VIDEO | Daea: România, ameninţată de un aflux mai mare de cereale din Ucraina. Polonia, Bulgaria, Ungaria, Slovacia şi România nu au ajuns la un acord

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, anunţă, miercuri seară, că România va continua să permită tranzitul de cereale către state terţe. ”România rămâne singura poartă de import a produselor din Ucraina”, a transmis Daea. Acesta afirmă că, după mai multe ore de consultări, Polonia, Bulgaria, Ungaria, Slovacia şi România nu au ajuns la un acord, iar comisarii europeni au cerut ca problema să fie rezolvată până la finalul săptămânii, informează News.ro.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunţat, miercuri seară, că a avut loc, în format videoconferinţă, o întâlnire cu ministrul ucrainean.

”Din partea României au participat ministrul Agriculturii şi preşedintele ANSVSA ocazie cu care am pus în discuţie situaţia deosebit de dificilă cu care se confruntă fermierii din cauza afluxului de cereale şi seminţe oleaginoase din Ucraina (…) Ministrul Agriculturii Petre Daea a prezentat omologului său situaţia deosebit de gravă existentă în România, în contextul actual, care este mult mai grav, dat fiind faptul că 3 state (Polonia, Ungaria şi Slovacia) au luat măsuri unilaterale de interzicere a importului la care s-a adăugat şi Bulgaria cu interzicere importului începând cu dată de 24 aprilie. În aceste condiţii România rămâne singură poartă de import a produselor din Ucraina”, a declatrat Petre Daea.

Potrivit acestuia, România a luat măsura de intensificare a  verificărilor în vamă a calităţii produselor importate din Ucraina, verificări coordonate de către ANSVSA, conform legislaţiei europene în vigoare.

”Această măsură a fost comunicată ministrului ucrainean. De asemenea, ministrul ucrainean a fost informat că statul român va implementa măsuri de securizare suplimentară pentru transportul produselor care tranzitează teritoriul României către state terţe. Începând de mâine, un colectiv  de specialişti format din reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne, ai ministerului Transporturilor, ai Ministerului Finanţelor şi ai MADR va proceda imediat la implementarea soluţiilor tehnice pentru monitorizare”, a anunţat Daea.

Acesta a precizat că l-a rugat pe ministrul ucrainean ”să folosească toate  mijloacele pe care le are la dispoziţie pentru că agenţii economici din Ucraina să reducă exportul de cereale şi plante oleaginoase către România, dirijând exportul pentru culoarele de tranzit”.

”Ministrul Agriculturii a informat că miniştrii agriculturii din Polonia, Bulgaria, Ungaria Slovacia şi România au făcut propuneri vicepreşedintelui Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, comisar european responsabil cu politică comercială la nivelul UE şi comisarului pe probleme de agricultură, Janusz Wojciechowski privind regulile de comerţ. Ministrul agriculturii Ucrainean a solicitat o întrevedere tete-a-tete cu ministrul român, întâlnirea va avea loc vineri 21 aprilie ora 9.00 la Bucureşti pentru găsirea şi a altor soluţii ce pot fi implementate în vederea asigurării tranzitului în România şi alte probleme specifice situaţiei actuale”, a mai afirmat Daea.

Ministrul a adăugat că, la ora 15.00, a avut o întâlnire în format videoconferinţă în cadrul căreia a purtat discuţii cu omologii din Polonia, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia pentru a se pune de acord asupra conţinutului unei scrisori care a fost deja înaintata comisarului responsabil de Comerţ exterior şi comisarului pe Agricultură, cu măsuri pe termen scurt mediu şi lung necesare pentru protejarea fermierilor.

”La Ora 17.00 a fost demarată şedinţa de lucru în format videoconferinţă cu Valdis Dombrovskis comisar european responsabil cu politică comercială la nivelul UE şi comisarul pe probleme de agricultură, Janusz Wojciechowski (…) România a precizat faptul că are în prezent cea mai mare expunere privind impactul negativ al importurilor din Ucraina, întrucât celelalte state vecine au luat măsuri unilaterale privind interzicerea importurilor. România a subliniat că se vede ameninţată de un aflux şi mai mare de cereale din Ucraina întrucât punctele de ieşire din Ucraina către celelalte state sunt închise. România a rămas principal culoar de tranzit iar Portul Constanţa devine şi mai aglomerat”, a mai afirmat ministrul Agriculturii.

Potrivit acestuia, vicepreşedintele CE Valdis Dombrovskis a afirmat că măsurile unilateral luate de cele patru state europene sunt ilegale, contravin Tratatelor de Aderare şi Acordului de Asociere încheiat între UE şi Ucraina, somând cele 4 state să şi le retragă, altfel propunerile Comisiei nu se vor aplică.

”Cei doi comisari au prezentat un pachet de sprijin pe care Comisia îl pune la dispoziţia celor 5 ţări compus din 100 de milioane de la intervenţia de criză a CE , urmând că această sumă să fie repartizată în perioada imediat următoare şi un pachet de reglare a importurilor din Ucraina. Acesta prevede activarea mecanismelor de salvgardare excepţională, care înseamnă oprirea importurilor până în dată de 5 iunie pentru produsele: grâu, porumb, seminţe de floarea soarelui şi seminţe de rapiţă. Comisarul a menţionat că această măsură poate fi luată în 48 de ore după ce statele care au luat măsuri unilaterale şi le retrag”, a mai afirmat Daea.

Acesta a explicat că s-a solicitat poziţia miniştrilor din Polonia, Bulgaria, Ungaria, Slovacia şi România.

”Toate statele au susţinut că sunt necesare soluţii pentru suplimentarea listei de produse beneficiare de măsuri de salvgardare şi a regândirii perioadei de aplicare, prin prelungirea ei. Întrucât nu s-a ajuns la un consens în această privinţă, vicepreşedinte CE a precizat faptul că problema importurilor a fost ridicată la rang de prim-ministru şi preşedinte,  prin semnarea scrisorii comune a celor 4 prim-miniştri şi preşedintelui Bulgariei. Prin urmare a solicitat că statele membre să se pună de acord, până la finalul acestei săptămâni, prin consultare a prim-miniştrilor şi Preşedintele Bulgariei”, a adăugat Daea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here