Recean: Bucureştiul ne-a ajutat enorm în depăşirea crizei energetice / Ciucă: L-am asigurat pe omologul meu cu privire la susţinerea de neclintit a României pentru respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova

Sursa: Facebook

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, în cadrul declaraţiilor de presă comune cu premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, că asistăm la tot mai multe încercări de destabilizare a Republicii Moldova, de creare artificială de tensiuni, la narative ostile, construite pe propagarea intenţionată de informaţii false, el precozând că l-a asigurat pe omologul său cu privire la susţinerea de neclintit a României pentru respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, relatează News.ro.

”Am avut astăzi discuţii foarte consistente cu domnul prim-ministru Dorin Recean, prilej cu care am reiterat felicitările pentru recenta învestire în fruntea Guvernului Republicii Moldova. Domnule prim-ministru, vă spun un călduros bun venit la Bucureşti! Este, iată, cea dintâi vizită oficială a dumneavoastră în afara Republicii Moldova! Apreciem că această primă deplasare are loc în România, ceea ce este, de fapt, o nouă dovadă a relaţiilor speciale între Bucureşti şi Chişinău. Şi ţin să vă asigur, domnule prim-ministru, de întreg sprijinul nostru în îndeplinirea măsurilor ambiţioase pe care vi le-aţi asumat pentru realizarea reformelor, consolidarea economiei a rezilienţei şi securităţii statului, precum şi în avansarea parcursului european al Republicii Moldova”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

Şeful Executivului a arătat că a salutat nivelul excelent al relaţiilor bilaterale, precum şi dinamica remarcabilă a dialogului bilateral.

”Ne-am aplecat astăzi asupra evoluţiilor de securitate pe fondul războiului brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, cu accent pe consecinţele masive asupra Republicii Moldova în plan securitar, energetic şi economic. Asistăm la tot mai multe încercări de destabilizare a Republicii Moldova, de creare artificială de tensiuni, la narative ostile, construite pe propagarea intenţionată de informaţii false. L-am asigurat pe omologul meu cu privire la susţinerea de neclintit a României pentru respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internaţional”, a spus Nicolae Ciucă.

Premierul a spus că ”România promovează permanent, inclusiv la Bruxelles, necesitatea susţinerii Republicii Moldova pe mai multe planuri pentru a rezista atitudinii foarte asertive a Rusiei”.

”De altfel, România va continua să promoveze în plan european măsuri în domeniul securitar al rezilienţei, un exemplu fiind obiectivul creării unei misiuni civile a Uniunii Europene pentru Republica Moldova. De asemenea, am discutat agenda privind integrarea europeană a Republicii Moldova în directă conexiune cu eforturile de reformă ale Guvernului de la Chişinău pentru consolidarea justiţiei, a statului de drept, pentru eficientizarea administraţiei şi însănătoşirea mediului economic. Am evidenţiat sprijinul activ al României, la Bruxelles si în relaţia cu statele membre, pe toate palierele legate de integrarea europeană, spre exemplu în ceea ce priveşte integrarea cât mai rapidă a Republicii Moldova în Piaţa Internă a UE, liberalizarea completă a comerţului sau reducerea tarifelor de roaming”, a spus Ciucă.

Şeful Executivului a mai spus că au discutat cu privire la necesitatea de a accelera proiectele de interconectare în domeniul energiei electrice, deosebit de importante pentru asigurarea independenţei energetice a Republicii Moldova.

”În plan bilateral, România a demonstrat prin fapte că este cel mai sincer şi de încredere partener al Republicii Moldova. Mărturie stau, spre exemplu, acordarea, în ultima parte a anului trecut, de sprijin bugetar direct ce totalizează 10,3 milioane de euro, furnizarea de energie electrică, de lemn de foc pentru încălzire, de păcură şi carburanţi, precum şi alte forme de asistenţă. Domnule prim-ministru, vă asigur că România va continua să fie alături de dumneavoastră în eforturile de a depăşi actualele crize presiuni hibride cărora este supusă Republica Moldova”, a afirmat Ciucă. Premierul a arătat că ”doar la şedinţa de Guvern de săptămâna trecută au aprobat o serie de documente precum memorandumul pentru construirea unui pod rutier peste râul Prut la frontiera între România si Republica Moldova între localităţile Albiţa si Leuşeni, respectiv două memorandumuri pe tema modernizării şi întreţinerii podului rutier peste Prut între localităţile Oancea şi Cahul, precum şi a podului rutier de la Sculeni”.

