VIDEO Columna lui Traian, reconstruită digital. Au fost refăcute inclusiv culorile originale

Columna lui Traian, monumentul care povestește în imagini războaiele daco-romane, a fost readusă la gloria de odinioară, cel puțin virtual. O echipă de graficieni 3D din Sevastopol, „History in 3D”, a făcut pe calculator columna veche de aproape 2000 de ani, care încă se înalță în centrul Romei. Cel mai impresionant este că artiștii au recreat și pictura originală de pe monument, bazându-se pe arhive și documente istorice.

Este pentru prima oară când Columna lui Traian este refăcută digital atât de complex și detaliat.

„Columna lui Traian a fost și încă este unul dintre cele mai impresionante monumente din centrul Romei. Timp de secole, a rămas un martor mut al gloriosului trecut al marelui imperiu. Basoreliefurile dedicate Războaielor Dacice sunt o sursă istorică valoroasă și interesantă. Suntem încântați să prezentăm rezultatul a mai multe luni de muncă – pentru prima oară în lume, a fost realizată o reconstrucție policromatică și completă a columnei lui Traian. Au fost refăcute în detaliu și colorate basoreliefurile de pe coloană și piedestal.” a scris Danila Loginov, liderul „History in 3D”.

Columna lui Traian a fost construită între 107 și 113, adică după ce Imperiul Roman a cucerit Dacia lui Decebal. Are 35 de metri înălțime, cu tot cu piedestal. În vârf era o statuie a Împăratului Traian, dar aceasta a dispărut în Evul Mediu iar în 1587 a fost înlocuită cu o statuie a Sfântului Petru, la ordinul Papei Sixtus al V-lea. În interior este o scară spiralată, care duce la platforma din vârf. Exteriorul este acoperit cu o friză lungă de 190 de metri, care relatează istoria celor două Războaie Daco-Romane (101-102, 105-106). La Muzeul de Istorie a României este o reproducere a basoreliefurilor.

Deși noi vedem acum marile opere ale antichității ca fiind albe, ele au fost inițial colorate, au spus arheologii și istoricii artei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here