VIDEO | De ce sunt vulnerabile tancurile rusești. Efectul ”hopa Mitică”

De la începutul invaziei Ucrainei, Rusia a pierdut sute de tancuri. Peste 900, conform estimărilor armatei ucrainene, sau peste 500, conform estimărilor independente ale site-ului Oryx, specializat în monitorizarea şi agregarea tuturor informaţiilor provenite din surse deschise, referitoare la pierderile de echipament ale ambelor tabere implicate în conflict. Pierderile catastrofale sunt provocate doar parţial de eficienţa armelor antitanc ucrainene, dar mai ales de slaba pregătire a tanchiştilor ruşi. Un alt motiv, extrem de important, îl reprezintă faptul că tancurile ruseşti au o problemă gravă de proiectare. Experţii militari occidentali au numit-o „efectul Hopa-Mitică”, notează Digi24.

Într-un război e dificil, chiar şi pentru un militar experimentat, să-şi dea seama dacă un tanc aflat pe marginea unui drum e încă activ sau distrus. De multe ori, e vorba doar de o mică urmă a unui proiectil care a trecut prin blindaj, vizibilă doar de aproape, care să indice faptul că blindatul a fost scos din funcţiune.

Astfel de detalii nu prea mai sunt necesare dacă vorbim despre un tanc rusesc lovit. Într-un astfel de caz, există o caracteristică principală, vizibilă cu ochiul liber chiar şi pentru cineva neiniţiat, care trădează fără echivoc faptul că vehiculul a fost făcut praf.

Imaginile cu tancuri ruseşti distruse cu turelele literalmente „decupate” şi aruncate la mai mulţi metri distanţă de restul vehiculului au devenit deja virale pe frontul din Ucraina.

*Care este cauza?

Explicaţia, dată de experţii militari americani, o reprezintă o problemă de design: tancurile ruseşti, bazate în special pe modelul T-72 (marea majoritate a celor întâlnite acum în Ucraina), au un sistem de încărcare automată a muniţiei: până la 40 de proiectile sunt încărcate într-un „carusel special” aflat în interiorul turelei.

În cazul în care tancul e lovit de un proiectil antitanc care trece de blindaj, acest lucru va conduce, aproape de fiecare dată, la o reacţie în lanţ care provoacă explozia întregii muniţii de la bord şi aruncatul turelei în aer.

*O turelă de tanc a ajuns într-un apartament situat la etajul doi al unei clădiri din Ucraina

Experţii militari au botezat această greşeală de proiectare, care face ca turelele să fie aruncate în aer, drept „efectul Hopa-Mitică”.

Militarii americani au descoperit acest lucru în timpul Primului Război din Golf (1991), când s-au confruntat pentru prima oară în istorie cu tancurile T-72 de fabricaţie sovietică folosite de armata irakiană.

lar acum, militarii ruşi descoperă acelaşi lucru pe propria lor piele, în Ucraina. În cazul unui tanc distrus lângă Cernihiv, turela a intrat efectiv într-un apartament situat la etajul doi ale unei clădiri.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Aceeaşi problemă de design este întâlnită şi la variantele modernizate ale tancurilor T-72, dar şi la modelele mai noi, precum T-80 sau T-90. Toate aceste tancuri au un echipaj format din trei oameni şi sunt prevăzute cu un carusel de muniţie montat practic pe podeaua turelei.

Tancurile NATO folosesc, de regulă, muniţia într-un compartiment al turelei, separat de restul echipajului. De asemenea, majoritatea tancurilor occidentale nu folosesc un carusel de muniţie după modelul rusesc şi au un echipaj compus din patru persoane (una fiind responsabilă chiar cu încărcarea manuală a proiectilelor).

Ţările occidentale au trimis până în prezent ajutor militar Ucrainei în valoare de peste 3 miliarde de dolari. În privinţa armamentului antitanc, SUA au livrat peste 4.000 de rachete Javelin de ultimă generaţie, iar Marea Britanie cel puţin 3.600 de rachete antitanc NLAW. Conform datelor disponibile, Rusia dispunea, la începutul războiului, de aproximativ 2.700 de tancuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here