”Dar, desigur, avem si alte proiecte de infrastructură de transport, precum şi de fluidizare a trecerii frontierei, asupra cărora ne aplecăm cu prioritate. Foarte important, am salutat faptul că România şi-a consolidat statutul de prim partener comercial al Republicii Moldova, comerţul bilateral atingând în 2022 nivelul record de 3,6 miliarde USD, cu 1,2 miliarde USD mai mult decât în anul 2021. Dar ne dorim foarte mult – şi vom acţiona în acest sens – să creştem investiţiile româneşti în Republica Moldova. Avem, iată, un potenţial vast de cooperare în domeniul economic si comercial, în interesul direct al cetăţenilor noştri”, a mai arătat Ciucă.

”Mulţumesc pentru această vizită, domnule prim-ministru, precum şi pentru discuţiile foarte aplicate si deschise care prefaţează, fără îndoială, o conlucrare extrem de fructuoasă!”, a afirmat premierul în final.

Dorin Recean, premierul Republicii Moldova: Este natural prima mea vizită să fie la Bucureşti. Bucureştiul ne-a ajutat enorm în depăşirea crizei energetice, rămâne avocatul nostru ca să putem avansa accelerat în parcursul european

Dorin Recean, premierul Republicii Moldova a declarat, miercuri, la Palatul Victoria, după ce a dost primit de premierul Nicolae Ciucă, a este natural ca prima sa vizită să fie la Bucureşti. Bucureştiul ne-a ajutat enorm în depăşirea crizei energetice. ”Bucureştiul rămâne avocatul nostru în toate instituţiile europene, astfel că noi să putem avansa accelerat în parcursul european”, a spus Recean, relatează News.ro.

”Este natural prima mea vizită să fie la Bucureşti. Bucureştiul ne-a ajutat enorm în depăşirea crizei energetice. Bucureştiul rămâne avocatul nostru în toate instituţiile europene, astfel că noi să putem avansa accelerat în parcursul european. Relaţia apropiată dintre Chişinău şi Bucureşti este întărită astăzi prin numeroase proiecte concrete în beneficiul cetăţenilor noştri: în special în plan economic şi comercial, energetic, infrastructură, afaceri interne, apărare şi securitate, educaţie, cultură, sănătate. Chişinăul deschide mai multe oportunităţi pentru mediul de afaceri şi noi toţi împreună putem reuşi”, a declarat premierul Republicii Moldova.

Dorin Recean a precizat că în Programul lor de guvernare este foarte clar specificat: în relaţia cu Bucureştiul ne dorim aprofundarea parteneriatului strategic, avansare rapidă în procesul de aderare la Uniunea Europeană, dezvoltarea relațiilor speciale privilegiate, implementarea Foii de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare şi implementarea a cât mai multe proiecte de infrastructură.

”Vorbesc despre interconectarea energetică și valorificarea Acordului interguvernamental privind asistența financiară nerambursabilă oferită de Bucureşti”, a afirmat el. Premierul Republicii Moldova a menţionat că ”România este cel mai important partener comercial al Republicii Moldova”. ”În acest sens, vin cu un mesaj către oamenii de afaceri de pe ambele părţi ale Prutului, pe care îi încurajez să-şi extindă afacerile şi să folosească potenţialul economic. În curând vom avea chiar şi pieţele financiare integrate şi piaţa de capital de la Bucureşti va fi accesibilă de la Chişinău. Oamenii noştri de afaceri vorbesc aceeaşi limbă. Iar prin transpunerea legilor europene, malurile Prutului devin şi mai apropiate pentru mediul de afaceri. Chiar acum o săptămână am vorbit cu companiile mari care activează în Moldova la Forumul Economic de la Chişinău şi m-am bucurat să descopăr că cele mai multe din ele sunt din spaţiul Românesc”, a spus el.

