VIDEO | „Captain Planet” la Sărulești. Momentul de panică în care Garda de Mediu apare pe ulițele comunei

  Comisarul-șef al Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu, a publicat o filmare cu scene antologice din cadrul operațiunii ample desfășurate, joi, de instituția pe care o conduce la Sărulești, în județul Călărași. Acțiunea a vizat destructurarea unei rețele de depozite ilegale de deșeuri.

  Înregistrarea video publicată pe Facebook de Octavian Berceanu surprinde panica instalată în rândul locuitorilor de etnie romă la vestea că pe ulițele comunei aveau să apară dintr-o clipă în alta mașinile Gărzii de Mediu și ale Jandarmeriei. Aceștia ies cu zecile din casele dărăpănate și încearcă să ascundă deșeurile.

  Urmăriți clipul AICI.

  Acţiunea de la Săruleşti din judeţul Călăraşi a fost una de amploare, iar semnalul nostru este foarte clar: destructurăm crima organizată şi facem posibilă desfăşurarea în condiţii legale a acestor activităţi de depozitare a deşeurilor, a declarat, joi, ministrul Mediului, Tanczos Barna.

  Potrivit acestuia, de activitatea ilegală de colectare şi incendiere a deşeurilor, care are loc în Săruleşti, profită unele companii, iar controalele se vor extinde şi asupra acestora.

  „Cu siguranţă, responsabilitatea autorităţii locale este una imensă, pentru că aici vedem o situaţie generalizată la nivelul acestei comune şi nu este o comună singulară din acest punct de vedere. Reţeaua este organizată în aşa fel încât de munca oamenilor de aici beneficiază companii, companii care generează documente false şi este cel mai important lucru – împreună cu Ministerul de Finanţe vom merge pe fir mai departe şi controalele se vor duce până la companiile care valorifică aceste cantităţi de deşeuri care sunt colectate ilegal, sunt sortate ilegal, sunt depozitate ilegal, dar sunt practic curăţate printr-o suveică de companii care acoperă şi dau o nuanţă de legalitate acestei activităţi. Garda de Mediu asta a făcut în ultimele luni: s-a dus pe reţelele organizate şi este cel mai important lucru ca, alături de Ministerul de Finanţe şi alături de Ministerul de Justiţie, în comun, împreună, să putem destructura aceste reţele”, a afirmat ministrul.

  Şeful de la Mediu a subliniat că autorităţile publice locale vor trebui să sprijine cetăţenii care se ocupă cu astfel de activităţi şi să le legalizeze.

  „Autoritatea publică locală va trebui să vină în ajutorul cetăţenilor şi să le dea un sprijin să legalizeze activitatea de aici. Nu spune nimeni că nu este nevoie de colectare de deşeuri, că nu este nevoie de sortare – pentru că am văzut că în unele locuri chiar se face sortare, sticlele într-o parte, fierul într-o parte, metalele preţioase într-o parte. Este bine că se face aşa ceva, dar trebuie să se facă legal, iar autoritatea publică locală are această responsabilitate. Dacă comunitatea cu asta se ocupă, trebuie să existe o platformă unde aceste activităţi se desfăşoară în mod legal. Şi, după aceea, Garda de Mediu şi Ministerul Mediului nu mai au nicio problemă în a controla, a verifica, nu ajungem la confiscări, nu îngreunăm situaţia socială de aici, ci verificăm o activitate legală”, a menţionat Tanczos Barna.

  Întrebat dacă s-a gândit mult să participe la o astfel de acţiune, ministrul a răspuns: „Nu m-am gândit mult. Am fost anunţat de domnul comisar-şef. Cred că este o acţiune de amploare la care trebuie să participe şi ministrul. Semnalul nostru trebuie să fie foarte clar – destructurăm crima organizată şi, alături de autoritatea locală, trebuie să creăm posibilitatea desfăşurării în condiţii legale a acestor activităţi”.

  Cantitatea de deşeuri ilegale găsite joi la Săruleşti în urma descinderii poliţiştilor, jandarmilor şi comisarilor de mediu este estimată la peste 4.000 – 5.000 de tone şi se va confisca cât se poate de mult, dar în primul rând deşeurile masive care prezintă un pericol pentru mediu, cum sunt motoarele dezasamblate şi caroseriile, a declarat, la rândul său, comisarul – şef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu.

  „Am ajuns aici în urma unor verificări de documente vizavi de transporturi ilegale de deşeuri, transporturi ilegale de metale provenite din incinerarea deşeurilor. Pe lângă aceste deşeuri, găsim şi multe deşeuri toxice pentru noi şi pentru mediu, de aceea igienizarea locaţiei respective este prioritară. Dăm un semnal în această piaţă a deşeurilor, piaţă ilicită care se dezvoltă în fiecare zi şi celor care vor să aducă în România deşeuri pe această cale. De asemenea, autorităţile locale trebuie să înţeleagă că astfel de activităţi sunt ilegale şi trebuie să le ducă în zona de legalitate prin amenajări specifice sau să colaboreze cu instituţiile statului. Avem 180 de jandarmi care ne ajută, 65 de poliţişti, 23 de comisari din Garda de Mediu şi munca noastră este să prevenim astfel de depozitări ilegale. Tot ce vedeţi aici, tot uleiul pe care îl vedem pe stradă, toate deşeurile astea se scurg direct în pânza freatică. Pânza freatică este puternic afectată, solul este puternic afectat, sănătatea noastră este afectată. De fiecare dată când aţi venit pe A2 probabil aţi văzut incendieri ilegale din această zonă. Ceea ce facem este doar un exerciţiu tactic pe acest câmp al infracţionalităţii de mediu. Vom reveni cu acţiuni similare şi în restul ţării”, a spus Berceanu.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here