VIDEO | Cel puţin 36 de morţi şi 85 de răniţi după ce două trenuri s-au ciocnit în Grecia

Sursa: Twitter

Cel puţin 36 de persoane au murit şi peste 85 au fost rănite când un tren de pasageri care transporta peste 350 de persoane s-a ciocnit cu un tren de marfă, marţi seară, cu puţin înainte de miezul nopţii, în Tempi, în centrul Greciei, în apropiere de oraşul Larissa, a anunţat serviciul de pompieri grec, transmite CNN, potrivit News.ro.

ACTUALIZARE: Cel puţin 36 de persoane au murit şi 85 sunt rănite, în urma celui mai grav accident feroviar din ultimele decenii petrecut în Grecia, potrivit celui mai recent bilanţ, citat de Reuters.

Ciocnirea celor două trenuri a fost urmată de o explozie şi apoi de un incendiu puternic. Cele două trenuri circulau pe aceeaşi cale ferată când s-au ciocnit unul de celălalt, în apropiere de Larissa.

Din cei 85 de răniţi, 66 au fost internaţi în spital, iar şase se află la terapie intensivă.

Accidentul a avut loc în momentul în care trenul de pasageri a ieşit dintr-un tunel. Vagoanele deraiate, grav avariate, cu geamuri sparte, precum şi coloane groase de fum încă puteau fi văzute miercuri dimineaţă la faţa locului, unde salvatorii căutau încă supravieţuitori.

Aproximativ 250 de pasageri dintr-un total de 350 au fost evacuaţi în siguranţă la Salonic cu autobuze.

„Prioritatea noastră acum este tratarea răniţilor, căutarea şi găsirea persoanelor dispărute printre dărâmături şi oferirea de sprijin psihologic rudelor victimelor de către psihologi care se îndreaptă spre oraşul Larissa”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Giannis Oikonomou.

Există o anchetă în curs de desfăşurare pentru a afla ce a cauzat accidentul, a declarat pentru Reuters un oficial al Hellenic Train, sub rezerva anonimatului.

Poliţia l-a reţinut temporar pe şeful de gară din Larissa şi a convocat martori pentru interogatoriu, a precizat televiziunea publică ERT.

Trenul de marfă se deplasa de la Salonic la Larissa, în timp ce trenul de pasageri plecase din Atena în jurul orei locale 19.30. Pompierii au declarat că au fost informaţi despre accident cu puţin timp înainte de miezul nopţii.

În 1972, 19 persoane au fost ucise după ce două trenuri s-au ciocnit frontal în afara oraşului Larissa.

Sistemul feroviar îmbătrânit al Greciei are nevoie de modernizare, multe trenuri circulând pe şine unice, iar sistemele de semnalizare şi de control automat nu au fost încă instalate în multe zone, notează Reuters.

Grecia a vândut operatorul feroviar TRAINOSE către Ferrovie dello Stato Italiane din Italia în 2017, ca parte a programului său internaţional de salvare economică, şi se aştepta ca sute de milioane de euro să fie investite în infrastructura feroviară în anii următori. Potrivit site-ului companiei italiene, aceasta este principalul furnizor de transport feroviar pentru pasageri şi marfă din Grecia şi asigură 342 de rute de pasageri şi comerciale pe zi.

Cel mai recent bilanţ anunţat de autorităţi arată că cel puţin 32 de persoane au murit şi 85 au fost rănite în urma accidentului, Cauza acestuia nu a fost încă stabilită.

ŞTIRE INIŢIALĂ: Echipele de salvare caută cu disperare supravieţuitori.

„Tocmai am auzit o bubuitură… vagonul (trenului) a început să se învârtă, înainte de a sfârşi într-o parte când am reuşit să ieşim”, a declarat un pasager pentru postul public de televiziune grec ERT.

„Au fost 10 secunde de coşmar cu foc, nu puteai vedea mare lucru din cauza fumului”, a declarat un alt pasager.

Eforturile de recuperare sunt în curs de desfăşurare, iar bilanţul victimelor este aşteptat să crească, a declarat serviciul de pompieri grec.

Trenurile călătoreau dinspre capitala Atena spre Salonic, un oraş grecesc renumit pentru festivalurile sale şi viaţa culturală vibrantă. Coliziunea a avut loc după un carnaval naţional în weekend, care s-a încheiat luni cu o sărbătoare publică.

Imaginile difuzate de televiziunea publică de stat ERT din Grecia au arătat coloane de fum gros care se revărsau din vagoanele răsturnate şi cozi lungi de vehicule de salvare lângă ele.

Salvatorii cu torţe căutau supravieţuitori în vagoane, în timp ce paramedicii conduceau pasagerii şocaţi de la locul accidentului.

Imaginile au arătat, de asemenea, unii pasageri supravieţuitori sosind în Salonic.

Într-un briefing televizat, purtătorul de cuvânt al pompierilor greci, Vassilis Varthakogiannis, a declarat că trenul de pasageri a transportat 350 de persoane.

Cel puţin 150 de pompieri cu 17 vehicule şi 40 de ambulanţe sunt implicaţi în operaţiunea de salvare, a adăugat Varthakogiannis.

Compania feroviară elenă, Hellenic Train, a precizat, într-un comunicat de presă, că a avut loc „o coliziune frontală între două trenuri: un tren de marfă şi trenul IC 62 care plecase din Atena spre Salonic”.

Autorităţile au precizat că încă nu este clar ce a dus la coliziune.

MAE, demersuri pentru a afla dacă sunt cetăţeni români implicaţi / Deocamdată nu s-au înregistrat solicitări de asistenţă consulară

 

Ministerul Afacerilor Externe anunţă, miercuri, că a demarat demersuri pentru a afla dacă sunt cetăţeni români implicaţi în accidentul feroviar din Grecia, dar deocamdată autorităţile locale nu pot preciza aceste lucruri cu certidudine. La nivelul celor două misiuni ale României nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară în legătură cu acest accident, transmite News.ro.

”Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin intermediul Ambasadei României la Atena şi al Consulatului General Al României la Salonic, s-a autosesizat în contextul relatărilor publice cu privire la un accident feroviar produs în dimineaţa zilei de 1 martie 2023, în localitatea Tempe, din nord-estul Greciei, soldat, potrivit unui bilanţ intermediar transmis de către autorităţile elene, cu decesul a 38 de persoane şi cu rănirea  unui număr de aproximativ 66 de persoane, care au fost transportate la unităţile medicale din apropiere.”, a transmis, miercuri, MAE, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că reprezentanţii misiunii diplomatice şi ai consulatului general au întreprins demersuri, în regim de urgenţă, pe lângă autorităţile elene, pentru a obţine informaţii oficiale cu privire la cetăţenia, identitatea şi starea de sănătate a persoanelor afectate.

”Potrivit informaţiilor preliminare obţinute de la autorităţile elene, operaţiunile de salvare sunt în curs de desfăşurare, iar datele referitoare la cetăţenia persoanelor afectate vor fi comunicate ulterior. MAE menţionează că, până la acest moment, la nivelul celor două misiuni ale României nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară în legătură cu acest accident”, a mai transmis MAE.

Reprezentanţii Ambasadei României la Atena şi Consulatului General al României la Salonic continuă dialogul cu autorităţile elene, fiind pregătiţi să acorde asistenţă consulară, conform competenţelor.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul  de telefon al Ambasadei României la Atena +30 210 6728875+30 210 6728879, şi al Consulatului General al României la Salonic: +30 2310 340088apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de urgenţă al Ambasadei României la Atena   +30 6978996222  şi al Consulatului General al României la Salonic +30 6906 479076.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here