Potrivit lui Recean, ”peste Prut există nouă poduri, dintre care şase rutiere şi trei feroviare”.

”Am salutat decizia de reconstruire sau modernizare a 3 poduri rutiere: Podul de la Sculeni – Sculeni; Podul Cahul – Oancea şi Podul Leuşeni – Albiţa. Menţionez şi lucrările la podul Ungheni – Ungheni, care deja au loc, fiind parte a proiectului autostrăzii Unirii. Am stabilit în cadrul întrevederii delegaţiilor organizarea în timpul apropiat a celei de-a 12-a reuniuni a Comisiei interguvernamentale pentru colaborare economică şi să susţinem împreună desfăşurarea forumurilor de afaceri. Am discutat cu prim-ministrul Nicolae Ciucă despre dezvoltarea parteneriatelor strategice în sectorul energetic. Ne dorim atragerea investiţiilor unor companii din România în sectorul energetic din Republica Moldova şi cred că acest domeniu are mult potenţial în colaborarea dintre ţări”, a spus el.

Dorin Recean a mai declarat că au pornit discuţiile despre facilitarea încheierii unor contracte pe termen lung privind achiziţia de energie electrică şi gaze naturale cu companii din sectorul energetic al României în scopul diversificării surselor şi creşterii securităţii aprovizionării cu energie a ţării noastre. ”În context, aş vrea să mulţumesc încă o dată Bucureştiului pentru suportul oferit în această toamnă. Din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Republica Moldova a rămas fără surse alternative de alimentare cu energie electrică. Bucureştiul, împreună cu companiile energetice româneşti au fost alături de noi, ca de fiecare dată, şi am reuşit asigurarea cetăţenilor noştri cu energie electrică. Un alt exemplu de susţinere determinantă este gazoductul Iaşi – Chişinău, care a fost şi este folosit în această perioadă şi este hotărâtor în asigurarea alternativei pentru consumatorii de energie din Moldova”, a declarat Recean. ”În ceea ce priveşte agenda de aderare la Uniunea Europeană, am discutat cu domnul prim-ministru detaşarea temporară a experţilor de la Bucureşti pentru consultarea instituţiilor noastre în procesul de aderare la Uniunea Europeană (agricultură, transport, mediu)”, a spus Recean.

”Experienţa Bucureştiului este necesară la Chişinău şi va facilita procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. La fel, vom deschide oportunităţile pre-aderării pentru societatea şi mediul de afaceri de pe ambele maluri ale Prutului. Este o perioadă dificilă pentru continentul european, ca urmare a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. În acest context, apreciez sprijinul Dumneavoastră consecvent prin intermediul Platformei de sprijin pentru Moldova, iniţiată anul trecut de România, împreună cu Germania şi Franţa. Platforma reuneşte parteneri şi prieteni care sunt dispuşi să ajute Moldova să depăşească multiplele crize declanşate de război”, a arătat premierul moldovean.

”Apreciez şi mesajul tranşant şi ferm al României transmis la întrevederea de săptămâna trecută a Preşedinţilor Sandu şi Iohannis – ştim că Chişinăul nu este singur în faţa provocărilor. Guvernul pe care îl conduc este determinat să transforme instituţiile şi economia ţării, pentru a le face puternice, reziliente şi pregătite să contribuie decisiv la aderarea Moldovei la Uniunea Europeană. – Muncim să construim şi să susţinem o economie funcţională, să fortificăm domeniul de securitate şi apărare, şi să capacităm instituţiile statului”, a afirmat premierul Republicii Moldova.

Ministerul rus de Externe: O provocare a Kievului cu materiale radioactive ar putea avea loc în apropiere de Transnistria / Chişinău: Nu comentăm falsuri şi speculaţii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here