VIDEO de excepție: NASA prezintă filmarea în timp real a coborârii pe Marte. Plus: primele sunete captate

„Roverul Perseverance al NASA a înregistrat primele clipuri audio capturate pe suprafața lui Marte, trimițând înapoi pe Pământ sunete guturale de rafale de vânt de pe planeta roșie”, scrie NBC News, care publică și imaginile furnizate, în premieră de către NASA, ale coborârii Perseverance și atingerii de către acest rover a solului marțian.

<< Primul sunet de acest gen a fost lansat luni, împreună cu o nouă înregistrare video extraordinară a roverului în timp ce cobora și aterizat. Imaginile sunt printre cele mai sofisticate realizate până acum pe Marte și oferă imagini nemaivăzute cu roverul care se apropie de locul de aterizare.

Thomas Zurbuchen, administrator asociat al Direcției Misiunii Științifice a NASA, a declarat că noile imagini și audio sunt „cele mai apropiate de aterizarea pe Marte, făcute fără a purta un costum sub presiune”.

Clipurile audio au fost capturate de două microfoane montate pe Perseverance. Într-una, în fundal se aude un zgomot slab, despre care Dave Gruel, inginerul principal al subsistemului camerei și microfonelor de pe Perseverance, a spus că provine chiar de la rover. Dar la aproximativ 10 secunde, microfonul a preluat mârâitul mic al unei rafale de vânt, marcând primele sunete înregistrate de pe suprafața marțiană.

„Imaginează-ți că stai pe suprafața lui Marte și asculți împrejurimile”, a spus Gruel, luni, într-un briefing. „E copleșitor, dacă vreți.”

Gruel a adăugat că roverul va continua să capteze sunete de pe Marte în cursul misiunii Perseverance. „Ne bazăm pe ambele instrumente care înregistrează niște sunete cu adevărat uimitoare de pe suprafața lui Marte”, a spus el.

Iar noile imagini video lansate includ filmări făcute de mai multe camere diferite, inclusiv trei situate în partea de sus a vehiculului, care au înregistrat nava spațială în timp ce trecea prin atmosfera marțiană.

Alte două camere de pe rover au documentat etapele cruciale ale coborârii: deschiderea parașutei, desprinderea învelișului de protecție din spate și o macara care îl coboară pe Perseverance la sol. O altă cameră din partea de jos a rover-ului a surprins imagini uimitoare ale terenului pustiu, ruginiu al lui Marte, chiar până când l-au atins roțile rover-ului.

Videoclipurile oferă o imagine rară, la prima mână, a ceea ce înseamnă să te așezi pe suprafața altei planete.

„Este puțin probabil în acest moment al carierei mele să pilotez o navă spațială până pe suprafața lui Marte, dar când vezi aceste imagini, cred că ai impresia că arunci o privire asupra a cum ar fi să aterizezii cu succes în Jezero Crater cu Perseverance”, a spus Matt Wallace, directorul de proiect adjunct al misiunii Perseverance, la Jet Propulsion Laboratory, din cadrul NASA. >>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here