VIDEO | Capsula pentru sinucidere a fost legalizată într-o țară europeană

Elveția a legalizat o capsulă în formă de sicriu, care permite ocupanților să se sinucidă. Capsula imprimată 3D, destinată utilizării în sinuciderea asistată, poate fi operată legal în Elveția, conform recomandărilor obținute de Exit International, organizația care a dezvoltat mașina „Sarco”, anunță Swiss Info

Aproximativ 1.300 de persoane au murit prin sinucidere asistată în Elveția, în 2020, folosind serviciile celor mai mari două organizații de sinucidere asistată din țară, Exit (fără legătură cu Exit International) și Dignitas. Metoda utilizată în prezent este ingestia de pentobarbital de sodiu lichid.

Aparatul Sarco poate fi acționat din interior – probabil doar clipind dacă persoana suferă de paralizie – și funcționează prin reducerea nivelului de oxigen din capsulă sub un nivel critic.

Procesul durează mai puțin de un minut, iar moartea are loc prin hipoxie, care permite unei persoane să moară relativ pașnic și fără durere.

Aparatul sinucigaș este creația doctorului Philip Nitschke, supranumit „Dr Death”, care servește ca director al organizației non-profit Exit International (fără legătură cu Exit).

Sarco – prescurtare de la sarcofag – este conceput pentru a fi remorcat într-o locație după preferințele utilizatorilor, cum ar fi un cadru idilic în aer liber, iar apoi capsula biodegradabilă se poate desprinde de la bază pentru a servi drept sicriu.

În prezent, există doar două prototipuri Sarco, dar Exit International imprimă 3D, o a treia mașină care se speră să fie gata de funcționare în Elveția, anul viitor.

Dr Nitschke a declarat săptămâna trecută presei locale că „nu există deloc probleme juridice” și că discuțiile sunt în desfășurare cu diferite grupuri din Elveția în vederea furnizării capsulei pentru sinuciderea asistată.

SWI swissinfo.ch: Ce este Sarco și cum funcționează?

Philip Nitschke: Este o capsulă imprimată 3D, activată din interior de persoana care intenționează să moară. Mașina poate fi tractată oriunde pentru moarte. Poate fi într-un cadru idilic în aer liber sau în sediul unei organizații de sinucidere asistată, de exemplu.

Persoana va intra în capsulă și se va întinde. Este foarte confortabil. Li se vor pune o serie de întrebări și, după ce au răspuns, pot apăsa butonul din interiorul capsulei activând mecanismul în timpul lor. 

Capsula se află pe un echipament care va inunda interiorul cu azot, reducând rapid nivelul de oxigen la 1% de la 21% în aproximativ 30 de secunde. Persoana se va simți puțin dezorientată și se poate simți ușor euforică înainte de a-și pierde cunoștința. Moartea are loc prin hipoxie și hipocapnie, privarea de oxigen și, respectiv, de dioxid de carbon. Nu există panică, nici un sentiment de sufocare. [Într-un mediu în care oxigenul este mai mic de 1%, după pierderea cunoștinței, moartea ar avea loc după aproximativ 5-10 minute, conform lui Philip Nitschke.]

SWI swissinfo.ch: În ce stadiu vă aflați în dezvoltarea și punerea la dispoziție a mașinii pentru utilizare?  

PN: Anul trecut, am solicitat consiliere seniorilor cu privire la legalitatea utilizării Sarco în Elveția pentru moartea asistată. Această revizuire a fost finalizată și suntem foarte mulțumiți de rezultat, care a constatat că nu am trecut cu vederea nimic. Nu există deloc probleme juridice.

Până acum există două prototipuri Sarco, iar al treilea Sarco este acum printat în Țările de Jos. Dacă totul merge bine, a treia mașină ar trebui să fie gata de funcționare în Elveția în 2022.

Primul Sarco este expus la Muzeul Culturii Sepulcrale din Kassel, Germania, din septembrie 2021, până în august 2022. Al doilea s-a dovedit a nu fi plăcut din punct de vedere estetic. Din acest motiv și din diverse alte motive, nu este cel mai bun de utilizat. 

Mai multe dintre proiectele suplimentare ale Sarco au fost amânate din cauza pandemiei [Covid-19]. De exemplu, dezvoltarea unei camere care permite persoanei să comunice cu oamenii din exterior. Trebuie să existe o înregistrare a consimțământului informat al persoanei. Acesta a fost pus în funcțiune și următorul pas este să îl produci. 

SWI swissinfo.ch: Scopul dumneavoastră declarat este de-medicalizarea procesului de moarte. Ce presupune asta?

PN: În prezent, un medic sau medici trebuie să fie implicați pentru a prescrie pentobarbital de sodiu și pentru a confirma capacitatea mentală a persoanei. Dorim să eliminăm orice tip de revizuire psihiatrică din proces și să permitem individului să controleze singur metoda. 

Scopul nostru este să dezvoltăm un sistem de screening cu ajutorul inteligenței artificiale pentru a stabili capacitatea mentală a persoanei. Desigur, există mult scepticism, mai ales din partea psihiatrilor. Dar ideea noastră conceptuală originală este că persoana ar face un test online și va primi un cod pentru a accesa Sarco. 

SWI swissinfo.ch: Aveți sediul în Țările de Jos. Cum veți intra potențial pe piața elvețiană? 

PN: Am discutat cu diverse grupuri din Elveția, inclusiv cu cele cu care am mai lucrat în cazuri individuale de sinucidere asistată, cu scopul de a furniza Sarco pentru utilizare în țară. Aceasta ar fi în colaborare cu o organizație locală. 

Cu excepția oricăror dificultăți neprevăzute, sperăm să fim pregătiți să facem Sarco disponibil pentru utilizare în Elveția anul viitor. A fost un proiect foarte scump până acum, dar credem că suntem destul de aproape de implementare acum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here