Evoluţia cazurilor transformă India din exportator în importator de vaccin pentru Covid

Sursa: Pixabay

India, mare exportatoare de vaccinuri pentru Covid-19, accelerează aprobările de vacccinuri pentru care au fost autorizate de ţările occidentale şi de Japonia, creând condiţiile pentru posibile importuri de vaccinuri ale Pfizer, Johnson & Johnson şi Moderna, din cauza creşterii numărului de infectări, transmite Reuters, preluat de News.ro.

Măsura, care elimină condiţia ca producătorii vaccinurilor să efectueze studii clinice de mică amploare la nivel local, înainte de a solicita aprobarea de urgenţă, a fost luată în urma celei mai mari creşteri a numărului de cazuri în India, în această lună, la nivel global.

India are cea mai mare capacitate de fabricare a vaccinurilor din lume şi a exportat zeci de milioane de doze înainte de creşterea cereri pe piaţa internă, care a dus la un deficit în unele state ale sale.

Nevoia sa de importuri ar fi o lovitură pentru zeci de ţări sărace care s-au bazat pe India pentru acampaniile lor de vaccinare.

Ministerul Sănătăţii din India a declarat că vaccinurile autorizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii sau de autorităţile din Statele Unite, Europa, Regatul Unit şi Japonia ”pot primi acordul de utilizare de urgenţă în India, impunând cerinţa efectuării unui studiu clinic paralel, post-aprobare”.

„Dacă vreunul dintre aceste organisme de reglementare a aprobat un vaccin, vaccinul este acum gata să fie introdus în ţară pentru utilizare, fabricare, umplere şi finisare. Sperăm şi invităm producătorii de vaccinuri precum Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson şi alţii … să fie gata să vină în India cât mai devreme posibil”, a declarat Vinod Kumar Paul, un înalt oficial guvernamental în domeniul sănătăţii, la o conferinţă de presă.

Pfizer a declarat că va lucra pentru a-şi aduce vaccinul în India după retragerea cererii sale de autorizare, în februarie.

India a administrat peste 108 milioane de doze de vaccinuri, a vândut peste 54,6 milioane de doze de vaccinuri în străinătate şi a oferit peste 10 milioane ţărilor partenere.

În prezent, India foloseşte vaccinul AstraZeneca şi un vaccin autohton pentru propria sa campanie de imunizare, iar săptămâna aceasta a aprobat vaccinul rusesc Sputnik V pentru utilizare de urgenţă.

Începând cu 2 aprilie, India a raportat cele mai multe infecţii zilnice din lume, depăşind pentru prima oară 100.000, săptămâna trecută.

Marţi, India a raportat 161.736 de cazuri, ajungând la 13,7 milioane. Decesele au crescut cu 879, la 171.058.

Creşterea cazurilor de infectare, despre care ministrul Sănătăţii, Harsh Vardhan, a recunoscut eşecul generalizat de a ţine cont de deplasările şi interacţiunile sociale, a determinat solicitarea guvernului de a anula evenimente publice uriaşe. Dar sute de mii de hinduşi devotaţi sunt pregătiţi să se scalde în râul Gange miercuri, a treia zi cheie a săptămânii Kumbh Mela – sau festivalul ulciorului.

Aproape un milion de oameni s-au scăldat luni în Gange, crezând că apele sale le vor spăla păcatele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here