VIDEO. Ce a descoperit Rise Project când a testat măștile Unifarm în laboratorul Armatei

Foto: Rise Project

Măștile cumpărate de Unifarm, pentru care directorul suspendat Adrian Ionel a fost acuzat de DNA că a cerut mită în valoare de 760.000 de euro, sunt neconforme, scrie Rise Project, care a testat măștile în laboratorul Centrului de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie, aparținând Ministerului Apărării Naționale.

Reporterii Rise Project au fost sesizați din mai multe surse că măștile cumpărate de Unifarm nu asigură protecția anunțată pe etichetă. Ei au solicitat Centrului de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie al MApN să le testeze.

„Specialiștii militari scriu în raport că aerul trece atât de bine prin măștile turcești, încât filtrează abia jumătate din bacteriile nocive. Eficiența, deci, este mult sub limita impusă de standardele europene. Se situează pe la valoarea 45-63, cam la jumătate din norma de 95-98, în funcție de tipul de mască. 

În concluzie, laboratorul de testare susține că măștile turcești achiziționate și distribuite prin Unifarm sunt neconforme”, arată Rise Project.

Măști din lotul cumpărat de unifarm au fost găsite pe rafturi din benzinării Lukoil din București (bulevardul Mihai Bravu și Casa Presei), Pitești, Tecuci, Tișița sau Buzău. 

Foto: Rise Project

Potrivit DNA, în calitate de director general al C.N. Unifarm SA, Eugen Adrian Ionel ar fi pretins 760.000 de euro unui intermediar ce reprezenta o societate comercială pentru ca Unifarm SA, companie de stat, să atribuie un contract de achiziţie a echipamentelor de protecţie împotriva infectării cu virusul COVID-19 (250.000 de combinezoane şi 3 milioane de măşti chirurgicale).

Drectorul general al Unifarm, Adrian Ionel, inculpat pentru corupție, a fost suspendat din funcție 60 de zile, prin decizia colegilor săi din Consiliul de Administrație al Companiei de Stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here