroase premii şi distincţii. În 2002 a primit Ordinul Naţional Serviciul Credincios în Grad de Cavaler.

În 2018 a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Bucureşti „în semn de mulţumire pentru promovarea şi dezvoltarea teatrului românesc”, iar în 2019 a fost distinsă cu premiul Gopo pentru întreaga carieră. În septembrie 2011, a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului, din Capitală.

 

Inteligența artificială va transforma caracterul războiului. Conflictele vor mai rapide și mai opace

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here